Ga naar hoofdcontent

Sheabutter

Sheabutter, ook wel karité boter genoemd, doet op het eerste zicht aan als een vormeloze, lichtgele vetmassa. Maar laat je niet misleiden door het uitzicht, dit “Afrikaanse goud“, gewonnen uit de noten van heilige Afrikaanse bomen, mag beslist niet in jouw badkamer ontbreken, want het heeft weldadige effecten.

Het gebruik van sheabutter gaat terug tot ver in het verleden, dit natuurlijke wonder was namelijk al goud waard in de tijd van koningin Nefertiti, die haar zijdezachte huid eraan te danken had. Al snel vond het zijn plaats zowel in de cosmetische als voedingsindustrie, want rauwe sheabutter zit boordevol voedzame stoffen, vol verzadigde vetzuren en vitaminen en het gebruiksspectrum is werkelijk eindeloos.

 

Eigenschappen van sheabutter

Sheabutter is één van die natuurlijke schatten. Ze bevat namelijk niet alleen geneeskrachtige, maar ook verfraaiende eigenschappen, wat je niet snel tegenkomt in één ingrediënt. Dankzij de grote hoeveelheid vetzuren heeft ze een weldadig effect op de huid en de vitaminen helpen dan weer om de soepelheid van de huid te behouden en rimpels glad te strijken. Katechinen en antioxidanten dragen bij tot snellere genezing van kleine wondjes en huidproblemen.

De effecten van sheabutter op het gezicht

 • Draagt bij tot de regeneratie van huidcellen en bevordert de collageenproductie dankzij vitamine A, die een gunstig effect heeft in de strijd tegen rimpels.
 • Maakt de huid opnieuw soepel en stevig dankzij de grote hoeveelheid verzadigde vetzuren.
 • Biedt lichte bescherming tegen zonnestraling (UV factor 3-4) dankzij vitamine E.
 • Draagt bij tot de behandeling van acne en geeft je gezicht weer zijn natuurlijke schoonheid.
 • Versnelt de genezing van littekens, brandwonden, insectenbeten en kalmeert allergische reacties op de huid.
 • Wordt aanbevolen bij problemen met psoriasis, dermatitis en atopische eczeem.
 • Doet tijdens de wintermaanden dienst als beschermlaag tegen koude en vochtigheid, verstopt de poriën niet en is geschikt voor dagelijks gebruik.           

De effecten van sheabutter op het haar

 • Draagt bij tot betere haargroei en voeding van de haarwortels.
 • Verwijdert schilfers en heeft gunstig effect op een droge hoofdhuid.
 • Draagt bij tot de herstelling van het hydratatie-evenwicht van de hoofdhuid en van haar dat buitensporig vettig wordt.
 • Geeft het haar een gezonde glans en verzorgt gespleten haarpunten.
 • Vormt een beschermende filter op het haar tegen de schadelijke effecten van zonnestraling.
 • Beschermt het haar in de winter tegen vrieskou en vochtigheid.
 • Verzorgt het haar dat te lijden heeft onder veelvuldig gebruik van föhn en stijltang.

Cosmetica met sheabutter

Sheabutter is geschikt voor alle huidtypes, van een droge over normale tot vette huid of zelf een sterk acnegevoelige huid. Ze belast de huid niet en verstopt de poriën niet, en is daarom geschikt voor dagelijks gebruik. Eerder de hoeveelheid en de gekozen producten zijn belangrijk bij elke huidtype.

Breng pure sheabutter altijd aan op een vochtige huid of haar en hoe meer je huid de neiging heeft om vettig te worden, des te minder product je moet gebruiken. Je kan ongeraffineerde sheabutter gebruiken, of geraffineerde bio sheabutter die gezuiverd is, verzacht, en gemakkelijker uitsmeert. Probeer bijvoorbeeld eens de sheabutter van Saloos in een handige verpakking die ook praktisch is op reis.

Crèmes met sheabutter brengen we minstens tweemaal per dag aan op gezicht en lichaam ter bevordering van de vorming van collageen en elastine, die bijdragen tot de stevigheid van de huid. Door vernieuwing van de proteïnestructuren wordt het proces van veroudering van de cellen vertraagd. Douchegels en vloeibare handzeep met sheabutter zorgen voor kwaliteitsvolle verzorging en voeding van de huid, ook bij dagelijks douchen en veelvuldig handen wassen.

Droog en beschadigd haar wordt dan weer verzorgd door voedende haarmaskers met sheabutter, die vaak nog aangevuld zijn met andere zeldzame stoffen ter bevordering van de gezondheid van je haar. In je handtas zou ook geen middel voor de gevoelige lippenhuid mogen ontbreken. Probeer bijvoorbeeld eens de lippenbalsem met sheabutter van Purity vision.

Op notino.nl vind je een ruim aanbod van producten met sheabutter. Ondervind de wonderbaarlijke werking ervan zelf aan den lijve!

volledige text text verbergen