Ontdek het geheim van haarverzorging en geef je haar opnieuw kracht en een oogverblindende glans! Of je nu last hebt van pluizend, weerbarstig of droog haar, of net vet haar met weinig fut, een voedend masker vol actieve stoffen, vitaminen, plantaardige boters en oliën maakt het opnieuw sterk en zacht. Lees hier onze tips om het juiste haarmasker te kiezen en correct te gebruiken om opnieuw de haarbos van je dromen te krijgen.
Waarom een haarmasker gebruiken?
De zon, hard water, de wind, regen en vorst, maar ook vaak kleuren en hittestyling zijn niet bevorderlijk voor de kwaliteit van ons haar. Een kwaliteitsvol haarmasker biedt je haar een intensieve gezondheidskuur doordat het:
- je haar voorziet van intense, diepgaande voeding en de structuur van de haarvezels gladstrijkt;
- zorgt dat je haar beter uit te kammen is;
- je haar beschermt tegen beschadiging door ongunstige omgevingsfactoren;
- breken en splijten vermindert en je haarvezels versterkt tot en met de haarpunten;
- je haar van al het nodige voorziet zodat het goed kan regenereren en groeien;
- je haar beter bestand, glanzender, gezonder en perfect gehydrateerd maakt;
- verkrijgbaar is voor alle haartypes en makkelijk is in gebruik.
Conditioner, balsem en haarmasker – wat is het verschil?
- Een conditioner is geschikt voor dagelijks gebruik en werkt uitsluitend aan het haaroppervlak. De voornaamste functie ervan is om de haarschubben te sluiten na het wassen, het uitkammen te vergemakkelijken en je haar in een goede conditie, glanzend en soepel te houden, zonder schilfers of droge haarpunten.
- Een haarbalsem dringt dieper in het haar door en doelt daar op concrete problemen als bijvoorbeeld haarbreuk of droogheid. Daarnaast zorgt een balsem ook voor kalmering van de hoofdhuid. Een haarbalsem mag je meermaals per week gebruiken.
- Een haarmasker dringt diep in de haarvezels door en bevat de hoogste concentratie voedende stoffen doelend op specifieke klachten. Bovendien heeft een haarmasker een accumulerend effect, wat betekent dat je een haarmasker liefst maar een- of tweemaal per week gebruikt, zodat je haar niet door de verzorgende stoffen wordt ‘oververzadigd’.
Hoe kies je een haarmasker
Vraag je je af welk het beste haarmasker voor jouw haar is? Dat is simpelweg datgene dat je haar voorziet van wat het nodig heeft. Of je haar nu gekleurd is, vaak wordt belast door warmtestyling, er dof uitziet, te fijn is of heel krullend, begin altijd met een eenvoudige test van de elasticiteit van je haar, waardoor je een beter zicht krijgt op de samenstelling van je haar en dus makkelijker een haarmasker kunt kiezen.
Elasticiteitstest
Pak een uitgevallen haar en maak die nat, neem hem daarna vast tussen duim en wijsvinger en trek de haar langzaam strak. Hoe is de elasticiteit ervan?
- Normaal – de haar kan ongeveer 4 cm worden uitgerekt en neemt dan terug zijn oorspronkelijke lengte aan. Je haar heeft een evenwichtige verhouding tussen proteïnen en hydratatie en is gezond.
- Laag – de haar kan niet worden uitgerekt maar breekt snel, het is dus een droge haar die een flinke portie hydratatie nodig heeft. Haar met onvoldoende hydratatie splijt, breekt en raakt makkelijk beschadigd.
- Hoog – de haar rekt goed uit maar neemt niet terug zijn oorspronkelijke lengte aan. Je haar bevat teveel hydratatie en heeft een gebrek aan proteïnen. Teveel vocht is overbelastend voor het haar en zorgt dat het slap en zonder volume is. In dit geval biedt een proteïne-haarmasker een geschikte oplossing.
Soorten haarmaskers
Heb je vooral problemen met je haar of ook met een verstoorde hoofdhuid? Haarmaskers worden namelijk opgedeeld in twee grote groepen, volgens het gebruik:
- Masker voor de hoofdhuid: verzorgt de hoofdhuid, vermindert jeuk of reduceert de talgproductie.
- Masker voor het haar: wordt enkel op de lengtes van het haar aangebracht en niet op de hoofdhuid, zodat die niet belast wordt en niet onnodig vettig wordt. De meeste haarmaskers horen thuis in de tweede categorie.
Soorten haarmaskers volgens soort van beschadiging van het haar
Haarmaskers bevatten de meest verscheidene, natuurlijke essentiële oliën en voedende stoffen die doelen op een concreet probleem en haartype. Je kunt dus makkelijk te weten komen welk soort masker voor jou geschikt is.
- Een masker voor normaal haar helpt om je haar in een goede conditie en voldoende gehydrateerd te houden en het tegelijk te beschermen tegen omgevingsfactoren.
- Een hydraterend haarmasker is ideaal voor uitgedroogd, beschadigd en dof haar. Bij de hydraterende stoffen die een masker voor droog haar bevat, horen meestal kostbare plantaardige oliën, zoals cacaoboter, arganolie, sheabutter en marula-olie, die zorgen dat je haar beter uit te kammen is en voorkomen dat je haar in de loop van de dag in de knoop raakt. Als je daarnaast ook last hebt van een jeukende hoofdhuid en schilfertjes, kan een masker voor droog haar met bijvoorbeeld hyaluronzuur helpen om verbetering te brengen.
- Een proteïne-haarmasker geeft het haar vorm, kracht en stevigheid. Het is vooral geschikt voor fijn, slap haar, en voor krullend of golvend haar dat vaak eiwitten tekort komt. Een haarmasker met proteïnen bevat meestal aminozuren, collageen, keratine, peptiden of rijst-, soja- en havereiwitten.
- Een regenererend haarmasker is bedoeld om breekbaar, beschadigd haar diepgaand te herstellen. Een haarmasker voor beschadigd haar bevat regenererende stoffen als kokos, soja of saffloer en geitenmelk.
- Een haarmasker tegen gespleten haarpunten bevat meestal stoffen voor herstel van de haarpunten en bescherming tegen verder splijten. Een keratine-haarmasker is hier bijvoorbeeld geschikt voor, want keratine is een natuurlijke bouwsteen van het haar en zo’n haarmasker versterkt het haar over de hele lengte.
- Een haarmasker voor vet haar doelt op problemen met een vette hoofdhuid en vet haar. De verzorgende stoffen van een haarmasker voor vet haar zorgen voor een verminderde talgproductie en tegelijk voor reiniging van het haar en de hoofdhuid. Het betreft meestal maskers met actieve kool, kleimaskers en moddermaskers.
- Een haarmasker voor fijn haar is een licht, niet-vet masker dat het haar niet belast zodat het er niet nog futlozer uit gaat zien. Een haarmasker voor fijn haar bevordert het volume en verstevigt de haarvezel over de volledige lengte. Het bevat behalve proteïnen ook vitaminen, zoals vitamine B3.
- Een haarmasker voor krullen bevordert de vorm en definitie van je krullen en geeft je haar een oogverblindende glans. Meestal is het ofwel een proteïnemasker, of een hydraterend masker, afhankelijk van wat er je haar ontbreekt.
- Een haarmasker tegen roos verzorgt de gevoelige hoofdhuid, verwijdert op milde wijze schilfers en roos en zorgt dat het haar minder snel vet wordt. Tegelijk voorziet het je haar van voldoende hydratatie van de wortels tot de punten.
- Een haarmasker voor gekleurd haar zorgt dat de kleur en intensiteit ervan langer standhoudt, terwijl je haar wordt gehydrateerd, beschermd tegen verdere beschadiging en het tegelijk mooi gaat glanzen. Of je nu je haar thuis kleurt of in een salon, een haarmasker voor gekleurd haar zou deel moeten uitmaken van je regelmatige haarverzorgingsroutine, zodat je haar niet beschadigd raakt of gaat pluizen.
- Een masker voor ouder wordend haar draagt dankzij het hoge gehalte vitaminen bij tot de regeneratie en verzachting van het haar en bevordert de elasticiteit en soepelheid ervan.
Onze tip: Je kunt je haar ook van binnenuit mooier maken en voeden met behulp van hoogwaardige vitaminesupplementen voor het haar met zink en vitamine A, B, C, D en E.
De samenstelling van haarmaskers – biotine, keratine, cafeïne of stierenballen?
Last van futloos haar? Ga dan voor de kracht van bijzondere ingrediënten die worden beschouwd als natuurlijke schatten en je haardos snel weer in goede conditie brengen!
- Arganolie, ook wel ‘Marokkaans goud’ genoemd, bevordert de glans en kracht van je haar en beschermt het tegelijk tegen splijten en breken. Een arganmasker heeft een weldadig effect op je haar en op je hoofdhuid die erdoor gekalmeerd en gevoed wordt.
- De keratine uit populaire, herstellende keratinemaskers versterkt de haarstructuur en verbetert de algemene kwaliteit van het haar. Een keratinemasker voorkomt bovendien gespleten haarpunten en maakt de haarvezels enigszins steiler.
- Aloë vera heeft behalve een kalmerende werking ook een hoog gehalte aan vitamine A, C en E die de regeneratie van verzwakt en beschadigd haar bevorderen. Een haarmasker met aloë vera helpt om de haarwortels te stimuleren, doorbloeden en voeden.
- Stierenballen staan bekend om hun hoge gehalte aan zink. Een haarmasker van stierenballen beschermt je haar tegen oxidatiestress en bevordert de gezondheid ervan. Maar tegenwoordig worden haarmaskers met stierenballen bijna niet meer gemaakt – de stof is vervangen door werkzamere en diervriendelijkere stoffen zoals bijvoorbeeld bamboe-extract.
- Duindoornolie bevordert opnieuw de versteviging van het haar en zorgt tegelijk ook voor bescherming van het haar tegen de gevolgen van warmtestyling. Een duindoornmasker voor beschadigd haar hydrateert de haarvezels diepgaand en maakt ze aangenaam zacht.
- Cafeïne is een veel gevraagde stof in haarcosmetica voor mannen en vrouwen. Net als een cafeïne-shampoo draagt ook een cafeïne-masker bij tot de regeneratie van het haar, brengt het de pH-waarde van de huid in evenwicht, stimuleert het de haargroei en helpt het om haaruitval te reduceren.
- Biotine oftewel provitamine B7 bevordert de collageenproductie, maakt het haar opnieuw soepel en draagt bij tot versteviging van de haarvezels.
- Kokosolie heeft een groot hydratatievermogen, ook voor erg droog haar, en bevat behalve antioxidanten ook vitamine E die het haar hydrateert, herstelt en splijten voorkomt. Een kokos-haarmasker is geschikt voor erg beschadigd haar en werkt tegelijk preventief tegen haarbreuk en gespleten haarpunten.
Speciale haarmaskers
Natuurlijk, leave-in of toning. Ken jij iets van speciale soorten haarmaskers? Laten we ze even voorstellen.
Natuurlijk haarmasker
Een natuurlijk haarmasker bevat geen chemische stoffen als siliconen of minerale oliën maar uitsluitend bestanddelen van natuurlijke oorsprong die het haar op milde wijze verzorgen.
Leave-in haarmasker
Dit is een haarmasker dat je in je haar doet en niet uitspoelt. Je kunt een dergelijk masker om tijd te besparen gebruiken meteen na het haarwassen, je haar kammen en laten drogen, of je kunt het masker op je droge haar aanbrengen tussen twee wasbeurten in.
Kleurmasker
Er bestaan kleurmaskers in veel verschillende tinten dus er is op de markt voor ieder wat wils te vinden. Een kleurmasker zorgt voor diepgaande regeneratie van je haar en zorgt tegelijk ofwel voor een opfrissing van je haarkleur, voor een nieuwe kleur op blond haar, of voor kleuring van de uitgroei tussen twee haarkleuringen door.
Paars haarmasker
Een paars of zilver masker voor blond haar werkt als een toner die met behulp van paarse pigmenten een gelige schijn in platinablond haar neutraliseert. Van de voordelen van een voedend haarmasker met paarse pigmenten kun je ook profiteren als je grijs haar hebt, want het helpt om de ongewenste schijn te neutraliseren die wordt veroorzaakt door oxidatie van je haar, zodat je een mooie platina kleur krijgt.
Haarmasker voor ‘s nachts
Een nachthaarmasker, ook wel een overnight masker genoemd, is een perfecte manier om je beschadigde haar opnieuw mooi te maken terwijl je slaapt. Het masker wordt aangebracht voor het slapengaan, meestal op droog haar (zie gebruiksaanwijzing). ‘s Ochtends hoef je het alleen maar uit te wassen en te genieten van haar dat opnieuw zacht en gevoed is. Sommige types van nachtmaskers zijn leave-in maskers, dus lees voor het gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing op het product.
Haarmaskers voor langer haar
Maskers voor langer haar bieden meestal intensieve, herstellende en voedende verzorging van de haarpunten terwijl ze tegelijk de volledige lengtes versterken. Een haarmasker dat de groei bevordert voorkomt dus actief dat je te vaak je haar moet laten knippen, waardoor het sneller langer wordt.
Multifunctioneel haarmasker
Dit dient meerdere doelen – niet alleen diepgaande voeding na het haarwassen, maar ook bijvoorbeeld voor massage van de hoofdhuid of om droog haar glad te strijken. Bestudeer de informatie op de verpakking van het product.
Professionele haarmaskers
Dit zijn uiterst doeltreffende haarmaskers van professionele haarcosmecticamerken die worden gebruikt in kapsalons.
Hoe gebruik je een haarmasker?
Wil je het potentieel van je haarmasker volledig benutten? Lees hier hoe je een haarmasker correct gebruikt:
Hoe een haarmasker aanbrengen?
- Breng een haarmasker aan op met shampoo gewassen, handdoekdroog haar. Water in je haar zou de werkzame stoffen namelijk kunnen verdunnen en daardoor de doeltreffendheid van het masker kunnen verlagen.
- Afhankelijk van de instructies op de verpakking breng je het masker ofwel enkel op de lengtes en haarpunten aan, of ook op je hoofdhuid.
Hoeveel masker aanbrengen?
- De hoeveelheid masker hangt af van de dikte en lengte van je haar.
- Een grotere hoeveelheid zorgt meestal niet voor een groter effect maar bezorgt je wel meer werk om het masker uit je haar te spoelen.
Hoe lang moet je een haarmasker laten inwerken?
- De aanbevolen inwerktijd staat altijd op de verpakking vermeld.
- In het algemeen wordt er aangeraden een masker minstens 10 minuten te laten inwerken. Spoel je haar daarna altijd grondig uit.
Hoe vaak een haarmasker gebruiken?
- Dat hangt af van de mate van regeneratie die je haar nodig heeft.
- In het algemeen is het aanbevolen een masker eenmaal of maximaal tweemaal per week te gebruiken.
Onze tip: Wist je al dat je het effect van een haarmasker kunt vergroten door middel van warmte? Wikkel je haar nadat je het masker hebt aangebracht gewoon in huishoudfolie of een handdoek. Je kunt je haar in een wrap ook lichtjes opwarmen met behulp van een föhn.
Laat je haar opnieuw stralen! Op Notino hebben wij voor jou haarproducten die je haar als bij toverslag opnieuw kracht, glans en volume geven. Verzorg je krullende haar met speciale producten om de vorm te definiëren, bescherm je haar tegen schadelijke uv-straling met zonbescherming voor het haar, of probeer milde warmtestyling van je haar met stijltangen en föhns met ionisator!