Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Rimpels zijn kleine plooitjes in de huid die ontstaan op het voorhoofd, rond de ogen, tussen de wenkbrauwen en rond de mond en met de tijd dieper worden. Hoewel het ontstaan van rimpels een natuurlijk proces is, kunnen we de hoeveelheid en intensiteit ervan aanzienlijk beïnvloeden. Lees hier wat je tegen rimpels en huidveroudering kan doen en hoe je het ontstaan van rimpels het best kan voorkomen.
Soorten rimpels en hun oorzaken
- Rimpels veroorzaakt door huidveroudering: met toenemende leeftijd neemt de hoeveelheid elastine en collageen in de huid af. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de soepelheid en stevigheid van de huid, en door hun verminderde aanwezigheid ontstaan er fijne rimpels rond de ogen en mond en op het voorhoofd.
- Rimpels wegens dehydratatie van de huid: Ons lichaam bestaat voor 75 % uit water. Als we niet genoeg water drinken, kan de huid zich niet voldoende regenereren en verliest ze stevigheid. Dehydratatie leidt vooral tot rimpels op het voorhoofd.
- Mimiek-rimpels: Deze ontstaan op plaatsen waar de huid plooit door de herhaaldelijke beweging van spieren, zoals bij het lachen, fronsen of het dichtknijpen van de ogen. De meest voorkomende mimiek-rimpels zijn kraaienpootjes en rimpels rond de mond en tussen de wenkbrauwen.
- Rimpels veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding: Als je op je buik of je zij slaapt, wordt de huid urenlang samengedrukt en ontstaan er lijnen in. Deze rimpels op je decolleté en rond je lippen en ogen kan je vermijden door op je rug te slapen.
Factoren die het ontstaan van rimpels bevorderen
De vorming van rimpels wordt beïnvloedt door genetische factoren, de omgeving en onze levensstijl. Aan onze genen kunnen we niets veranderen, maar onze gewoontes en leefwijze des te meer. Ga voor de preventie van rimpels en vermijd vooral de volgende negatieve invloeden:
-
Te weinig drinken en een ongezonde voeding met te veel vet.
-
Roken en in rokerige ruimtes vertoeven, een bovenmatige consumptie van alcohol en cafeïne.
-
Onjuiste of onvoldoende huidverzorging, dehydratatie van de huid, je make-up niet verwijderen en je gezicht niet reinigen.
-
Overdreven blootstelling van de huid aan de zon, het nalaten om zonnebrandcrèmes en gezichtscrèmes met een SPF te gebruiken.
-
Grote gewichtsveranderingen en drastische diëten.
-
Te weinig rust en slaaptekort. Stress en een hectische levenswijze.
Hoe geraak je van rimpels af?
Schakel in de strijd tegen rimpels alle beschikbare wapens in. Pas je gezichtsverzorging aan en vul je routine aan met gezichtsgymnastiek en antirimpel massages, die de vorming van collageen bevorderen en de huid ook op leeftijd soepel houden. Onthoud dat mensen met een gedehydrateerde en droge huid het meest vatbaar zijn voor rimpels. Hydratatie staat dus op de allereerste plaats.
De basisprincipes van antirimpel gezichtsverzorging
-
- Verwijder steeds je make-up en reinig je huid. Vuil en resten make-up belasten de huid, hinderen de huidvernieuwing en de juiste werking van antirimpel schoonheidsproducten. Vergeet niet om ook ‘s ochtends je huid te reinigen en toniseren.
- Hydrateer je huid en gebruik doelgerichte producten. Leg je toe op gezichtsverzorging met hydraterende en anti-aging bestanddelen. Begin met een antirimpel serum dat doeltreffend inwerkt op de diepere huidlagen. Ga verder met een hydraterende antirimpelcrème. Gebruik voor je broze oogcontouren een antirimpel oogcrème en tik die met je vingertoppen zacht in je huid.
- Bescherm je huid tegen de zon en andere negatieve omgevingsfactoren. Voorkom vroegtijdige huidveroudering en smeer je gezicht in met een crème met SPF wanneer je ook maar buiten komt. Gebruik ‘s winters een beschermende crème die uitdroging door de koude voorkomt.
- Regenereer. Gebruik geregeld een antirimpel gezichtspeeling voor een snellere huidcelvernieuwing. Vul dit nog aan met een antirimpel gezichtsmasker.
De populairste antirimpel cosmeticabestanddelen
- Hyaluronzuur: Is een natuurlijk onderdeel van onze huid. Het houdt het vocht vast in de huid en bevordert de vorming van collageen- en elastinevezels. Hyaluronzuur gaat vroegtijdige veroudering tegen en draagt bij tot de reductie van rimpels.
- Retinol: Doeltreffende antioxidant die bijdraagt tot snellere huidcelvernieuwing en het gladstrijken van rimpels.
- Collageen: Is verantwoordelijk voor de stevigheid en soepelheid van de huid, maar neemt af met toenemende leeftijd en moet daarom van buitenaf aangevuld worden. Verhoogt de weerstand van de huid tegen negatieve omgevingsfactoren.
- Co-enzym Q10: Beschermt de huid tegen vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken. Vermindert de zichtbaarheid van rimpels.
- Vitamine C: Bevordert de collageenproductie in de huid en beschermt de huidcellen tegen beschadiging door vrije radicalen.
- En verder: vitamine E, ceramiden, peptiden, AHA-zuren, cafeïne, sheabutter en groene thee.
Antirimpelmassage
Een massage doet de spieren ontspannen, bevordert de doorbloeding en regeneratie van de huid, verstevigt en egaliseert de huid. Voer een antirimpel gezichtsmassage best ‘s avonds uit, op een gereinigde huid, na het aanbrengen van je favoriete antirimpelcrème, -olie of -serum. Je kan je gezicht met je vingers masseren, of je kan een gezichtsmassageroller of een gua-sha plaatje gebruiken. Herhaal de volgende bewegingen drie keer:
- Begin bij je hals. Ga met zachte bewegingen van beneden naar boven, naar de rand van je gezicht toe.
- Maak van de plek tussen je wenkbrauwen een halve cirkel opwaarts en naar buiten, naar je slapen toe.
- Maak cirkelvormige bewegingen rond je ogen. Begin bij je neuswortel, ga via de bovenkant van je oogkas naar je buitenste ooghoek en van daaruit onder je oog terug naar het beginpunt.
- Masseer je wangen met halve cirkels, van je neus onder je jukbeenderen en van je kin tot je slapen.
- En schenk tot slot nog aandacht aan de rimpels tussen je neus en lippen en masseer de huid vanaf de kin rond de mond tot aan je neus.
Je huid tijdens de overgang
Tijdens de overgang vormen niet alleen rimpels een probleem. Je huid is veel droger, brozer en gevoeliger. De huid wordt stilaan dunner, verliest dichtheid, de gezichtscontouren verslappen en er verschijnen steeds vaker pigmentvlekken. Hoe verzorg je je huid best tijdens de overgang?
-
Reinig je huid met milde producten die geschikt zijn voor een droge en gevoelige huid. Gebruik altijd lauw water om je gezicht te wassen.
-
Kies afhankelijk van de staat van je huid een enzymatische peeling of een peeling op basis van glycolzuur. Bescherm je huid tegen de zon, en niet alleen na een exfoliëring.
-
Vergeet niet om producten te gebruiken met ceramiden en omega 3- en 6-vetzuren, zoals bijvoorbeeld sheabutter - deze stoffen bevorderen de goede werking van de huidbarrière.
-
Telkens als je in de loop van de dag een droog gevoel in je gezicht ervaart, gebruik dan een hydraterende crème met hyaluronzuur en glycerine. Je kan je huid ook verfrissen met thermaal water in spray.