Ga naar hoofdcontent

Tips en advies voor aanstaande moeders

Hoe verzorg je jezelf tijdens de zwangerschap, hoe bereid je je voor op de bevalling en wat mag er zeker niet ontbreken in je baby-uitrusting? Wij geven enkele beproefde tips en advies voor aanstaande moeders.

Je bent zwanger

Proficiat, binnen enkele maanden word je mama! Laat ons eens kijken naar enkele tips om zoveel mogelijk van je zwangerschap te genieten, zowel gevoelsmatig als lichamelijk.

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van striae oftewel striemen, maar die kleine littekentjes zijn niet het einde van de wereld. Je lichaam is in staat om op negen maanden tijd vanuit één enkele eicel een volledige baby te creëren, dus wees trots op jezelf! En wat die striemen betreft, die zijn met de nodige hydratatie te voorkomen. Let er dus extra goed op dat je genoeg drinkt, en smeer de typische ‘striemgevoelige’ plekken (buik, borsten, billen en dijen) 2x per dag in met een antistriemencrème.

 

Gaan je haren rechtstaan bij het woord ‘inknippen’? Een zogenaamde episiotomie is een heel gangbare ingreep die de bevalling kan vergemakkelijken. Maar de genezing verloopt niet altijd naar wens, dus als je die knip liever vermijdt, masseer je perineum in de loop van je zwangerschap dan met een speciale massageolie. Zo maak je het soepeler en beter voorbereid op die ongewone ‘stretch’ op het einde van de bevalling, waardoor een knip misschien niet nodig zal zijn.

Wat cosmetica tijdens de zwangerschap betreft, lees je er best goed de ingrediëntenlijst van elk product op na. Vermijd retinol, een stof die vaak voorkomt in een producten voor een acnegevoelige huid. Een hogere concentratie ervan kan namelijk een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de vrucht. En smeer ‘s zomers je buik het best in met zonnebrand met een minerale filter.

Tip! Is er een beter moment dan tijdens deze gevoelige zwangerschapsperiode om natuurlijke cosmetica met een minimalistische samenstelling uit te proberen?

volledige text text verbergen

Op naar de kraamkliniek

De derde trimester is aangebroken en dat betekent maar één ding: tijd om je tas voor de kraamkliniek klaar te maken! Hier heb je een lijst met spullen die je best niet vergeet.

De bevalling is namelijk een klein bureaucratisch feestje. Het papierwerk dat die vereist! Vergeet vooral niet:

  • je zwangerschapsboekje
  • je identiteitskaart
  • je verzekeringsbewijs
  • je trouwboekje of het erkenningsbewijs van je partner
  • de akte van naamkeuze
  • je geboorteplan (als je er een hebt)

 

Steek in je tas voor jezelf behalve je gewone hygiëne-artikelen ook twee pakjes kraamverband en enkele ademende postpartum onderbroekjes. Het toiletpapier is niet in elke kraaminstelling even zacht, dus een rolletje of twee kunnen van pas komen. Verder zijn discrete zoogcompressen ook een geweldige uitvinding om lekkende melk op te vangen.

Tip! Neem onderbroekjes van een maat groter dan je normaal gewend bent. Na de bevalling is esthetiek niet belangrijk, maar maximaal comfort wel!

Borstvoeding is een wetenschap op zich. In het begin doet het soms een beetje pijn, dus je tepels verdienen kwaliteitsvolle verzorging. Smeer ze regelmatig in met een vochtinbrengende crème, liefst een die je niet hoeft af te wassen voor het aanleggen. Als je heel veel melk hebt, kan een kolfapparaat handig zijn om verlichting te brengen en tegelijk een ontsteking wegens opgehoopte melk te voorkomen.

Steek in de babytas vooral luiers, een verschoningsdoek, kleertjes en een speentje (je weet wel, voor het geval dat!). Ook een inbakerdoek kan van pas komen om je pasgeboren baby in in te wikkelen. Met een baby-olietje kun je je kindje lekker insmeren – doe de olie op een vochtige huid, dan trekt hij het beste in.

Tip! Neem geen babykleertjes die je over het hoofdje moet trekken. Dat is een raad waar 11 van de 10 vrouwen mee akkoord gaat.

volledige text text verbergen

Je bent mama

Je bent eindelijk thuis met je kindje en moet nu op zoek gaan naar een routine waar iedereen zich goed bij voelt. Deze hectische periode wordt een pak makkelijker met de juiste hulpmiddelen. 

Verschonen is vanaf nu een van je dagelijkse bezigheden. Het eenvoudigste en milieuvriendelijkste en het beste voor je baby is om hem gewoon te wassen onder stromend, lauwwarm water. En voor buitenshuis is het handig om vochtige doekjes bij te hebben. Als je baby last heeft van luieruitslag, laat zijn billetjes dan steeds goed verluchten en smeer ze geregeld in. Wat echt heel handig is om in huis te hebben, zijn klassieke stoffen luiers. Dat zijn eigenlijk van die universele doeken die voor van alles en nog wat kunnen dienen.

Tip! Om iets van dat tere babyvelletje te vegen, zijn bamboe luiers ideaal. Die zijn namelijk veel zachter dan gewone katoenen luiers.

 

En wanneer de baby slaapt, kan mama nog eens genieten van een verwenbeurt genaamd douche! Je hoeft de babyfoon maar aan te zetten en bij je te hebben. Voor de weken na de bevalling haal je het best producten voor intiemhygiëne in huis die niet prikken en de natuurlijke pH-waarde van je intieme delen herstellen. En je baby? Was hem in een badje water met een beetje olie en schenk vooral aandacht aan de huidplooien en de plekken tussen vingers en tenen, onder de kin en achter de oren.

In een borstvoedingsbeha voel je je intussen al helemaal thuis. En als je geen borstvoeding geeft, geen probleem. De uitvinding van de eeuw is een flessenwarmer waarmee je flessenvoeding opwarmt en op de optimale temperatuur houdt. Je zult hem lang en vaak gebruiken. En niet alleen thuis, maar ook op reis!

volledige text text verbergen

Dus wat denk je, voel je je al wat meer ready om mama te worden? Wij duimen, en wensen je in deze nieuwe levensfase het allerbeste <3