Spenen

Filter
Prijs

tot

Materiaal
Merk
Gratis geschenken en aanbiedingen
Meest verkocht

Hoe kies je het beste speentje voor je baby

Speentje, tut, fopspeen, fiep... veel namen voor hetzelfde ding. In elk geval kan een goed gekozen speentje je baby kalmeren en hem een gevoel van tevredenheid geven, maar het kan ook helpen om je kindje op zijn rug te laten slapen, zoals wordt aanbevolen. Lees hier hoe je het beste speentje uitkiest. Je zult zien dat het niet zo moeilijk is.

Hoe kies je de maat?

De juiste grootte van speen is een van de belangrijkste criteria.

 • Volg gewoon de instructies van de producent. Speentjes vind je meestal in groottes ingedeeld van 0 tot 18 maanden. Maar er bestaan ook 18m+ spenen die gemaakt zijn voor grotere kinderen.
 • Een speentje voor een pasgeborene is helemaal niet geschikt voor een oudere baby en andersom. Door de juiste maat te kiezen voorkom je dat de mondholte van je kind zich fout ontwikkelt.

Dentalspeen of kersvorm?

Het schildje, dat altijd buiten de mond van je kindje blijft, heeft een essentiële functie. Het is voorzien van ventilatiegaatjes die belangrijk zijn voor een optimale ademhaling en om eventueel speeksel te laten weglopen.

 • Een schildje met de vorm van een acht of een vlinder – dus met een uitsparing zowel bovenaan als onderaan – kan op twee manieren in de mond gestoken worden.
 • Een schildje met een uitsparing voor de neus toont door zijn vorm de enige juiste manier om de speen in de mond te steken, en past altijd perfect.
 • Een rond speentje ziet er erg schattig uit. Maar kijk wel uit of hij niet tegen het neusje van je baby duwt.

Symmetrisch of asymmetrisch zuiggedeelte?

Het hangt af van je kindje aan welk soort speen hij de voorkeur geeft. Koop daarom liefst beide types zodat je kunt uitproberen welk je kleintje het liefste heeft.

 • Een speen met asymmetrisch zuiggedeelte (anatomische of dentalspeen) is aan één kant afgeplat en kopieert zo de vorm van de mond. Steek hem in de mond met het ronde deel naar boven.
 • Een speen met symmetrisch zuiggedeelte (fysiologische speen) heeft de vorm van een druppel en doet denken aan een tepel. Er zijn ook ronde spenen (kersvorm) die ook op de tepel zijn geïnspireerd.
 • Orthodontische spenen kunnen asymmetrisch of symmetrisch zijn. Ze zorgen voor de juiste positie van de tong en dragen dankzij hun vorm maximaal bij tot een juiste ontwikkeling van de mondholte.

Siliconen of natuurrubber?

Meestal worden een van de volgende soorten materiaal gebruikt: caoutchouc oftewel latex, of medische siliconen. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen.

 • Latex speen: Caoutchouc, waar latex van wordt gemaakt, is een natuurlijk materiaal en geeft de speen een gele schijn. Sommige baby’s houden van de typische smaak van rubber, anderen dan weer niet. Het onderhoud van een natuurrubberen speen is misschien ietsje minder makkelijk in vergelijking met siliconen, maar hij is wel milieuvriendelijker.
 • Siliconen speen: Is volledig kleurroos, smaakloos en geurloos en makkelijk perfect schoon te houden. Een siliconen speen is bestand tegen hoge temperaturen en gaat daardoor langer mee. In vergelijking met een latex speen is hij ietsje minder soepel.

Wat hoort er nog bij een speentje?

 • In de eerste plaats raden we aan om meer dan één speen te kopen. Ze raken namelijk nogal makkelijk kwijt.
 • Koop daarom ook een speenclip om vast te maken aan de kleding van je baby, zodat die zijn speen altijd bij de hand heeft en het speentje tijdens jullie wandeling ook niet op de grond kan vallen. Speenclips bestaan in veel verschillende, mooie ontwerpen.
 • Voor langere maar ook kortere reizen kan een speendoosje van pas komen. Zo blijft de speen schoon en hygiënisch en kan hij direct aan je baby worden gegeven.

Met een speentje worden de eerste dagen, weken en maanden van je baby – en dus ook van jou – veel aangenamer. Je hoeft maar te kiezen volgens de vermelde criteria en daarna te zien aan welke soort je kindje de voorkeur geeft.