Verzorging tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Meest verkocht

Verzorging tijdens de zwangerschap en na de bevalling – hoe te kiezen?

Verwen jezelf tijdens de zwangerschap en borstvoeding met kwaliteitsvolle producten. Tijdens de negen maanden dat je in verwachting bent en de weken na de bevalling zou je badkamerkastje andere verzorgingsproducten moeten bevatten dan je tot dan toe gewend was. Je lichaam ondergaat grote veranderingen en daarom is het belangrijk om het op de juiste manier te verzorgen, zodat je je tijdens je zwangerschap en na de bevalling zo goed mogelijk voelt.

Zwangerschapscosmetica

Een zwangerschap is meer dan een dikker wordende buik. Je hele lichaam reageert op de veranderingen. Maar met de juiste zwangerschapsproducten kun je deze periode wat aangenamer maken.

Gezichtsverzorging tijdens de zwangerschap

 • De hormonale veranderingen in je lichaam kunnen zich uiten in de vorm van acne, grove poriën of overmatige talgproductie in je huid. Het is normaal dat de kwaliteit van je huid tijdens de zwangerschap afneemt.
 • Kies voor gezichtscosmetica die een zo eenvoudig mogelijke samenstelling hebben en tegelijk dit probleem aanpakken, zodat je je aantrekkelijk blijft voelen. Natuurlijke oliën die de huid kalmeren zijn een uitstekende keuze. Gebruik ook voor het verwijderen van je make-up uitsluitend milde producten. En vergeet ook niet om je te beschermen tegen de zon.

Lichaamsverzorging tijdens de zwangerschap

 • Je buik ondergaat tijdens de zwangerschap de opvallendste verandering. Een crème tegen zwangerschapsstriae begin je dus best al te gebruiken vanaf de 3de maand. Het blijft gelijk of je de voorkeur geeft aan een crème of een olie – het belangrijkste is om je huid geregeld in te smeren.
 • De huid van het lichaam is tijdens de zwangerschap in het algemeen eerder droog. Vergeet dus niet om behalve je buik ook de rest van je lichaam te verzorgen. Schenk ook bijzondere aandacht aan je tepels, vooral naar het einde van je zwangerschap toe. Een geschikte tepelcrème of -zalf is een goede voorbereiding voor de periode na de bevalling.
 • Een regelmatige perineummassage kan goed helpen om het inknippen tijdens de bevalling te vermijden. Een olie voor perineummassage zorgt voor maximale soepelheid van de huid, terwijl de massage zelf de doorbloeding en ontspanning van dit lichaamsdeel verbetert.
 • De haarproducten die je normaal gebruikt, zijn tijdens de zwangerschap misschien niet zo geschikt. Als je haar sneller vet wordt, probeer dan producten voor vet haar. Kies altijd voor de meest natuurlijke producten. Haaruitval komt tijdens de zwangerschap vaak voor. Probeer daarom om goed op je voeding te letten zodat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt, en zorg ervoor dat je genoeg slaapt.
 • Schenk verhoogde aandacht aan je intiemhygiëne tijdens de zwangerschap. Gebruik daarvoor een speciale intiemgel voor zwangere vrouwen met een natuurlijke pH-waarde, en om je af te drogen gebruik je het beste een schone, katoenen handdoek.

Wat cosmetica tijdens de zwangerschap niet zouden mogen bevatten:

 • een hoog gehalte aan retinol (vitamine A) en salicylzuur
 • soja en aromatische etherische oliën (bijv. bergamot, salie, rozemarijn,...)
 • crèmes tegen cellulite en met verstevigende werking
 • aluminium en ftalaten (vaak aanwezig in haarlak en antitranspiranten)
 • formaldehyde en tolueen (vaak aanwezig in nagellak)

Cosmetica voor moeders na de bevalling

Als je je lichaam tijdens de zwangerschap goed hebt verzorgd, zul je daar ook na de bevalling nog de vruchten van plukken. Striae zullen minimaal (of afwezig) zijn en je tepels zullen klaar zijn voor de borstvoeding. Postpartum cosmetica hebben ook een bepaalde specificiteit: 

 • De tepels worden tijdens de borstvoeding extreem belast en vragen om speciale aandacht. Tepelbalsems, -crèmes of tepelzalf zijn ideaal voor de regeneratie van deze gevoelige delen. Ze worden al snel een onmisbaar middeltje voor je gevoelige tepels.
 • Bij de hoognodige cosmetica voor na de bevalling hoort ook (net als tijdens de zwangerschap) een gel voor intieme hygiëne, die je intieme delen op een grondige maar uiterst milde manier reinigt.
 • Pigmentvlekken die tijdens de zwangerschap of na de bevalling ontstaan, verdwijnen vaak vanzelf weer. Maar als je wilt verhinderen dat ze terugkomen, vergeet dan niet om je gezicht en lichaam in te smeren met producten die beschermen tegen uv-straling.

Elke kersverse moeder zou in de weken na de bevalling meer aandacht aan haar lichaam moeten schenken dan ooit tevoren. De juiste producten tijdens de zwangerschap en na de bevalling helpen je om je op elk moment fantastisch te voelen.