Elektrische nagelvijl
Elektrische nagelvijl – hoe kies je de juiste?
Eenvoudiger, sneller en professioneler – zo zal het bijwerken van je nagels gaan als je beslist om een elektronische nagelvijl te kopen. Of hij nu moet dienen voor puur privégebruik, of om je vriendinnen een comfortabele en professioneel ogende manicure te kunnen bieden, een elektrische vijl tilt het hele proces naar een hoger niveau. Je hoeft er maar een uit te kiezen die voldoet aan je behoeften.
Wat is een elektrische nagelvijl?
Het gaat om een klein apparaat op batterijen of voor in het stopcontact, waarmee je alles kunt doen dat je met een gewone vijl doet, maar dan veel sneller en efficiënter. Een nagelfrees wordt al snel een onmisbaar hulpmiddel, of je nu natuurlijke, kunstmatige, gelnagels of acrylnagels bewerkt.
Met een elektrische nagelvijl geef je je nagels vorm, verwijder je resten gel-lak, en kun je ook je nagelriemen verzorgen, eelt verwijderen of je nagels polijsten. Voor je aan het werk gaat, is het goed om de basiskenmerken te kennen waardoor nagelvijlen onderling van elkaar verschillen.
Professionele nagelvijl of een voor thuisgebruik
Een nagelvijl voor thuisgebruik hoeft niet te voldoen aan de hoge eisen die een professionele nagelvijl moet vervullen. Zo valt bijvoorbeeld de noodzaak weg van lange tijd ononderbroken te kunnen werken. Ook volstaat een kleiner toerental (tot 30 000). Een nagelvijl die het stof opzuigt dat tijdens het vijlen ontstaat, is vooral voor professionals een must. De veeleisenden onder jullie waarderen deze functie natuurlijk ook, maar voor thuisgebruik kun je prima zonder.
Aansluiting en vermogen van de elektrische nagelvijl
Als je niet van plan bent om hem ergens anders dan thuis te gebruiken, dan is een vijl met aansluiting op het elektriciteitsnet een goede keuze. Dit is trouwens ook het meest gangbare type nagelvijl. Maar hou je niet van kabels en wil je waar dan ook je nagels kunnen doen? Kies dan voor een versie met een accu of op batterijen. Bereid je er in het tweede geval wel op voor dat je ze geregeld moet vervangen en dat het toerental lager zal liggen.
Het toerental kun je zelf reguleren tijdens het vijlen. Voor natuurlijke nagels volstaat een lager toerental, voor acrylnagels dan weer het hoogst mogelijke. Meestal ligt het maximale toerental van een elektrische nagelvijl rond de 20 000. Zo kun je de benodigde snelheid instellen op een schaal van ongeveer 3000 tot 20 000.
Nagelfrees oftewel nagelvijl met opzetstukken Een van de belangrijkste stappen vóór het kopen van een elektrische nagelvijl is dat je op een rijtje zet wat je met de vijl allemaal van plan bent te doen. Kies op basis daarvan een nagelvijl met de nodige opzetstukken – oftewel frezen. De frees plaats je op het lichaam van het apparaat – op het handvat. Verschillende elektrische nagelvijlen hebben soms verschillende opzetstukken die onderdeel zijn van de verpakking. Nagelfrezen kunnen verschillen in vorm, materiaal en korrel:
- De vorm: Je komt de meest verschillende vormen tegen, zoals een kegel, cilinder, bolletjesfrees (om dode nagelriemen te verwijderen), vlamfrees enz. Allemaal in verschillende groottes, voor een snelle, veilige en efficiënte manicure of pedicure.
- Korrel: In het algemeen geldt dat een fijne korrel ideaal is voor natuurlijke nagels, gevoelige plekken en nagelriemen, en een ruwe korrel voor het verwijderen van oude lagen nagellak van harde acrylnagels, of van eelt op je voeten. De ruwheid van nagelfrezen wordt meestal met een strookje in een bepaalde kleur aangeduid.
- Materiaal: De hardste frezen, van diamant of saffier, zijn ideaal voor natuurlijke nagels. De populairste keuze van manicures is carbide. Textiel en siliconen dienen om je nagels mooi te polijsten. Daarnaast vind je ook vijlen met titanium, keramiek of papier.
Wat kan een elektrische nagelvijl nog? Als je je een voorstelling kunt maken van de ideale elektrische nagelvijl, kun je andere criteria in overweging nemen. Bijvoorbeeld het materiaal, gewicht en ergonomische vormgeving ervan. Of het ledlicht waarmee je je nagels beter ziet tijdens het werk. Ook de mogelijkheid om de draairichting van de frees te veranderen is nuttig, net als een etui en de hoeveelheid accessoires als een nagelknipper, reinigingsborsteltje of teenverdeler.
Als je het gevoel wilt dat je in een schoonheidssalon bent en enkel professioneel ogend resultaat wilt, dan mag een elektrische nagelvijl niet in jouw uitrusting ontbreken. Kies volgens je vereisten en verheug je op prachtig verzorgde nagels!
Tip tot slot: koop ook andere tools voor nagelverzorging: een gelnagellamp of een handige manicureset.