Ga naar hoofdcontent

Overmatig zweten

Het zweten kan soms lastig zijn maar het is een normale functie van het menselijk lichaam die ook gunstig voor de gezondheid is. Totdat het veel is.

Normaal versus overmatig zweten

Oorspronkelijk reukloos zweet bestaat van 99 % uit water en 1% uit zout en wordt geproduceerd door eccriene zweetklieren. Zo koelt het lichaam zich af tijdens de hitte of tijdens lichamelijke activiteit. Zweet kan ook worden gemaakt tijdens stressvolle situaties. We hebben het over zogenaamd emotioneel zweten, waarbij ook apocriene klieren actief zijn.

Ernstig zweten treedt echter soms ook in rustige situaties op, bij een normale temperatuur, zonder externe oorzaak. Juist in dat geval praat men over overmatig zweten oftewel hyperhidrose.

volledige text text verbergen

Oorzaken van overmatig zweten

Verhoogde activiteit van eccriene zweetklieren kan worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak van overmatig zweten. Er zijn twee soorten hyperhidrose - primaire (focale) en secundaire:

  • Primaire hyperhidrose is vaak erfelijk, de symptomen verschijnen voor het eerst al in de puberteit. Het is een aandoening waarbij het zweetregulerende deel van de hersenen een signaal aan de eccriene-klieren geeft, hoewel er geen reden is om dit te doen. En je begint te zweten.
  • De oorzaken van secundaire hyperhidrose kunnen daarentegen variëren. Hij wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen en factoren gedurende het hele leven: zwangerschap, menopauze, hart- of andere ziekten, obesitas, drugsgebruik of medicatie.

Hoe kun je overmatig zweten voorkomen

Last van overmatig zweten van je voeten of onder je oksels? Probeer een paar dingen in je leven te veranderen. Een kleine wijziging kan onverwachte resultaten brengen. Wat kun je doen:

  • Beperk sterk gekruid voedsel, koffie en alcohol.
  • Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen.
  • Drink voldoende ongezoete vloeistoffen.
  • Ook het douchen in de ochtend kan helpen.
  • Vermijd blootstelling aan de zon.
  • Koop een hoogwaardige antitranspirant tegen overmatig zweten die zweetvorming blokkeert.

volledige text text verbergen

Antitranspirant tegen overmatig zweten

Een antitranspirant tegen overmatig zweten kan een geschikte oplossing zijn als je de zweetvorming wilt beperken. Hij bevat actieve stoffen die eccriene en apocriene zweetklieren beïnvloeden en hun activiteit gedeeltelijk blokkeren. In ons aanbod vind je ook effectieve antitranspiranten die meerdere dagen werken. Dit betekent echter niet dat je gedurende deze tijd niet kunt douchen maar dat het effectief blokkeren van de zweetklieren langdurig is.

Deodorant tegen overmatig zweten?

In tegenstelling tot een antitranspirant blokkeert een deodorant zweetvorming niet. Hij voorkomt echter de reactie van zweet met bacteriën op de huid, meestal onder de oksels, die een onaangename geur kan veroorzaken. Het zweten wordt niet beperkt niet maar het is een goede aanvulling op een antitranspirant.

De beste deodorants

Behandeling van overmatig zweten oftewel wanneer de antitranspirant niet meer voldoende is

Werkt geen van de gebruikelijke antizweetmethoden bij je? Dan is professionele medische hulp de oplossing. Botulinumtoxine A, lontoforese (elektrotherapie) of anticholinerge geneesmiddelen behoren tot de bekendste manieren om de functie van zweetklier te beperken. Al deze methoden moeten altijd worden geraadpleegd met een arts.