Bescherm je huid tegen de zon met een crème met SPF
Met de juiste SPF hoef je je geen zorgen te maken over de zon.
Wij geven je advies over hoe je de juiste zonnebrandcrème kiest voor op vakantie of voor dagelijks gebruik.
De afkorting SPF (Sun Protection Factor oftewel zonbeschermingsfactor), verwijst naar de tijd dat je jezelf veilig aan de zon kunt blootstellen op basis van je fototype. Hoe hoger het getal, hoe langer je huid beschermd is. Als je bijvoorbeeld zonder bescherming na 10 minuten verbrandt, verleng je deze tijd met een SPF 15 crème tot 150 minuten. Met een SPF 50 is je huid tot wel 8 uur beschermd.
De SPF bepaalt ook de mate waarin uv b-straling wordt doorgelaten. (Deze straling brengt bepaalde gezondheidsrisico's met zich mee: verbranding, zonneallergie of, in extreme gevallen, huidkanker)
Bijvoorbeeld:
SPF 10 beschermt tegen 90% van de uv b-straling.
SPF 30 filtert 97% van de uv b-straling.
SPF 50 vangt 98% van de uv b-straling op.
Het maakt niet alleen uit hoe lang de zonnebrandcrème je beschermt volgens de berekeningen, maar ook wat je doet en of je activiteiten de beschermende functie op de een of andere manier kunnen verstoren. Na het zwemmen, sporten (zweten) of afdrogen van je huid is het altijd aangeraden om je opnieuw in te smeren. Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat je huid altijd beschermd is, breng de zonnebrandcrème dan om de 2 uur opnieuw aan.
Het belangrijkste is om je huid goed te hydrateren, en je gezonde bruine kleurtje langzaam op te bouwen. Een snelle bruining leidt vaak tot een snelle verschilfering en je kleurtje blijft meestal minder lang mooi.
Voor een goede hydratatie van je huid is het volgende belangrijk:
zonnebrandcrème of -olie
voldoende water drinken
nazorg
Neem na het zonnebaden een lauwe douche met hydraterende zeep (was de resten zonnebrandcrème voorzichtig af) en smeer je daarna in met een aftersun lotion of olie. Je huid zal heerlijk gehydrateerd, soepel en zacht zijn. En dit gaat hand in hand met je kleurtje: hoe beter je huid gehydrateerd is, hoe langer je mooi bruin blijft.
Minerale filters (op basis van zinkoxide en titaniumdioxide) leggen een beschermend laagje op de huid die uv-stralen weerkaatsen als een spiegel. Chemische filters absorberen de uv-straling en zetten die binnenin de huid om in warmte.
Hoe zit het met zonnebrandcrème op het gezicht? SPF met chemische filters moet op een gereinigd, droog gezicht worden aangebracht zodat die in de huid kan trekken, terwijl minerale filters, die een fysieke laag op het huidoppervlak leggen, als laatste stap van de gezichtsverzorging moeten worden aangebracht.
Uv a-straling, die bijdraagt aan huidveroudering, dringt door wolken en glas heen. Dus zelfs als het buiten niet bepaald strandweer is, heeft je huid bescherming nodig. En hetzelfde geldt als je veel tijd in de auto doorbrengt of een bureau bij het raam hebt. Kortom, denk altijd aan een zonnebrandcrème.
De zon kan niet alleen een negatief effect hebben op je huid, maar ook op je haar. Uv a-stralen dringen diep in het haar door en breken er keratine af, waardoor je haar uitdroogt en verzwakt. Uv b-straling werkt aan de oppervlakte en beschadigt er de beschermende haarschubbenlaag. Hierdoor krijg je stug en dof haar en gespleten punten. De beste bescherming tegen de zon voor je haar is een uv-beschermingsspray en een hoed of sjaaltje. Bonus? Je ziet eruit alsof je uit een modetijdschrift komt.
Uv a-straling (A = aging) is de oorzaak van huidveroudering
Uv a-straling dringt diep door in de huid en veroorzaakt huidveroudering, rimpels, verlies van elasticiteit en pigmentvlekken. Het is het hele jaar door aanwezig en dringt door wolken en ramen van auto of kantoor heen.
Uv b-straling (B = burning) veroorzaakt verbranding van de huid.
Het raakt de bovenste huidlagen en veroorzaakt verbranding, roodheid en een ontstekings- of allergische reactie. Het speelt ook een belangrijke rol bij huidkanker. Uv b-straling is het sterkst in de zomer en 's middags, maar dringt niet door glas heen.
Ano, je prokázané, že některé chemické látky (oxybenzon a oktinoxát) běžně používané v opalovacích krémech mohou negativně ovlivňovat korálové útesy i mořský život. Pokud vám proto záleží na ochraně přírody, zvolte raději minerální ochranný filtr nebo krémy na opalování s označením „šetrné ke korálům“.
Pozor! V některých destinacích (např. Havaj, Palau nebo Thajsko) jsou dokonce úplně zakázané opalovací krémy, které nejsou tzv. „reef-safe“ (šetrné ke korálům).
Crèmes met een lage factor (SPF 25 of minder) zijn het hele jaar door geschikt. Maar in de zomer alleen als je maar heel kort in de zon komt, of alleen 's ochtends als de zon nog niet zo hard schijnt. De lagere factor is ook geschikt voor donkere fototypes (fototype 4 en hoger). Maar overdrijf hoe dan ook niet met het zonnen.
De medium SPF is geschikt voor iedereen (fototype 3, fototype 2 en fototype 1) en kan het hele jaar door worden gebruikt. Het beschermt je voldoende tijdens activiteiten buiten en op vakantie op de meeste plaatsen in Europa. Aan zee, bij het zwembad of tijdens het sporten moet je je sowieso vaker opnieuw insmeren, dus is een uv-factor met een kortere beschermingsperiode voldoende.
Ga je op vakantie naar zee of breng je je dagen buiten door, ook 's middags? Ga dan altijd voor SPF 50+. Als je geen zin hebt om je om de paar uur in te smeren, kies dan de hoogste SPF voor de langste bescherming.
Als je een gevoelige huid, zonneallergie, veel moedervlekken of hyperpigmentatie hebt, gebruik dan het hele jaar door SPF 50+, ongeacht het fototype van je huid.