Ga naar hoofdcontent

Acne

Acne is een ontstekingsziekte en komt het meest voor tijdens de adolescentie wanneer veel veranderingen, vooral hormonaal, in het lichaam optreden. Dit betekent echter niet dat acne niet op volwassen leeftijd kan verschijnt. Of andersom bij de kleintjes - pasgeborenen en peuters.

Wat zijn de oorzaken van acne

Een van de belangrijkste oorzaken van acne is een verstopt haarzakje (comedo) waarin een ontsteking kan optreden. Een comedo ontstaat natuurlijk en geleidelijk naarmate huidcellen zich in de huid vermenigvuldigen. Hij zorgt niet altijd voor acne, in de gezonde huid lost een comedo zichzelf op.

In reactie van het immuunsysteem met bacteriën, lipiden of androgenen (mannelijke geslachtshormonen) kan micro-ontsteking onder de huid optreden die aanvankelijk onzichtbaar is. Vanwege overmatige talgproductie ontwikkelt de ontsteking zich zo ver dat we de symptomen va acne op de huid kunnen zien.

volledige text text verbergen

Invloed van hormonen op acne

Er is een nauw verband tussen de ontwikkeling van acne en hormonale veranderingen. Daarom komt het vaak bij vrouwen voor dat ze zelfs in de volwassenheid niet helemaal van acne af kunnen komen. In tegenstelling tot mannen bij wie de vorming van acne na de puberteit stabiliseert. Het optreden van acne bij vrouwen wordt echter beïnvloed door hormonale schommelingen zoals zwangerschap, menopauze of menstruatie.

Naast hormonen en erfelijkheid wordt de ontwikkeling van acne ook beïnvloed door huidverzorging en gebruikte verzorgingsproducten, stres, levensstijl, bacteriën in de poriën, gebruik van anabole steroïden of medicijnen met lithium, barbituraten of androgenen.

Wat zijn de symptomen en soorten acne?

De talgklieren produceren van nature talg; als de klieren gesloten zijn, kunnen zwarte of witte stippen of puistjes ontstaan.

 • Zwarte stippen, mee-eters oftewel open comedonen zijn kleine donkere gebieden die ontstaan wanneer de talgklier gesloten is.
 • Witte stippen zijn pukkels waarbij een ronde leasies met een witte punt ontstaan.
 • Puisjes zijn meestal pijnlijke, rode en verhoogde leasies gevuld met pus.

volledige text text verbergen

Hoe reken je af met acne

Acne is grotendeels genetisch bepaald en er bestaat geen gegarandeerde manier om het volledig te genezen. Je kunt de symptomen echter aanzienlijk verminderen en de gevolgen ervan (littekens) minimaliseren. Wat helpt tegen acne ?

Verzorging van problematische huid

In de strijd tegen acne is het belangrijk de juiste huidverzorgingsroutine te handhaven:

 • De basis is een goed gereinigde huid waarin geen plaats is voor ongewenste bacteriën die ontstekingen veroorzaken Reinig je huid twee keer per dag – ‘s ochtends en ‘s avonds. Koop een goed micellair water tegen acne of een reinigingsgel tegen acne. Gebruik reinigende producten zonder alcohol die de huid niet irriteren en uitdrogen. Droge huid heeft namelijk de neiging om nog meer talg te produceren.
 • Gereinigde huid heeft een flinke dosis hydratatie nodig. Ga voor een zalf of een crème tegen acne die de genezing van puistjes versnelt en de vorming van nieuwe puistjes tegengaat.
 • Breng elke avond direct op de puistjes de lokale acneverzorging aan de genezing van puistjes versnelt.
 • Gebruik 1x per week een peeling voor problematische huid die de dode cellen verwijdert of het diep werkende gezichtsmasker tegen acne dat de huid reinigt en matteert.

volledige text text verbergen

Cosmetica en acne

Problematische huid heeft altijd speciale verzorgingsproducten nodig, de normale producten kunnen namelijk de symptomen van acne nog verergeren. Gebruik daarom gespecialiseerde producten die ontstaan als resultaat van samenwerking van dermatologen en gerenommeerde merken zoals Vichy, La Roche Posay, Avène, Eucerin, Bioderma of A-Derma.

Je kunt ook natuurlijke cosmetica tegen acne proberen die niet alleen huidvriendelijk maar ook milieuvriendelijk is.

Genezing van acne

Raadpleeg een dermatoloog wanneer je acneproblemen lang aanhouden. Op zijn aanbeveling kun je ook medicijnen proberen die je bij het bestrijden van acne kunnen helpen. Bij vrouwen wordt vaak hormonale anticonceptie voorgeschreven. Op zichtbare resultaten moet je echter enkele weken wachten. Soms wordt acne tijdelijk zelfs erger voordat het lichaam aan de medicatie went.

Nog meer tips

Acne kan worden beïnvloed door persoonlijke hygiëne, voeding en stress. Probeer de volgende tips:

 • Probeer je gezicht gedurende de dag niet met je handen aan te raken. Vuil op je handen kan de ontsteking verder verergeren.
 • Knijp de puistjes niet uit en krab de wondjes niet open. Acne kan zich verder verspreiden en bovendien vergroot je het risico van blijvende littekens.
 • Maak het telefoonscherm vaak schoon en was regelmatig je beddengoed, vooral de kussensloop. Zo verwijder je vuil en bacteriën die de vorming van acne bevorderen.
 • Probeer rustig te leven zonder stress.  De stress kan namelijk de functie van talgklieren negatief beïnvloeden.

volledige text text verbergen

 • Zorg voor een evenwichtige voeding en vergeet niet te sporten. Een gezond voedingspatroon kan de vorming van acne beïnvloeden. Tussen de acne-veroorzakende voedingsmiddelen behoren zuivelproducten evenals voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, oftewel snoep en witte tarweproducten. Deze producten kun je beter met mate eten.
 • Vermijd sterke zon en bescherm je huid altijd met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Hoe kun je acne camoufleren

Moet je er geweldig uitzien, maar heb je geen tijd om te wachten tot acne is verdwenen? Camoufleer de puistjes met de juiste foundation. Kies een make-up voor problematische huid met actieve stoffen die acne kunnen verbeteren. Tegelijk zoek niet-comedogene producten die de poriën niet verstoppen en de vorming van acne niet bevorderen.

Concealer of foundation tegen acne

 • Heb je last van enkele puisjes op je gezicht? Kies voor een acne concealer die deze onvolkomenheden camoufleert en zorgt ervoor dat je er weer perfect uitziet.
 • Moet de teint van je hele gezicht geëgaliseerd worden? Kies een dekkende foundation van hoge kwaliteit die alle puntjes en littekens maskeert.

volledige text text verbergen

Hoe kom je van de acne-littekens af

Tegen acne-littekens help rozenbottel- of teunisbloemolie of aloë vera gel die de huid mooi herstelt. Probeer ook chemische peeling of IPL-lichtbehandeling. Het voorkomen van acne-littekens is echter de basis in de strijd ertegen. Daarom moet je de puistjes nooit uitknijpen of openkrabben. Gebruik liever de lokale SOS verzorgingsproducten die de genezing van puistjes versnellen.