Ga naar hoofdcontent

Pigmentvlekken

Misschien heb je kleine vlekjes op je huid gezien die iets donkerder zijn dan je huidskleur. Het gaat zeer waarschijnlijk om hyperpigmentatie, oftewel pigmentvlekken, ouderdomsvlekken of zonnevlekken. Weet je waarom ze ontstaan? En hoe kun je pigmentvlekken verwijderen?

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De pigmentvlekken worden voornamelijk veroorzaakt door verhoogde productie van melanine - een natuurlijk pigment die je haar, ogen en de huid kleur geeft. De overtollige productie van melanine kan beïnvloed worden door verschillende factoren:

 • Overmatige blootstelling aan zonlicht zonder het gebruik van zonneproducten met een SPF-factor.
 • Hormonale veranderingen: vlekken komen vaak voor bij vrouwen die hormonale anticonceptiva gebruiken, tijdens de zwangerschap of tijdens de overgangsperiode.
 • Leeftijd: het aantal melanocyten neemt af met de leeftijd, maar hun activiteit en volume nemen toe.
 • Huidontsteking en verwondingen die leiden tot vrijlating van melanine.
 • Sommige geneesmiddelen (bijv. antibiotica) en kruiden (bijv. Sint-Janskruid).

Volgens specifieke oorzaken onderscheiden we verschillende basissoorten pigmentvlekken.

volledige text text verbergen

Soorten pigmentvlekken

Melasma

Een speciaal en meestal onschadelijk type hyperpigmentatie is melasma (chloasma). Het verschijnt meestal op de wangen, neus en boven de bovenlip. Vooral vrouwen hebben er last van vanwege het feit dat dit soort vlekken worden beïnvloed door hormonen, resp. door de verandering van hormonenspiegel die de hoeveelheid melanine beïnvloedt.

Melasma komt voor bij tot 15% zwangere vrouwen, daarom wordt dit soort pigmentvlekken ook "zwangerschapsmasker" genoemd. Naast zwangere vrouwen hebben vrouwen die orale hormonale anticonceptiva gebruiken ook last van deze vlekken. Het goede nieuws is dat melasma spontaan kan verdwijnen na de bevalling of wanneer de doses oestrogeen worden verlaagd.

Ouderdomsvlekken en zonnevlekken

Ze vormen zich voornamelijk als gevolg van zonlicht, je vindt ze dus meestal op plaatsen die aan de zon worden blootgesteld. Pigmentvlekken zijn te vinden op het gezicht, de hals, het decolleté of de handen. Dit is echter een onschadelijk type hyperpigmentatie.

De vorming deze kleine donkere vlekjes wordt ook beïnvloed door de leeftijd en huidskleur. Mensen met een donkere huid lijden meer aan pigmentvlekken dan mensen met een lichte huid die namelijk minder melanine hebben.

volledige text text verbergen

Post-inflammatoire pigmentvlekken

Zoals de naam al suggereert, ontstaat dit soort hyperpigmentatie, ook bekend als PIH, als gevolg van ontsteking of letsel. Post-inflammatoire hyperpigmentatie treedt vaak op na acne.

Als er een huidontsteking optreedt, komt melanine vrij. Het overtollige pigment veroorzaakt dan hyperpigmentatie met als gevolg vlakke roze, rode of bruine vlekken. Hoewel zonlicht geen post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaakt, kan het de verschijnselen ervan verergeren. Vermijd daarom direct zonlicht en volg ook andere regels die de toestand van de ontstekingsvlekken niet verergeren. Probeer naast het verminderen van zonlicht ook andere manieren om pigmentvlekken op je gezicht te verwijderen.

Hoe kun je hyperpigmentatie voorkomen

De intensiteit van pigmentvlekken wordt beïnvloed door zonlicht. Daarom zal voldoende zonnebescherming de kans op pigmentvlekken verminderen.

 • Gebruik zonnebrandcrème van hoge kwaliteit en verminder je verblijf in direct zonlicht.
 • Houd er rekening mee dat de zonnestralen altijd op je huid vallen, ook wanneer je niet ligt te zonnen. Gebruik regelmatig een gezichtscrème met SPF en foundation met SPF die de vorming van pigmentvlekken in het gezicht verminderen.

volledige text text verbergen

Hoe verwijder je pigmentvlekken

Het verwijderen van pigmentvlekken is afhankelijk van hun grootte en kleurintensiteit. Je kunt cosmetische producten voor pigmentvlekken proberen, professionele behandeling, maar ook onze nuttige "grootmoeders tips" hoe je pigmentvlekken kunt aanpakken.

Cosmetica tegen pigmentvlekken

 • Een intens serum of whitening crème tegen pigmentvlekken kunnen goed werken tegen lichtere pigmentvlekken.
 • Chemische peeling die de huid verdiept en dode cellen uit de huid verwijdert is ook effectief. Je kunt hem door een dermatoloog laten uitvoeren of probeer milde chemische peeling thuis.

Genezing van pigmentvlekken

Wanneer cosmetische producten tegen pigmentvlekken niet voldoende effect bieden, is het tijd voor deskundige hulp.

 • Lasertherapie heeft een soortgelijk effect als chemische peeling, maar is nauwkeuriger. De dermatoloog concentreert zich op een specifiek gebied met pigmentvlekken waarop hoogenergetisch licht wordt toegepast om pigmentvlekken te verwijderen.
 • Hydroquinone is een medicijn dat pigmentvlekken kan verminderen. Het kan echter de huid irriteren, in extreme gevallen veroorzaakt het post-inflammatoire hyperpigmentatie. Het mag dus slechts beperkt gebruikt worden.

Hoe kun je zelf pigmentvlekken aanpakken: "grootmoeders tips"

Behandeling van pigmentvlekken is soms helemaal niet nodig, maar als je de zonnevlekken lelijk vindt, probeer enkele tips hoe je pigmentvlekken thuis kunt verwijderen:

 • Meng citroensap (1 theelepel) met een theelepel honing en witte yoghurt. Breng het masker tegen pigmentvlekken op je gezicht aan, laat 15 minuten inwerken en spoel vervolgens af.
 • Meng kurkuma  (½ theelepel) en een potje verse slagroom en breng aan op de pigmentvlekken. Spoel na 15 minuten af.
 • Meng amandelolie met honing en fijngehakte amandelen, breng aan op je gezicht, laat één uur inwerken en spoel vervolgens af. Of masseer voor het slapen gaan amandelolie in je huid en laat de hele nacht weken.

volledige text text verbergen

Hoe camoufleer je pigmentvlekken

Is het verwijderen van pigmentvlekken nog niet gelukt? Of ben je net begonnen met het gebruik van een whitening crème en de resultaten zijn nog niet goed zichtbaar? Camoufleer de pigmentvlekken met een concealer of dekkende foundation die je huid egaal maakt en je meer zelfvertrouwen geeft!