Kinderthermometer

Hoe kies je de beste thermometer voor je baby of peuter

Hoe kun je eenvoudig, snel en nauwkeurig de temperatuur van je kleintje meten? Een betrouwbare, digitale babythermometer zou vanaf het begin deel moeten uitmaken van je uitrusting, want de temperatuur van een zuigeling moet zorgvuldig worden gevolgd. Wij vertellen je hoe je een babythermometer uitkiest en hoe je efficiënt de temperatuur meet.

Belangrijkste verschillen tussen kinderthermometers

Kinderthermometers zijn volledig aangepast aan de behoeften van kleine patiëntjes en je kunt kiezen tussen gewone contactthermometers of contactloze thermometers, waarmee vaak ook andere functies samenhangen die tijd kunnen besparen.

Gewone contactthermometers voor kinderen

Een contactthermometer voor kinderen kan worden gebruikt om de temperatuur te meten onder de oksel, in de mond, in het oor of rectaal. Het meten duurt een beetje langer dan bij een contactloze variant en er moet rechtstreeks contact zijn tussen de sensor van de thermometer en het menselijke lichaam. Je kindje moet dus tijdens het meten rustig blijven. Ontsmet de thermometer altijd voor en na elk gebruik.

Contactloze thermometers voor kinderen

Een contactloze thermometer werkt volgens het principe van infrarode straling en het meten is een kwestie van enkele seconden. Dit soort thermometer is erg nauwkeurig en geschikt voor zuigelingen en onrustige kinderen. Je kunt meten op voorhoofd, slaap of oor. Sommige multifunctionele thermometers maken het ook mogelijk om de temperatuur van voedsel, het badwater of de ruimte te meten.

Bijkomende functies van kinderthermometers

Let bij de keuze van een thermometer voor kinderen ook op bijkomende functies die het meten van de temperatuur nog kunnen vergemakkelijken.

 • Een display met grote cijfers laat je toe om de temperatuur snel af te lezen. Sommige thermometers hebben een verlichte lcd-display om ook in het donker makkelijk te kunnen meten.
 • Een geheugen slaat de temperatuur, datum en tijd op van verschillende voorgaande metingen voor betere controle.
 • Een geluidssignaal informeert over het einde van de meting.
 • Automatische uitschakeling bespaart de batterij.
 • Een stem leest het resultaat van de meting luidop voor.
 • Met een mobiele app kun je verbinding maken met de thermometer en informatie opslaan over de laatste metingen, ook van verschillende thermometers.
 • Een thermometer met beweeglijk uiteinde past zich beter aan tijdens het meten.

Hoe meet je de temperatuur van je kindje?

Bij de kleinste baby’s meet je de temperatuur het nauwkeurigst door de thermometer in de anus in te voeren. Dit is bij peuters al een stuk moeilijker uit te voeren, en daarom meet je bij hen beter in het oor of oraal. Bij oudere kinderen kun je gewoon op de klassieke manier onder de oksel of op het voorhoofd meten. Lees voor het eerste gebruik altijd goed de bijsluiter zodat het meten zo efficiënt mogelijk verloopt.

 • Een rectale temperatuurmeting gebeurt door een contactthermometer in de anus van je baby te brengen. Doe een beetje crème tegen luieruitslag, vaseline of olie op het uiteinde van de thermometer. Leg je baby op zijn rug met de knietjes op de buik en steek de thermometer maximaal 2 cm diep. Voor een nauwkeurige meting moet je minstens 20 seconden wachten.
 • Een orale temperatuurmeting doe je bij peuters en oudere kinderen met een contactthermometer die je in de holte onder de tong steekt. Je kind moet tijdens het meten volledig rustig blijven. Je kunt ook een kinderthermometer in een speen met een display gebruiken - daarmee kun je ook de temperatuur van je baby tijdens zijn slaap meten.
 • Een temperatuurmeting in de oren kun je met zowel een contactthermometer als een contactloze thermometer uitvoeren. Het is erg nauwkeurig. Meet met een contactthermometer gedurende minstens een halve minuut, met een contactloze volstaan enkele seconden.
 • Een temperatuurmeting op het voorhoofd kun je met een contactloze thermometer doen, of met een speciale contactthermometer voor het voorhoofd die je ongeveer 15 seconden op het voorhoofd laat liggen.
 • Onder de oksel meet je de temperatuur met een contactthermometer. Dit is een betrouwbare manier bij oudere kinderen.

Onze tip: Maak zowel een contact- als contactloze thermometer na gebruik altijd goed schoon met een vochtige doek en bewaar hem opnieuw in het etui. Zo blijft hij lang meegaan en kun je blijven vertrouwen op nauwkeurige metingen.

Een nauwkeurige en pijnloze temperatuurmeting is de basis van de juiste babyverzorging. Je kunt kiezen uit speelse motieven bedoeld voor jongens of meisjes met een grote display om het resultaat makkelijk af te lezen, of je kunt ook een plakthermometer voor kinderen proberen, die het meten in een leuk spel verandert. Een babythermometer zit soms ook in praktische sets met andere babybenodigdheden, die overigens een geweldig cadeau zijn voor kersverse mama’s.