Verzorging van borsten en tepels

Olie, zalf en crème voor borsten en tepels

Hou je borsten in de beste conditie tijdens de zwangerschap en borstvoeding! Wanneer je borsten groter worden, hebben ze goede ondersteuning nodig van een voedingsbeha, zodat de melkklier ruimte heeft om zich juist te ontwikkelen. Maar behalve passend ondergoed kun je je borsten ook intensieve, voedende verzorging gunnen om de elasticiteit van de huid te vergroten en te voorkomen dat die verslapt, om striae te voorkomen en om niet in de laatste plaats je door borstvoeding pijnlijke tepels te verzorgen.

Hoe verzorg je je borsten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden je tepels gevoeliger en worden je borsten groter, wat tot gevolg kan hebben dat de elastische vezels barsten, de huid uitdroogt en er striemen op je borsten ontstaan. Begin daarom al met het gebruik van een voedende olie of een verstevigende antistriae crème tijdens de zwangerschap, masseer je borsten met cirkelvormige bewegingen en zorg er zo voor dat de huid soepel en zacht blijft.

Onze tip: Het kan gebeuren dat er al tijdens de zwangerschap een beetje moedermelk (colostrum) lekt. Om te voorkomen dat die vlekken maakt op je kleding, raden we aan om zoogcompressen te gebruiken.

Verzorging van je borsten na de bevalling

  • Na de bevalling komt de melkproductie op gang en het vollopen van je borsten maakt ze hard en soms ook heet. Je kunt verlichting brengen door de harde plekken geregeld te masseren met een olie voor de borsten. Een massage vermindert de pijn en stimuleert de werking van de borstklieren. Was je borsten wel voordat je borstvoeding geeft.
  • Gebruik preventief een beschermende tepelzalf of een kalmerende tepelbalsem, elke keer nadat je borstvoeding hebt gegeven en je je borsten hebt gewassen, zodat je het ontstaan van pijnlijke kloofjes voorkomt, de regeneratie van de huid bevordert en irritatie kalmeert. Probeer bijvoorbeeld een tepelcrème met lanoline - die stof is ook tijdens de periode van borstvoeding geschikt want hij is geurloos en smaakloos. Veeg de crème wel altijd af vóór de volgende voeding.
  • Een crème voor versteviging van de borsten na de bevalling verbetert de conditie van de huid en zorgt dat die opnieuw wat steviger wordt. De huid wordt er soepel van en regenereert sneller, en bovendien wordt de bloedcirculatie bevorderd en worden de weefsels en spieren in je borsten voorzien van extra zuurstof, waardoor de huid er jong uit blijft zien. Een verstevigende borstencrème bevat meestal voedende cacaoboter en sheabutter, hydraterende vitamine E en verstevigende collageen.

Onze tip: Tijdens de eerste dagen na de bevalling raden wij om op je tepels hydrogel-kompressen te gebruiken om de huid te helpen regenereren. Ze kunnen bovendien ook als koud kompres worden gebruikt voor verkoeling van de borsten.

Verwen je borsten tijdens de zwangerschap en na de bevalling en in ruil zullen ze er mooi en gezond uit blijven zien! Kwaliteitsvolle zwangerschapscosmetica en benodigdheden voor zwangere vrouwen en borstvoedende mama’s vind je op notino.nl.