Ga naar hoofdcontent

Atopisch eczeem

Ongeveer 30% van alle mensen in de wereld hebben er last van. De eerste symptomen van atopisch eczeem verschijnen al bij baby's tijdens de eerste maanden. Atopisch eczeem komt het meest voor bij kinderen. De symptomen van atopische dermatitis verdwijnen meestal binnen tien jaar, maar soms houdt deze chronische en inflammatoire huidziekte aan tot volwassenheid.

Hoe ziet atopisch eczeem eruit?

Atopisch eczeem verschijnt het meest al bij zuigelingen. Op de zeer droge huid vormen zich rode, soms ontstekende blaasjes waaraan de patiënt constant moet krabben. Dit leidt echter tot een verslechtering van het eczeem.

De mate varieert per persoon - het eczeem komt voor op het voorhoofd, wenkbrauwen, nek, romp, maar ook op handen en voeten. Vooral onder de knieën en ellebogen. Als je zeker wilt weten hoe je atopisch eczeem bij een zuigeling met de zekerheid kunt constateren, moet je zo snel mogelijk een huisarts en een dermatoloog raadplegen. Atopisch eczeem vereist namelijk langdurige zorg.

De patiënt lijdt niet altijd aan onaangename jeukende blaren, er zijn twee fases die elkaar wisselen – de rustperiode (latente periode) en de ziekteperiode wanneer de staat van de huid verergert. Dit kan veroorzaakt worden bijvoorbeeld door stress of koud en droog weer. Het zomerse warme en natte weer kan de huid met atopisch eczeem verlichten.

volledige text text verbergen

Oorzaken van atopisch eczeem

De ziekte is niet overdraagbaar maar wordt vaak veroorzaakt door een genetische aanleg voor allergische reacties zoals astma, hooikoorts of conjunctivitis.

 • Atopische dermatitis komt voor bij ongeveer 50% van de kinderen met minstens één allergische ouder.
 • Als beide ouders allergisch zijn, neemt de kans toe tot 80%.

Naast erfelijkheid wordt atopisch eczeem ook beïnvloed door het milieu. In steden met veel vervuiling komt dermatitis veel voor.

Een typerend kenmerk van atopische huid is de slechte beschermende functie van de huid. De barrière beschermt de huid niet voldoende en deze wordt gevoelig (kwetsbaar). Om deze reden kan een ogenschijnlijk normaal iets als een bad voor mensen met atopisch eczeem onaangenaam zijn. Niet alleen tijdens het baden, maar ook tijdens dagelijkse activiteiten dringen allergenen door in de huid, waardoor er ontstekingen en jeuk ontstaan. Dit leidt verder tot krabben en verstoring van de huidbarrière.

volledige text text verbergen

Wat helpt tegen atopisch eczeem

Hoewel het niet mogelijk is om atopisch eczeem volledig te genezen, zijn er verschillende mogelijkheden om de symptomen te verlichten of de rustperiode te verlengen. Deze omvatten corticosteroïden en immunosuppressieve behandelingen, verblijf aan zee, naleving van de basisregels voor patiënten met atopisch eczeem en, natuurlijk, dagelijkse huidverzorging.

Verzorgende producten bij atopisch eczeem en de juiste huidverzorging

Atopische huid lijdt vooral aan een ernstige uitdroging en erop volgende jeuk. Daarom is het belangrijk voor de goede hydratatie te zorgen. En niet alleen tijdens de eczeem-periode maar ook tijdens rustperioden die je op deze manier kunt verlengen. Probeer een hydraterende crème of zalf voor atopisch eczeem die ook geschikt zijn voor kinderen om de huid zacht te maken en te hydrateren. Ga voor de kracht van omega-6-vetzuren en licochalcon A die de huid soepel en elastisch houden.

Regels voor het baden

 • Het water mag niet heter zijn dan 33 °C.
 • De ideale badtijd is 3 tot 5 minuten.
 • Gebruik badproducten zonder zeep, het liefst producten geschikt voor atopisch eczeem die een fysiologische pH hebben. Kies douche-oliën en gels voor kwetsbare huid.
 • Gebruik geen spons of handschoenen die de huid irriteren.
 • Spoel je lichaam altijd goed af en dep je huid zacht droog.
 • Smeer meteen na het baden je lichaam met een bodymilk geschikt voor atopisch eczeem en gebruik op je gezicht een verzorgingscrème geschikt voor atopisch eczeem.

volledige text text verbergen

Behandeling van atopisch eczeem

Een manier om atopisch eczeem voor even te verlichten is door de toepassing van corticoïden die door de arts worden voorgeschreven. Corticosteroïden remmen ontstekingen in de huid maar mogen slechts een korte periode gebruikt worden, in geval van acute ontsteking.

Zachter dan corticoïden zijn lokaal werkende immunosuppressiva die een ongewenste immuunrespons op de getroffen plek onderdrukken. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers nieuwe medicijnen ontwikkeld die kunnen helpen bij de behandeling van atopisch eczeem bij kinderen en volwassenen.

Natuurlijke behandeling van atopisch eczeem

Om atopisch eczeem op een natuurlijke manier te bestrijden worden modderbaden, zemelen-kompressen, Dode Zee-zout, hennepolie of turf aangeraden. Het wordt aanbevolen om aan zee te verblijven en de basisregels in het dagelijks leven na te leven.

volledige text text verbergen

Meer tips om van atopisch eczeem af te komen

Verblijf aan zee

Zeewater heeft een gunstig effect op atopische dermatitis. Verblijf aan zee zou idealiter twee weken moeten zijn zodat een atopische huid aan zeewater kan wennen. Denk bij het verblijf aan zee meer dan ooit om je huid tegen de zon te beschermen. Koop bijvoorbeeld een zonnebrandcrème voor kinderen tegen atopisch eczeem die maximaal zacht voor de huid is.

Basisregels voor patiënten met atopisch eczeem:

 • Houd je nagels kort zodat je de schade bij krabben en de risico van infecties vermindert.
 • Vermijd stof en huisstofmijten. Ze zijn te vinden in tapijten, matrassen of gordijnen. Ventileer regelmatig.
 • Gebruik geen synthetische stoffen en beddengoed - de huid zweet en jeukt. Kies in plaats daarvan natuurlijke materialen zoals katoen.
 • Gebruik milde wasmiddelen en vermijd wasverzachter.
 • Vermijd de directe zon tussen 11.00 en 16.00 uur. Gebruik vóór blootstelling aan de zon een product met een hoge beschermingsfactor.
 • Beperk de consumptie van zuivelproducten, noten en zeevruchten. Deze kunnen voor een ontsteking zorgen.
 • Vermijd sigaretten- en sigarenrook en alcohol.
 • Zorg voor voldoende slaap en probeer stressvrij te leven.

volledige text text verbergen