Geniet van de zon zonder zorgen! De warme zonnestralen stimuleren in ons lichaam de vorming van vitamine D en hebben een positieve invloed op ons humeur, maar teveel zonnen kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en schoonheid van onze huid. Lees hier wat jouw huid tegen de zon nodig heeft, en ontdek op Notino de beste zonnebrand!
Waarom is het belangrijk om je huid te beschermen?
Wist je al dat elke verbranding heel lang in de huid wordt ‘opgeslagen’? Regelmatige inwerking van ultraviolette straling op onze huid en elke verbranding of irritatie door de zon kan ook tientallen jaren later pas tot uiting komen. Ons immuunsysteem probeert weliswaar om de beschadigde cellen te herstellen of te vernietigen, maar dit vermogen is beperkt en raakt in de loop der jaren uitgeput, waardoor het risico op huidkanker vergroot.
Deze gevaarlijke uv-straling veroorzaakt bovendien niet alleen verbranding, maar ook vroegtijdige huidveroudering, rimpels, een verlies van elasticiteit en de vorming van pigmentvlekken.
TIP: Bescherm je huid niet alleen ‘s zomers tegen de zon, maar het hele jaar lang, ook als het bewolkt is of als je in de schaduw blijft. De schadelijke uv-straling gaat namelijk ook door de wolken, door glas en wordt weerkaatst door sneeuw.
Waarvoor zijn uv a- en uv b-straling verantwoordelijk?
De zon produceert ultraviolette straling die schadelijk is voor huid, ogen en haar. We onderscheiden twee soorten schadelijke uv-straling die op het aardoppervlak – en dus op onze huid – terechtkomen.
- Uv a-straling (a van ‘aging’ oftewel veroudering) vormt ongeveer 95 % van alle uv-straling van de zon. Uv a-straling dringt erg diep in de huid door en is de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. Bovendien bereikt uv a-straling het aardoppervlak het hele jaar lang, ook als het regent of bewolkt is.
- Uv b-straling (b van ‘burning’, verbranding) vormt ongeveer 5 % van de straling en dringt door tot en beschadigt de epidermis, de opperhuid. Dit soort van straling bevordert weliswaar de vorming van melanine, waardoor we een mooi bruin kleurtje krijgen, maar zorgt ook voor verbranding van de huid.
Wat is SPF?
Een beschermingsfactor oftewel SPF (Sun Protection Factor) bepaalt hoe lang het zonnebrandproduct je huid beschermt tegen uv b-straling. Hoe hoger het SPF-nummer, hoe langer het duurt voordat je huid rood wordt en verbrandt. Als jouw huid bijvoorbeeld al verbrandt na amper 10 minuten in de zon, zal een zonnebrandcrème met SPF 30 deze duurtijd 30× verlengen, dus tot 300 minuten. De uiteindelijke duurtijd hangt wel af van het fototype van je huid, de geografische breedtegraad van je locatie en of je de zonnebrand correct aanbrengt.
- SPF 15 filtert ongeveer 93 % van de uv b-straling.
- SPF 30 houdt ongeveer 97 % van de uv b-straling tegen.
- SPF 50 filtert tot 98 % van de uv b-straling uit.
Hoe kies je zonnebrand?
Twijfel je nog wat voor zonnebrand te kopen voor aan zee, op het buitenhuisje of in de bergen? Zonnebrandproducten verschillen van elkaar qua beschermingsfactor (SPF), het vermogen om al dan niet tegen beide soorten uv-straling te beschermen, hun consistentie, samenstelling en de manier van aanbrengen. Voordat je je op het kiezen van de beste zonnebrand stort, moet je eerste je fototype bepalen, met andere woorden hoe jouw huid op de zon reageert.
We onderscheiden 6 fototypes
- Fototype 1 heeft een erg lichte huid, lichtblond of rood haar en sproeten. Voor dit fototype is een zonnebrandcrème met factor 50+ aanbevolen, omdat de huid in de zon meestal verbrandt, rood wordt, gaat afschilferen en niet bruin wordt. De natuurlijke bescherming van de huid van fototype 1 duurt nauwelijks 5 à 10 minuten.
- Fototype 2 heeft een lichte tot bleke huid met sproeten, meestal blauwe, grijze of groene ogen en blond haar. Tijdens een verblijf in de zon krijgt zo iemand snel sproeten, de huid verbrandt en vervelt makkelijk en doet eerder rood dan bruin aan, dus een zonnebrand met SPF 50+ is het beste. Nadat de huid een beetje gebruind is, kan de bescherming worden verlaagd naar factor 30. De eigen bescherming van de huid van dit fototype duurt amper 10 à 20 minuten.
- Fototype 3 heeft een licht getinte huid, meestal bruine ogen en donkerblond of bruin haar. Dit fototype wordt mooi bruin en verbrandt slechts uitzonderlijk, maar kan wel sproeten krijgen. Voor dit fototype is een zonnebrand met SPF 30 of SPF 50 geschikt. De huid beschermt zichzelf tegen de zon gedurende 15 à 20 minuten.
- Fototype 4 heeft een meer getinte huid en donkere ogen. Dit fototype verbrandt quasi nooit en de huid bruint snel. Toch is het ook voor dit fototype aangeraden om de huid te beschermen tegen de schadelijke stralingen met producten met SPF 30. De eigen bescherming van de huid duurt 25 à 35 minuten.
- Fototype 5 heeft een donkere huid en donkere ogen. De natuurlijke haarkleur is donkerbruin of zwart. Dit fototype krijgt geen sproeten, wordt diepbruin en verbrandt quasi nooit. Toch raden we aan om de huid te beschermen met een SPF van minstens 15.
- Fototype 6 heeft een donkerbruine tot zwarte huid, ogen en haar, krijgt geen sproeten en verbrandt nooit. Toch is het ook voor deze personen aanbevolen om zonnebrand te gebruiken.
TIP: Ook als je een hoger fototype bent en niet gauw verbrandt, kies je toch liever een hogere beschermingsfactor om het risico op huidbeschadiging te minimaliseren.
Welke SPF te kiezen?
Kies de gepaste hoogte van beschermingsfactor volgens je fototype en volgens de plek waar je je zonnebrand gaat gebruiken.
- Voor gewoon, dagelijks gebruik in een gematigd klimaat volstaan producten met een lagere factor, maar gebruik ‘s zomers minstens SPF 30. Voor fototype 1 en 2 raden we zonnebrand met factor 50 aan.
- Geef in de bergen en aan zee steeds de voorkeur aan een hoge beschermingsfactor (SPF 30–50+). Op bestemmingen rond de evenaar grijp je liefst altijd naar SPF 50+!
Soorten zonnebrandproducten volgens consistentie
Verken ons ruime aanbod van zonnebrandolie, -crèmes, -lotions en andere producten:
- Zonnebrandcrèmes en -lotions zijn ideaal voor de normale tot droge huid. Ze hebben een aangename consistentie en trekken goed in, maar let erop om ze gelijkmatig aan te brengen. In het algemeen zijn crèmes ietsje dikker dan lotions.
- Zonnebrandsprays zijn door het makkelijke gebruik heel populair. Er is zowel zonnebrandcrème in spray als zonnebrandolie in spray verkrijgbaar.
- Een ultra lichte, onzichtbare zonnebrandmist met SPF is super snel aangebracht, trekt perfect in en legt geen plakkerige film op je huid. Bovendien zorgt die voor een prettige verfrissing op een hete dag.
- Zonnebrandolie heeft vaak de vorm van een zogenaamde droge olie die geen vettig gevoel op de huid achterlaat maar goed uit te smeren is en vlot intrekt. Zonnebrandolie houdt je huid bovendien volmaakt zacht en gevoed. Ook frambozenpitolie, kokosolie en wortelolie zijn populair als zonnebrand, maar wegens de lage SPF vooral geschikt voor personen met fototype 4 of hoger.
- Zonnebrandboter is perfect voor de droge huid omdat die zorgt voor diepgaande voeding en het vocht in de huid sluit.
- Zonnebrandemulsies en -fluïds hebben een lichte consistentie en niet-vettige samenstelling. Ze zijn ideaal om dagelijks te dragen en als niet-comedogene zonnebrand geschikt voor de vette of gemengde huid of tijdens het sporten.
- Zonnebrandgels trekken perfect in, laten geen vettige sporen achter en zorgen voor een aangename verkoeling. Ze zijn geschikt voor eerdere vette huidtypes of als bescherming tijdens het sporten.
- Een zonnebrand roll-on is in feite zonnebrandlotion die erg makkelijk is aan te brengen. De verpakking is erg handig en past ook in je handtas.
- Een zonnebrandcrème in stick is ideaal om snel aan te brengen op je neus, wangen, oren of andere lichaamsdelen zonder je handen vettig te moeten maken.
- Decoratieve cosmetica met SPF, zoals poeders, BB-crèmes en foundation met SPF, zijn geschikt als aanvulling op een zonnebrandcrème met SPF.
TIP: Om je haar tegen de zon te beschermen bestaan er speciale producten met uv-filters om de schoonheid en kleur van je haar te beschermen en het te voorzien van de benodigde hydratatie en voeding.
Speciale zonnebrand voor het gezicht
Kies om de huid in je gezicht te beschermen liefst een speciale zonnebrandcrème voor het gezicht. Let bij je keuze op je huidtype of eventueel de issue die je hebt met je huid (er bestaan ook zonnebrandcrèmes tegen pigmentvlekken, rimpels of acne). Op koude dagen kan ook een dagcrème met SPF dienst doen, maar kies ‘s zomers liefst voor een zonnebrand met hoge beschermingsfactor.
TIP: Schaf een zonnebrandmist voor het gezicht aan en heb die ‘s zomers altijd bij de hand. Je kunt je er in de loop van de dag herhaaldelijk mee inspuiten, ook over je make-up heen!
Breedspectrale zonnebrand
Breedspectrale zonnebrand (Broad Spectrum) beschermt je huid tegelijk tegen uv a- en uv b-straling, wat je herkent door de vermelding PA (Protection grade of UVA) op de verpakking.
Natuurlijke zonnebrand
Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke cosmetica, ga dan ook voor natuurlijke zonnebrand. Die werkt meestal op basis van fysische filters die doeltreffend zijn tegen uv b-straling.
TIP: Als je huid erg gevoelig, droog of atopisch is, kun je ook zonnebrand voor atopische eczeem proberen. Die is mild voor de huid en zorgt tegelijk voor hydratatie.
Chemische versus minerale zonnebrand
De beschermende filters in zonnebrand worden, eenvoudig gezegd, verdeeld in chemische en minerale filters, waarbij deze in sommige producten worden gecombineerd om een zo groot mogelijke bescherming tegen schadelijke straling te bieden. Wat is het verschil tussen een chemische en minerale filter?
- Synthetische oftewel chemische filters in zonnebrand dringen diep in de huid door waar ze doeltreffend de uv b-straling opslorpen door die eenvoudigweg om te zetten in warmte. Om echt doeltreffend te zijn moet dit soort filters voldoende door de huid zijn opgenomen, en daarom wordt er aangeraden om de zonnebrand minstens 20 minuten vóór blootstelling aan de zon aan te brengen. Kenmerkend voor chemische filters is de lichte textuur en het feit dat ze erg makkelijk aan te brengen zijn en geen witte vlekken op de huid achterlaten.
- Fysische oftewel minerale filters, zoals bijvoorbeeld zinkoxide of titaniumdioxide, dringen daarentegen niet in de huid door. Minerale zonnebrand legt een beschermend laagje op je huid dat de uv b-straling weerkaatst. In tegenstelling tot synthetische filters werkt minerale zonnebrand dus meteen na het aanbrengen al.
Zonnebrand voor kinderen
De fijne kinderhuid kan erg snel geïrriteerd raken en verbranden, en daarom is het belangrijk om je kinderen altijd te beschermen met een voldoende hoge SPF. Kies zonnebrand voor kinderen met SPF 30 à 50+, een milde samenstelling en lichte textuur die makkelijk is uit te smeren en snel intrekt. Kinderzonnebrand legt meestal een fijne witte film op de huid, wat dient ter visuele controle dat het product goed is aangebracht. Voor kinderen met een erg gevoelige huid is een zonnebrandcrème met minerale filter het beste, omdat die erg mild is en meteen na het aanbrengen al werkt.
Kies voor je baby zonnebrand SPF 50+ en een zo mild mogelijke samenstelling. Denk eraan om kinderen tot 3 jaar zo weinig mogelijk in de directe zon te laten komen, want op die leeftijd is de huid erg kwetsbaar. En meer dan ooit geldt dat je je baby ook moet insmeren met zonnebrand bij een verblijf in de schaduw.
TIP: Koop behalve een kwaliteitsvolle zonnebrand voor je kind ook een pet of licht kindermutsje en vergeet ook geen zonnebril met uv-filters.
Hoe zonnebrand gebruiken
Zonnebrand is pas effectief als hij correct, regelmatig en in een afdoende hoeveelheid wordt aangebracht. Hoe?
- Smeer je gezicht, hals, decolleté en de rest van je lichaam in met zonnebrand ongeveer 20 minuten vóór je verblijf in de zon, zodat die voldoende in de huid kan intrekken.
- Breng zonnebrand op je gezicht altijd pas aan nadat je het hebt ingesmeerd met een hydraterende crème, en laat de zonnebrand intrekken voordat je je foundation aanbrengt.
- Producten met SPF moeten herhaaldelijk worden aangebracht, minstens om de 2 à 3 uur en telkens nadat je wat langer in het water bent geweest of als je veel zweet (en dat geldt ook voor waterproof zonnebrand).
TIP: Voorzie je huid na elk verblijf in de zon van de benodigde hydratatie, kalmering en voeding met behulp van kwaliteitsvolle aftersun-producten.
Nog enkele tips voor gezond zonnen
- Als je van plan bent om te gaan zonnen, kun je je huid daar enkele weken op voorhand op voorbereiden met behulp van de provitamine A genaamd bètacaroteen, die bijdraagt tot een mooi en langdurig bruin kleurtje.
- Bescherm je huid altijd, ook in de schaduw en als het bewolkt is.
- Gebruik tijdens het zonnen geen deodorant, antitranspirant of parfum.
- Drink voldoende water om je huid van binnenuit te hydrateren.
- Probeer om de zon te vermijden tussen 11 en 15 uur wanneer de straling het meest intens is.
- Pas de duur van je verblijf in de zon aan aan je fototype, en blijf sowieso maximaal 4 uur in de directe zon.
- Wees erg voorzichtig met zonnen tijdens de zwangerschap. Vermijd liefst om doelbewust te gaan zonnen, en gebruik steeds zonnebrand met factor 50+ bedoeld voor de gevoelige huid of kinderzonnebrand met een hoge factor.
- Wees bedacht op veranderingen op je huid.
TIP: Als je het hele jaar lang een mooi goudbruin kleurtje wilt, kun je ook kwaliteitsvolle zelfbruinende producten proberen.
Eerste hulp bij verbranding door de zon
- Vlucht bij de eerste symptomen als een brandend of prikkend gevoel of jeuk, onmiddellijk uit de zon of kleed je aan. Het kan zijn dat je huid pas later rood wordt.
- Drink extra water.
- Koele kompressen brengen verlichting bij een verbrande huid. Gebruik hier water of afgekoelde zwarte of groene thee voor. Ook een kompres van kwark of yoghurt werkt goed.
- Douchen met lauw water helpt om de huid te kalmeren.
- Behandel je huid met regenererende producten met panthenol en andere actieve stoffen als aloë vera, vitamine A of goudsbloem.
- Vermijd de zon zoveel mogelijk totdat je huid bekomen is. Als je toch in de zon komt, bescherm je huid dan met losse, ademende kledij.
- Prik blaren nooit open.
- Neem indien nodig een pijnstiller, liefst met ontstekingsremmend effect.
- Raadpleeg een arts in geval van een zware verbranding.
Wat helpt er tegen zonneallergie?
Zonneallergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op de zon. Het komt vaak voor op vakantie, wanneer we ons gematigd klimaat verlaten en tropische bestemmingen opzoeken. De sterke uv-straling zorgt dan voor rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes op de aan het zonlicht blootgestelde huid. Als je last hebt van zonneallergie, raden we aan om speciale zonnebrand voor zonneallergie te gebruiken, om je huid voorzichtig te laten wennen aan de zon en om je weerstand te versterken, want die heeft invloed op de reactie van je huid op de zon.
Hou je van zonnen maar ben je bang om te verbranden? De beste zonnebrand voor gezicht en lichaam, crèmes met minerale filters, voedende droge olie voor het zonnen en bruinversnellers – dat alles vind je op notino.nl.