Roze vlekjes, loskomende schilfers en vreselijke jeuk. Van de onprettige huidaandoening genaamd ‘seborroïsch eczeem’ heeft wel 5 % van de bevolking last. Seborroïsch eczeem is een chronische aandoening en daarom bestaat er geen eenduidig antwoord op de vraag hoe je van seborroïsch eczeem afkomt voor eens en voor altijd. Maar de symptomen vallen wel aanzienlijk te onderdrukken. Wij geven tips over wat er tegen seborroïsch eczeem echt werkt.
Wat is seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem (dermatitis seborrhoica) is een chronische huidziekte die op elke leeftijd de kop op kan steken – van baby tot volwassen leeftijd. De gistsoort Malassezia speelt een rol in het ontstaan ervan. Die komt van nature voor op onze huid en leeft van talg. Pas op het moment dat deze schimmelsoort zich bovenmatig vermenigvuldigt, ontstaat er een ontsteking op de huid, waardoor die reageert door een snellere vernieuwing van huidcellen aan de opperhuid. En de afgestorven huidcellen vormen het typische symptoom van seborroïsch eczeem: roos, korsten en huidschilfers.
Hoe herken je seborroïsch eczeem?
Seborroïsch eczeem ontstaat meestal op plekken waar een grote hoeveelheid talg wordt afgescheiden – op de hoofdhuid, de borstkas en in het gezicht boven de wenkbrauwen en rond de neus. Typische symptomen zijn roze vlekken en loskomende, geelbruine huidschilfers. De huid is geïrriteerd en jeukt.