Betreed samen met ons de wereld van de geuren en kies je parfum op notino.nl! In ons aanbod vind je duizenden merkparfums, eaux de toilettes en woninggeuren van meer dan tweehonderd fabrikanten.
We ontdekken steeds weer nieuwe parfums en elke week bieden we je tientallen parfums in actie met korting aan. Je vindt bij ons de beste parfumbestsellers van populaire merken als Calvin Klein, Hugo Boss, Yves Saint Laurent of Armani, maar ook uniek niche parfums die door de grootste kenners gewaardeerd worden.
Wij maken het jou bijzonder gemakkelijk met onze parfumselectie. Je filtert bij ons met gemak op dames parfums, heren parfums en unisex parfums. Kies op grond van de verlangde intensiteit en houdbaarheid van de geur je parfum, eau de toilette en eau de parfum of eau de cologne uit.
Zoek je een bepaalde geur? Klik dan in het filter of je een bloemen-, water- of laten we zeggen en houtige geur zoekt en kies precies het parfum uit dat je je voorstelt. Voor de besluitelozen bieden we monstertjes aan, waarmee je het parfum van tevoren kunt proberen.
Bij de parfums en eaux de toilettes bieden we ook parfumcosmetica aan en prachtig ingepakte parfum gift sets, die heel geschikt zijn als cadeaus voor vrouwen en voor mannen.
Wij specialiseren ons in Notino in de verkoop van parfums. Kies uit ons uitgebreide aanbod het parfum van je dromen als een accessoire dat perfect bij jou past!
Parfums: alles wat je altijd al wilde weten
Geuren vergezellen je je hele leven lang. Ze zijn in staat je humeur te beïnvloeden, aangename herinneringen op te roepen of je zintuigen te prikkelen. De ideale geur geeft je zelfvertrouwen en een onzichtbaar aura dat jou op elke stap begeleidt. Kies nu de juiste geur voor jou.
Hoe kies je een parfum?
Tijd voor een nieuwe parfum? Of je nu een parfum kiest voor jezelf of als geschenk voor iemand anders, wat basisinformatie over hoe je in de geurwereld te oriënteren komt altijd van pas.
De intensiteit van parfums: eau de toilette versus eau de parfum
Een parfum, eau de parfum of eau de toilette? Het verschil bevindt zich in de procentuele hoeveelheid geurstoffen. In het algemeen kan je zeggen dat hoe hoger de concentratie is, des te intenser is de geur en des te langer zal hij blijven hangen. Onthoud echter wel dat de intensiteit en bestendigheid beïnvloed worden door onder andere de kwaliteit van de ingrediënten. Een kwaliteitsvolle merkparfum met lagere concentratie blijft dus misschien toch langer hangen dan een goedkope parfum met hogere concentratie. Wat voor concentratie hebben de verschillende soorten geur?
- Een parfum (Extrait de Parfum – P) is met een inhoud van 15-30 % geurstoffen in de compositie de sterkste vorm van geur die verkocht wordt. Je hoeft er maar heel weinig van te gebruiken en hij blijft soms wel tientallen uren hangen.
- Een eau de parfum (EP) bevat 8-15 % geuressences in ongeveer 85 % alcohol. Samen met eau de toilette is dit het meest verkochte type geur. Hij blijft meestal zo‘n 4-8 uur op de huid hangen.
- Een eau de toilette (EdT) is met een hoeveelheid van 4-8 % geurstoffen in ongeveer 80 % alcohol de meest geschikte soort geur om dagelijks te dragen. De geur blijft een 3 à 4-tal uur hangen, daarna moet je hem opnieuw opdoen.
- Eau de Cologne (EdC) bevat 3-5 % geurstoffen, opgelost in ongeveer 70 % alcohol. Hij blijft ongeveer 2 uur hangen, en vraagt dus om een herhaalde applicatie. Hij wordt meestal geassocieerd met mannengeuren, al bestaat er ook een hele reeks eau de colognes voor vrouwen.
Parfums volgens doelpubliek
Parfums worden ingedeeld in vrouwen-, mannen-, kinder- en uniseks parfums. En voor elk van deze categorieën is een andere soort geur typisch:
- Parfums voor vrouwen worden vooral gekenmerkt door de geur van bloemen, zoals jasmijn, roos, oranjebloesem of meiklokjes. Ook fruit, poederachtige noten, vanille of kruiden zijn vaak uitdrukkelijk aanwezig in vrouwenparfums.
- Parfums voor mannen worden meestal gekenmerkt door een explicietere houtachtige geur, die vaak begeleid wordt door frisse citrus en kruiden. In mannengeuren zijn ook lavendel, oriëntaalse elementen, leder of tabak heel populair.
- Uniseks parfums zijn universele parfums voor zowel mannen als vrouwen. Een uniseks parfum heeft vaak een sterke citruscomponent, met een houtachtige geur of water- of groene noten.
- Kinderparfums zijn meestal zoete parfums met de geur van snoepjes, kauwgom, cola, karamel of sappig fruit. Aan de zoete geur wordt vaak nog een zachte bloemengeur of bijvoorbeeld kokos toegevoegd.
De samenstelling van een parfum
De topnoten, hartnoten en basisnoten van een parfum
Heb je al gemerkt dat de geur van de meeste parfums verandert met de tijd? Een parfumcompositie bestaat meestal namelijk uit drie opeenvolgende delen, die samen een zogenaamde olfactorische piramide vormen:
- De topnoten van een parfum ruik je meteen nadat je hem hebt opgedaan. Meestal bestaan ze uit lichte citrus- of kruidige noten, en hun taak is om de aandacht te trekken. De topnoten ebben na een aantal seconden of minuten weg en wijken voor de hartnoten van de parfum.
- De hartnoten beginnen zich meestal na ongeveer 15 minuten te ontplooien en blijven 2 à 3 uur hangen. In het hart vinden we meestal bloemen, maar ook fruit, kruiden en groene noten.
- De basisnoten begin je ongeveer na een half uur te ruiken en ze blijven vaak urenlang hangen. In de basisnoten van de geur vinden we meestal houtachtige elementen, muskus, amber, of ook oosterse akkoorden zoals bijvoorbeeld wierook of vanille.
De meerderheid van de geuren zijn samengesteld volgens deze piramide, maar er bestaan ook geuren met een lineaire samenstelling die de hele tijd hetzelfde ruiken.
Soorten geuren
Parfums worden volgens soort geur ingedeeld in aldehyde, aromatische, citrus, houtachtige, chypre, kruidige, lederachtige, bloemige, oriëntaalse, fruitige, water en groene parfums. Deze basissoorten worden gecombineerd en zo bestaan er bloemig-fruitige geuren, houtachtig-chypre, oriëntaals-kruidige enzovoort. Je hoeft maar op je favoriete soort in onze zoekfilters te klikken en de beste parfum uit te kiezen volgens geursoort.
Populaire parfumingrediënten
Hoewel er in de samenstelling van parfums meestal maar enkele ingrediënten worden vermeld, bevatten de meeste parfums er tientallen of zelfs honderdtallen. Sommige ingrediënten komen sterker naar voor en andere zijn voor de gewone mens maar amper te identificeren. Onder de meest populaire parfumingrediënten horen ongetwijfeld jasmijn, roos, iris, oudh, vanille of viooltjes. Ben je helemaal gek van een bepaald ingrediënt en wil je dat ook graag in een nieuwe parfum? Bezoek onze webpagina Geuren in parfums en kies een parfum volgens de samenstelling.
Niche parfums met een uitzonderlijkheidswaarmerk
Wil je een andere geur dan de meeste mensen om je individualiteit te benadrukken? Bezoek dan eens onze sectie niche geuren! Deze luxeparfums zijn uitzonderlijk, niet alleen vanwege de kwaliteit van hun ingrediënten, maar ook dankzij de ongebruikelijke geurcomposities die een speciale indruk maken.
De juiste manier om een parfum te testen
Of je nu thuis een staaltje parfum test of een bezoek brengt aan een parfumerie, wij raden aan om je aan enkele basisregels te houden:
- Test een parfum op je eigen huid. De geur reageert namelijk met de pH-waarde van je huid en op een papiertje of iemand anders zijn pols zal het anders ruiken. Het papiertje in de parfumerie kan je gebruiken voor een eerste kennismaking met meerdere geuren, waarvan je de beste vervolgens recht op je huid kan proberen.
- Ga niet enkel uit van de eerste indruk. Laat de geur van de parfum zich volledig ontplooien. De topnoten van een parfum blijven maar enkele minuten hangen, terwijl je een parfum natuurlijk van begin tot eind lekker zou moeten vinden.
- Test maximaal drie parfums achter elkaar. Je neus is niet in staat om nog meer geuren van elkaar te onderscheiden.
Hoe gebruik je een parfum?
Heb je de ideale parfum gekozen? Laten we dan eens bekijken hoe je een parfum juist draagt zodat de geur zich ideaal kan ontvouwen, en ook hoe je een parfum best bewaart zodat hij zo lang mogelijk heerlijk blijft ruiken.
Hoe draag je een parfum? De basisregels voor het aanbrengen
- Om de geur zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen, spuit je de parfum best op pulserende plekken, zoals je halsslagaders, polsen, de binnenkant van ellebogen en knieën of de huid achter je oren. Als je parfum op je polsen doet, wrijf die dan niet over elkaar want door de opwarming zal de geur sneller vervliegen.
- We raden aan om de plaatsen van applicatie eerst in te smeren met vaseline, een crème of een olie. De parfum dringt dan niet binnen in je poriën en blijft aanzienlijk langer hangen.
- Als je de geur van je parfum nog beter wil doen uitkomen, kan je hem combineren met andere geparfumeerde cosmetica van dezelfde reeks – geparfumeerde bodymilk, douchegel of deodorant. Je kan bijvoorbeeld een parfum geschenkset kopen waarin je al deze producten tezamen vindt.
- Op de warmere, pulserende plekken ontwikkelt de parfum weliswaar een intensere geur, maar het blijft er niet zo lang hangen. Spuit daarom ook op enkele koelere plekken van je lichaam, zoals bijvoorbeeld je oorlellen of knieën. Daar blijft het veel langer lekker ruiken.
- Je kan de bestendigheid van een parfum ook verlengen door het op je haar te spuiten (vanaf minstens 15 cm afstand). Als je dat vaak doet kan de parfum je haar wel uitdrogen, dus om je haar te doen geuren gebruik je beter speciale haargeuren.
- Als je de parfum niet rechtstreeks op je huid wil aanbrengen of als je niet te sterk wil geuren, kan je het voor je in de lucht spuiten en door de geurwolk heen stappen.
- Als je weet dat jouw eau de parfum of toilette geen hele dag blijft hangen, kan je in je handtas een miniatuurtje meenemen, een kleine, hervulbare parfumverstuiver of een staaltje, zodat je de geur indien nodig opnieuw kan opdoen.
Parfums volgens gelegenheid of jaargetijde
De kunst van het dragen van een parfum bestaat niet enkel uit de correcte manier van aanbrengen, maar ook uit de keuze van de juiste geur volgens de concrete situatie of het seizoen. Op de volgende manier maak je voor de keuze van geur onderscheid volgens moment van de dag:
- Een geur voor overdag is best licht en fris. Een citrusgeur of bloemige geur is een goede keuze. Qua intensiteit kies je best een eau de toilette of eau de cologne.
- Een geur voor 's avonds mag ietsje zwaarder, sterker, sensueler zijn. Een eau de parfum, die zijn intense geur de hele avond behoudt, is hier een goede keuze.
Net zoals dat lichtere geuren goed zijn om overdag te dragen en zwaardere ‘s avonds, past er ook een bepaald type geur bij elke jaarseizoen. In het algemeen kunnen we stellen dat hoe kouder het is, des te intenser, zoeter of pikanter je parfum kan zijn, en andersom.
- Typische lenteparfums zijn net zoals de lente zelf – licht, fris en vol lentebloemen, zoals meiklokjes of jasmijn.
- De beste zomerparfums zouden je moeten verfrissen en opwekken tijdens de zomerhitte. Ideaal zijn frisse citrusgeuren, maar ook water- of groene noten kunnen.
- Met herfstparfums komen pikantere, zwaardere en zoetere geuren aan de beurt. Tijdens de herfst heersen kruiden als vanille of kardemom, of ook zeldzaam hout als sandelhout of cederhout.
- Winterparfums zijn de zwaarste en meest sensuele. Een hint van iets oosters, zoet fruit en fijnproeverige noten worden hierin verenigd.
Pas de keuze van parfum voor elke gelegenheid natuurlijk wel aan aan je persoonlijke smaak en je actuele gemoedstoestand. Het allerbelangrijkste is dat je je bij de gekozen geur goed voelt.
Hoe bewaar je een parfum best zodat het zo lang mogelijk goed blijft?
Staat je favoriete parfum uitgestald in de badkamer of bijvoorbeeld op de vensterbank? Fout. Parfums houden niet van warmte, vochtigheid of zon. Het langst blijft hij goed op een droge, donkere, koele plek, bijvoorbeeld in het originele doosje in een kamer met een temperatuur tot 20°C.
De meest verkochte parfums op notino.nl: