Geef een slechte adem geen kans! Laten we de oorzaken van een slechte adem bekijken en hoe je deze kunt bestrijden om gênante momenten te voorkomen. Een frissere adem krijgen is vaak makkelijker dan je denkt.
Wat veroorzaakt een slechte adem?
Ui, knoflook, mierikswortel, koffie, alcohol en sigaretten – we kennen allemaal de oorzaken van een tijdelijke slechte adem. Maar als we het hebben over een chronische slechte adem (bekend als 'halitose'), die niet verdwijnt na het tandenpoetsen, dan kunnen minder voor de hand liggende factoren de schuld zijn.
De meest voorkomende zijn:
- onvoldoende reiniging van tanden, de ruimtes tussen de tanden, en de tong
- tandbederf of tandsteen en ontsteking van het tandvlees
- onbalans in orale microflora
- droge mond veroorzaakt door verminderde speekselproductie (xerostomie) en onvoldoende vochtinname
- te weinig eten en extreem diëten met een lage inname van sacchariden
- diverse medicijnen (bijv. allergie- of bloeddrukmedicatie, of antidepressiva)
- een breed scala aan ziekten en gezondheidsproblemen: diabetes, ontsteking van de luchtwegen, verminderde lever- en nierfunctie, maagzweren en refluxziekte
Hoe om te gaan met een slechte adem?
1. Elimineer geur uit ruimtes tussen de tanden
- Interdentale ragers: Dankzij hun kleine borstelharen bereiken ze elke kleine onzuiverheid. Ze zijn er in verschillende maten, waardoor ze geschikt zijn voor alle interdentale ruimtes.
- Flosdraad: Ideaal voor het reinigen van die smalle gebieden tussen de tanden waar zelfs de kleinste interdentale rager niet bij kan.
- Waterflossers: Ze verwijderen grondig alle onzuiverheden met behulp van een waterstraal zonder het oppervlak van je tanden of tandvlees te verstoren. Bovendien zijn ze ook geschikt voor het reinigen van beugels, implantaten en kronen.