Ga naar hoofdcontent

Zonneallergie

Ben je verrast door jeukende puistjes of rode huid kort nadat je werd blootgesteld aan zonnestralen? Dit zijn de symptomen van de zonneallergie waar ongeveer een vijfde van alle mensen last van hebben. Sommige mensen hebben de uitslag vaak en herhaaldelijk, anderen slechts een paar keer in hun leven. Zodra de zonneallergie zich opeens manifesteert, kun je de symptomen ervan in de toekomst gemakkelijk herkennen.

Wat veroorzaakt zonneallergie?

Allergische reacties tegen de zon worden voornamelijk veroorzaakt door overmatige ultraviolette uva, maar ook door uvb-straling, die de huid doordringt en huidcellen beschadigt. De huid beschermt zich tegen zonlicht door een immuunrespons. De huid wordt rood en ontstoken.

Het gebruik van cosmetica met bepaalde ingrediënten, evenals medicijnen die een lichtgevoelig effect hebben en de gevoeligheid van de huid verhogen, kan het ontstaan van de zonneuitslag beïnvloeden. Het gaat om sommige antibiotica, chemotherapeutica, sint-janskruid, bloeddrukverlagende medicijnen of hormonale anticonceptie. Raadpleeg altijd de bijsluiter van je medicijn en zoek informatie over mogelijke zon gevoeligheid.

Hoe ziet de zonneallergie er uit?

Zonneallergie manifesteert zich bijvoorbeeld door roodheid van de huid, jeukende uitslag of bloederige blaren op de rug, schouders, armen, halslijn en op de wreven. Hoewel de allergie het meest voorkomt bij vrouwen tussen 20 en 40 jaar met een lichte of gevoelige huid, kan het bij iedereen voorkomen, ongeacht geslacht of leeftijd.

Afhankelijk van de stralingsintensiteit en andere factoren kunnen verschillende vormen van huidreacties optreden. De meest voorkomende soorten zonneallergie zijn polymorfe lichteruptie, mallorca acne en foto-allergische reacties.

volledige text text verbergen

De meest voorkomende soorten huidreacties op de zon

Polymorfe lichteruptie (PLE)

Het is de meest voorkomende vorm van allergische reactie op de zon. Meestal wordt hij zonneallergie of zonneuitslag genoemd, beide namen betekenen hetzelfde. Meestal treedt de allergie op in het voorjaar na het zonnen wanneer de huid na de winter niet klaar is voor zonnestralen. Daarom komt de uitslag vaker voor in het voorjaar dan aan het einde van de zomer, wanneer de huid aan zonnestralen al gewend is dankzij het hardening-fenomeen.

De meest voorkomende symptomen van PLE zijn rode huid, jeukende puistjes of vochtige blaren. Symptomen verschijnen binnen een paar uur maar soms pas na een paar dagen. Het is bij elke persoon anders. Wanneer de symptomen optreden, verschijnen ze altijd in dezelfde vorm, waardoor het veel gemakkelijker is om de allergie te ontdekken en te behandelen.

Mallorca acne

Door het ontstaan van ontstoken puistjes lijkt hij op klassieke acne of PLE. De vorming van dit soort reacties wordt niet alleen beïnvloed door de intensiteit van zonlicht, maar ook door emulgatoren en conserveermiddelen in de gebruikte cosmetica.

Foto-allergische en foto-toxische reacties

Ze worden beïnvloed door de intensiteit van uv-straling en tegelijkertijd kunnen ze worden beïnvloed door verschillende medicijnen zoals antibiotica, antidepressiva die sint-janskruid bevatten of verschillende voedingsmiddelen (citrusvruchten, selderij, vijgen). Ze manifesteren zich als inflammatoire en jeukende plekken op de huid.

volledige text text verbergen

Wat helpt tegen de zonneallergie? Preventie!

Zonlicht kun je nooit volledig vermijden, het is ook belangrijk voor de synthese van vitamine D. Maar om de onaangename verrassing van de sterke lentezon te voorkomen, bescherm jezelf tegen overmatig zonlicht. Hier zijn enkele tips hoe je het kunt doen:

 • Gebruik zonnebrand met hoog beschermingsfilter tegen uva- en uvb-straling. Ga voor speciale zonnebrandcrèmes tegen zonneallergie van bekende merken zoals La Roche-Posay, Eucerin, Avène of Bioderma die door de dermatologen zijn getest.
 • Wanneer je in de zon verblijft, breng de zonnebrandcrème tegen zonneallergie elke twee of drie uur aan. Vergeet niet dat water zijn beschermende functie kan beïnvloeden.
 • Gebruik ook een after sun-verzorging en geef je huid genoeg hydratatie. De beste keuze zijn producten met aloë vera of panthenol.
 • Verrijk je menu met voedingsmiddelen of supplementen die calcium, selenium, zink en bèta-caroteen bevatten.
 • Vergeet hydratatie niet! Idealiter door middel van moisturizers met aloë vera, maar ook door voldoende te drinken.
 • Beperk de blootstelling aan de zon en het zonnen tussen 11.00 en 16.00 uur.
 • Bouw de tijd in de zon langzaam op. Dit maakt het de huid gemakkelijker om aan de zon te wennen. Zoals bij het harden.
 • Kies kleding die je tegen de zon beschermt: donkerdere kleuren en niet te dun.
 • Probeer producten met bèta-caroteen, vitamine E of C voor een beter kleurtje.

volledige text text verbergen

Wat moet je doen wanneer de symptomen van zonneallergie optreden?

Heb je last van puistjes, blaren of rode huid? De geïrriteerde huid kan onaangenaam jeuken en ziet er natuurlijk niet echt mooi uit. Weet je al hoe je zonneallergie kunt aanpakken? Bekijk enkele tips over hoe je de symptomen kunt bestrijden:

 • Gebruik koelende kompressen op verbrande plekken.
 • Gebruik babypoeder op vochtige blaren.
 • Bescherm de aangetaste plekken met kleding.
 • Na het zwemmen in de zee, spoel je lichaam af met zoet water.
 • Tegen de zonneuitslag maar ook de symptomen te voorkomen, bestaan medicijnen tegen verschillende soorten allergieën. Tussen de vrij verkrijgbare vind je bijvoorbeeld Claritine of Zyrtec.

volledige text text verbergen