Ga naar hoofdcontent

Squalane in cosmetica

Als je al ooit het cosmetica ingrediënt ’squalaan’ bent tegengekomen in je producten en er informatie over hebt willen opzoeken, ben je misschien ook op de termen ‘squaleen’ en ‘squaline’ gestoten. Als je dacht dat dat één en dezelfde stof betrof, dan had je het mis. Die ene letter heeft namelijk een belangrijke invloed op de stabiliteit van de chemische verbinding. Dus voordat we de effecten van squalaan gaan beschrijven, bekijken we even het verschil tussen squalaan en squaleen.

Squalaan (squalane) wordt verkregen door de volledige hydrogenering van squaleen. Squaleen is een lipide (vet) die van nature in de huid voorkomt en wordt uitgescheiden door de talgklieren. Squaleen is echter niet stabiel genoeg om te gebruiken in gezichtsverzorgingsproducten, en wordt daarom bewerkt om langer goed te blijven. Zodanig bewerkte squaleen wordt squalaan genoemd – en dat is wat je vindt in gezichts- en haarproducten.

Squalaan – eigenschappen

Omdat squalaan in cosmetica lijkt op de natuurlijke olie in onze huid, is het heel erg doeltreffend. Het gaat om een eersteklas vochtinbrengend ingrediënt voor alle huidtypes. Tegelijk is het een heel lichte olie die een perfecte aanvulling vormt op je gezichtsverzorging. Het maakt je huid niet vet maar voorziet die van hydratatie zonder de extra belasting die sommige oliën of producten op basis van olie wel geven.

 

De effecten van squalaan op de huid

  • Verzacht en egaliseert de huid.
  • Zorgt voor ondersteuning van de natuurlijke, beschermende huidbarrière.
  • Kalmeert de droge en geïrriteerde huid en helpt bij roodheid.
  • Hydrateert, sluit het vocht in de huid door een beschermende barrière op het huidoppervlak te leggen.
  • Reguleert de talgproductie en is daarom ook geschikt voor personen met een acnegevoelige, vette huid.
  • Dankzij zijn krachtige antioxiderende eigenschappen zorgt squalaan ook voor egalisering van de teint, inclusief het verbleking van donkere vlekken.

De effecten van squalaan op het haar

  • Squalaan sluit het vocht in het haar en kan daardoor droog haar hydrateren zonder het te belasten.
  • Biedt het haar hittebescherming bij gebruik van een stijl- of krultang en bij blootstelling aan de zon.
  • Draagt bij tot versterking van het haar en een hogere glans.

Cosmetica met squalaan

Het populairste gezichtsverzorgingsproduct is squalaanolie. Ga liefst wel altijd op zoek naar 100% pure squalaanolie en vermijd overbodige additieven. Heel geliefd zijn ook gezichtsserums, -maskers en oogcrèmes met squalaan. Je mag squalaan gerust elke dag gebruiken, op een gereinigde, met tonic behandelde huid. Als je het toevoegt aan je ochtendroutine, mag je niet vergeten om daarna een crème met SPF te gebruiken.

Squalaan is fantastisch voor een droge, geïrriteerde en gevoelige huid en droog haar, maar is geschikt voor elk huidtype – inclusief de vette en probleemhuid– aangezien het een niet-comedogene olie betreft.

Tip: Als je retinol gebruikt, kun je squalaan gebruiken vóór het aanbrengen van retinol om eventuele huidirritatie te verminderen.

Het gebruik van squalaan zorgde in het begin voor controverse – er werd voor cosmeticadoelen namelijk haaienleverolie gebruikt. Maar de meeste cosmeticabedrijven werken nu enkel nog met plantaardige vormen van squalaan die ze winnen uit olijven, rijst of suikerriet. Het is dus zelfs een veganistisch ingrediënt.

Bied je huid zachtheid en bescherming tegen ongunstige omgevingsfactoren met producten met squalaan! En ontdek ook andere cosmetica ingrediënten als niacinamide, peptiden of ceramiden.

volledige text text verbergen