Wasbare luiers

Stoffen luiers voor het comfort van je baby

Ze zijn mild voor de huid van je baby, milieuvriendelijk en goed voor je portemonnee. De wasbare luier is een klassieker die opnieuw aan populariteit wint. Hoe vind je je weg in het aanbod en hoe kom je te weten of herbruikbare luiers voor jou en je baby een goede keuze zijn?

Redenen om voor wasbare luiers te gaan

  • Comfort voor je baby: Je hoeft je geen zorgen te maken over de ‘ingrediënten’, die bij wegwerpluiers soms een vrij lange lijst vormen en vol woorden staan die je niet kent en waarvan je niet weet hoe de huid van je baby erop gaat reageren. Wasbare luiers zijn eigenlijk gewoon een stuk stof dat hoogstwaarschijnlijk ook een gevoelige babyhuid niet irriteert.
  • Milieuvriendelijkheid: In tegenstelling tot wegwerpluiers creëer je geen berg afval en is je ecologische voetafdruk dus veel kleiner. De luiers worden na elk gebruik gewoon gewassen en gaan heel lang mee.
  • Besparing: Volgens verschillende berekeningen komen duurzame luiers aanzienlijk goedkoper uit dan wegwerpluiers – inclusief de kosten voor het wassen. Bovendien kun je ze opnieuw gebruiken met je volgende kindje.
  • Minder zorgen: met het voortdurend volgen van kortingen op wegwerpluiers, het kopen, vervoeren en bewaren. Maar ook het feit dat je vaak het afval moet buitenzetten, of dat dat afval kan beginnen stinken, zijn een reden temeer om van wegwerpluiers af te stappen.

Hoe werken herbruikbare luiers?

Stoffen luiers kunnen worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën die elk hun bijzonderheden hebben.

  • De eerste variant is de “alles in één” luier (ook wel AIO genoemd, all in one) die eigenlijk niet veel verschilt van de wegwerpluier. De verschillende lagen van de luier vormen samen één geheel dat ook tezamen wordt gewassen.
  • De tweede variant is een combinatie van een overbroekje + inlegluier. Beide delen bestaan in een verscheidenheid aan materiaal, manier van vastmaken en vorm. De onderdelen worden afzonderlijk verkocht en het verschonen bestaat altijd uit twee stappen.

Stoffen luiers (binnenste lagen) volgens materiaal

Het absorberende deel kun je kiezen uit verschillende soorten materiaal, waarvan elk uiteraard voordelen en nadelen heeft. De vezels van het materiaal kunnen de vorm hebben van badstof, fleece of floers.

  • Katoenen luiers – zijn het meest voorkomend (vaak worden ze ook gemaakt als mengeling met een ander materiaal). Ze hebben een uitstekend absorberend vermogen, zijn stevig, in vergelijking met andere goedkoop en ze kunnen zonder probleem vaak gewassen worden. Het nadeel ligt in katoen als grondstof – de katoenteelt hangt samen met een grote hoeveelheid insecticiden en verbruikt veel water. Een mogelijke oplossing zijn luiers van biologische katoen. Onze tip: Met katoenen luiers met een print wordt het verschonen meteen een beetje vrolijker.
  • Bamboe luiers – de vezels worden voor de productie op een andere manier verwerkt en zijn daarom zachter en glanzender. Het absorberend vermogen is nog groter dan van katoenen luiers. Bamboe groeit bovendien snel en heeft geen chemische behandeling nodig, noch een grote hoeveelheid water.

Stoffen luiers volgens vorm

Laten we even kijken welke absorberende lagen te kiezen.

  • Vierkante, hydrofiele luiers: De meest voorkomende keuze voor kleine baby’s. De kostprijs is laag en het absorberende vermogen volstaat voor zuigelingen. Bovendien drogen ze heel snel. Vouw de hydrofiele luier gewoon in een overbroekje en je baby blijft droog.

Onze tip: Hydrofiele luiers kun je ook perfect gebruiken om het mondje af te vegen, lekkende melk op te vangen, schaduw te creëren in de kinderwagen of je baby in te bakeren.

  • Inleggers of boosters: Deze dienen om het absorberend vermogen te verhogen als enkel hydrofiele luiers niet meer volstaan, en zijn compatibel met andere stoffen luiers. Inleggers bestaan in verschillende vormen en maten – korter voor een zuigeling, langer voor een peuter. Wat het materiaal betreft, zijn de meeste boosters van bamboe.

Zowel jij als je baby zullen vast van herbruikbare luiers gaan houden. Om welke reden je er ook voor kiest, katoenen of bamboe luiers stellen nooit teleur. En als je wasbare luiers met een print aanschaft, wordt zowel het verschonen als het wassen meteen leuker. Zoek je nog een ecologische manier voor op reis wanneer je je stoffen luiers niet kunt wassen? Dan vormen eco luiers een ideaal compromis. Koop nu je baby-uitrusting op notino.nl!