Ga naar hoofdcontent

Droge handen

 • De huid van onze handen wordt in vergelijking met de rest van ons lichaam veel meer belast. Elke dag worden je handen blootgesteld aan ongunstige omgevingsfactoren, temperatuurschommelingen en veelvuldig wassen, wat allemaal leidt tot een verstoring van de beschermende huidbarrière en bovenmatige uitdroging. Als de huid van je handen niet in een goede conditie verkeert, kan die onprettig gaan spannen en jeuken of kan er uitslag ontstaan of zelfs bloederige kloofjes. Je huid is het droogst op de gewrichten van je handen, tussen je vingers en op de rug van je handen, waar je huid het dunst is. Lees hier wat te doen tegen droge handen zodat je huid opnieuw blaakt van gezondheid!

  De oorzaken van droge handen

  Ze zeggen dat je handen veel sneller dan je gezicht, waaraan we meestal meer aandacht besteden, je leeftijd verraden. Hoe komt het dat de huid van je handen ruw wordt of barst en veel sneller veroudert?

   

  • Je handen te vaak wassen en warm water – Heet water wast weliswaar schadelijke bacteriën en virussen van je handen, maar ook de lipiden (zgn. ceramiden) die de beschermende huidbarrière vormen.
  • Te weinig drinken – Te weinig water in je lichaam komt tot uiting in je huid.
  • Uv-straling – Overdreven blootstelling aan schadelijke uv a- en uv b-straling doet de huid uitdrogen en verhoogt het risico op pigmentvlekken.
  • Chemicaliën – Reinigingsmiddelen, veelvuldig gebruik van ontsmettingsmiddelen voor de handen, inferieure cosmetica en andere chemische stoffen verstoren de beschermende huidlaag, wat kan leiden tot een droge en gebarsten huid.
  • Koude – ‘s Winters zorgen vrieskou, wind en sneeuw voor droge handen. Temperatuurschommelingen verminderen namelijk de elasticiteit van de huid, waardoor de huid sneller barst.
 • Verwarming en airconditioning – De droge warmte die door verwarming en airconditioning wordt uitgestraald, leidt tot een lagere luchtvochtigheid en dus ook een lager vochtgehalte in je huid.
 • Te weinig vitaminen en mineralen – Droge handen worden ook vaak veroorzaakt door een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, vitamine E, vitamine C, jodium en zink.
 • Leeftijd – Hormonale veranderingen in ons organisme veroorzaken een afname van hyaluronzuur, elastine en collageen in ons lichaam, terwijl ook het vermogen van onze huid om beschermende lipiden aan te maken verkleint.
 • Cafeïne en alcohol – Bovenmatige consumptie van cafeïne en alcohol leidt tot dehydratatie van het hele organisme, dus ook van de huid.
 • Bepaalde geneesmiddelen – Het gebruik van medicatie tegen acne en andere geneesmiddelen kunnen leiden tot bovenmatige uitdroging van de huid.
 • Verscheidene aandoeningen – Droge handen kunnen ook een symptoom zijn van bepaalde aandoeningen, zoals psoriasis, atopie en eczeem, suikerziekte of problemen met de schildklier.

volledige text text verbergen

Onze tip: Bij kinderen kunnen droge handen ontstaan als ze te vaak worden gewassen, want de beschermende huidlaag en de talgproductie zijn nog niet volledig ontwikkeld als bij een volwassen persoon. Besteed daarom extra aandacht aan de huid van je kind en voorzie die regelmatig van hydratatie door middel van een crème voor kinderen.

Hoe was je correct je handen zodat ze niet uitdrogen?

De juiste handverzorging begint al in de badkamer! Wat is de juiste techniek van handen wassen zodat de beschermende huidlaag niet wordt verstoord?

 • Gebruik geen heet of ijskoud water.
 • Beperk de duur dat je handen onder water zijn, was je handen ongeveer 20 seconden en schenk vooral ook aandacht aan je nagels en de ruimte tussen je vingers. Schuur je handen niet te hard.
 • Kies voor zeep met een eerder lage pH-waarde die geschikt is voor de gevoelige of atopische huid, of ga voor syndet, zeep zonder alkalische bestanddelen en gewone zeep.
 • Vermijd warmelucht-handdrogers maar droog je handen liever zachtjes af met een papieren of katoenen handdoek.
 • Behandel je handen na het wassen en afdrogen altijd met een vochtinbrengende crème voor de handen. Als je een gebarsten huid hebt met open wondjes, gebruik dan liever pure sheabutter of een herstellende zalf uit de apotheek die niet prikt of brandt in de kloofjes.
 • Gebruik voor je handen geen bodymilk op waterbasis of met alcohol, want die kunnen nog meer uitdroging veroorzaken.

volledige text text verbergen

Onze tip: Heb altijd een goede handcrème bij de hand, of je nu op je werk, op school of onderweg bent. Voor in je handtas, rugzak of handbagage op het vliegtuig raden we een crème in reisformaat aan.

Hoe verzorg je droge handen – dagelijkse verzorging en nog meer

 • Smeer je handen in de loop van de dag meermaals in. Gun je huid de hele dag lang de benodigde hydratatie met een vochtinbrengende crème, vooral na het wassen. Kies een crème voor droge en schrale handen die een of meerdere actieve stoffen bevat als lanoline, goudsbloem, sheabutter of cacaoboter die de huid verzachten en tegelijk goed en snel worden opgenomen.
 • Ga ‘s avonds en ‘s nachts voor een emolliërende crème die een beschermende film op de huid legt, waardoor het vocht langer in de huid gehouden wordt zodat die intens kan regenereren. Deze eerder vette crèmes brengen bovendien ogenblikkelijke verlichting bij onprettige sensaties van irritatie en droogte. Bij de populaire stoffen in emolliërende crèmes voor extreem droge handen horen o.a. haverextract, ureum, melkzuur, cosmetische vaseline en bijenwas.
 • Vul je dagelijkse verzorging minstens eenmaal per week aan met vochtinbrengende handschoenen voor intense voeding en ogenblikkelijke verlichting van jeuk en een branderig gevoel. Deze wergwerphandschoenen werken als een handmasker dat behalve voor hydratatie ook voor effening van de huid zorgt, de nagels voedt en tekenen van veroudering zichtbaar vermindert.
 • Voor extreem droge handen kun je als redmiddel ook een vochtinbrengend handkompres gebruiken dat je huid diepgaand voedt terwijl jij slaapt. Wat echt werkt bij een schrale huid, is om je handen grondig in te smeren met lichtjes opgewarmde kokosolie en daarna katoenen handschoenen aan te trekken. Pas dit kompres minstens eenmaal per week toe.
 • Droge, schilferende huid kun je eenmaal per week verwijderen met een handpeeling. Daarna zullen de actieve stoffen uit crèmes en handmaskers beter worden opgenomen en dus meer effect hebben. Doe een peeling altijd heel zachtjes en nooit op een erg gebarsten huid met wondjes. Hydrateer je handen meteen na de peeling met een crème of masker.
 • Als je een gevoelige huid hebt, is bescherming tegen de zon extra belangrijk, ook al wordt dat vaak vergeten. Breng zonnebrandcrème ook altijd op je handen aan. Zo voorkom je niet alleen ook het ontstaan van pigmentvlekken, maar ook vroegtijdige huidveroudering en uitdroging. Kalmeer je huid na het zonnen met een handcrème met panthenol of aloë vera.

volledige text text verbergen

Droge handen – tips

 • Gebruik tijdens het afwassen en poetsen altijd liefst rubberen handschoenen.
 • Verrijk je voeding met een flinke portie vitaminen en mineralen, vooral ‘s winters. Als je uit je voedsel niet genoeg vitamine C en zink haalt, supplementeer dan met hoogwaardige vitaminen voor de huid die je handen en nagels voorzien van de nodige mineralen en vitaminen.
 • Let erop dat je genoeg water drinkt – dat kan je huid heel snel terug in evenwicht brengen en die van binnenuit hydrateren.
 • Gebruik geen agressieve zeep of andere middelen.
 • Schaf een luchtbevochtiger aan om de kwaliteit van de binnenlucht en de conditie van je huid te verbeteren.
 • Als je ‘s winters schrale handen hebt, smeer ze dan altijd in voordat je je handschoenen aandoet en ook zodra je thuiskomt.

volledige text text verbergen