Ga naar hoofdcontent

Ceramiden

Ceramiden zijn een groep van lipide moleculen bestaande uit een vetzuur en sfingosine, en vormen het hoofdbestanddeel van het celmembraan in onze huid. Hoewel ze een natuurlijk onderdeel zijn van onze huid, neemt hun hoeveelheid af met de leeftijd en voorbij de veertig jaar valt de vorming van nieuwe ceramiden bijna helemaal stil.

Ceramiden helpen huidveroudering voorkomen en verhinderen het ontstaan van rimpels, dus daarom is het belangrijk om je huid er door middel van schoonheidsproducten van te blijven voorzien. Een tekort in de huid kan tot uiting komen door jeuk, een gevoel van spanning of irritatie. Ceramiden helpen om vocht vast te houden in de huid en het haar en vormen ook een beschermende barrière. Daarom vinden we ze vaak terug in producten voor een droge huid of haar en in producten tegen eczeem, dermatitis en psoriasis.

 

Eigenschappen van ceramiden

Ceramiden hebben een grote invloed op het uitzicht en de algemene gezondheid van de huid, en ook op de gevoeligheid ervan voor schadelijke invloeden van de omgeving (stressoren en pathogenen). Dankzij ceramiden is de huid stevig, compact en goed gehydrateerd. Ze kunnen de huid zelfs regenereren op moleculair niveau.

Effecten van ceramiden op de huid

  • Beschermen de huid tegen uitdroging veroorzaakt door externe invloeden (verwarming, airco, vervuiling, UV-straling).
  • Herstellen de huidstructuur en voorkomen dat de huid dunner wordt en elasticiteit verliest.
  • Regenereren de huid en werken preventief tegen het ontstaan van rimpels en andere tekenen van huidveroudering.
  • Geven vrije radicalen, micro-organismen en allergenen geen kans om door de beschermende barrière de huid binnen te dringen.

Effecten van ceramiden op het haar

  • Starten regenererende processen in de buitenste laag van het haar en herstellen zo de celcohesie, waardoor het haar over de hele lengte hersteld wordt.
  • Verzorgen de hoofdhuid en de haarwortels, vormen een beschermende barrière tegen uitdroging en andere schadelijke externe invloeden.
  • Houden het haar stevig, sterk, glanzend en vrij van roos.

Ceramiden in cosmetica

In de loop der jaren wordt de natuurlijke huidbarrière zwakker en stopt ook de vorming van ceramiden die de intercellulaire ruimtes opvullen en de huid er zo jong en zonder zichtbare beschadiging door veroudering doen uitzien. Schoonheidsproducten met ceramiden hebben vooral een preventief karakter, en daarom is het een goed idee om ze vanaf je dertig jaar regelmatig te gebruiken. Vanaf veertig jaar ontbreekt ongeveer 60% van de nodige ceramiden in de huid, waardoor de ruwheid van de huid en dus ook de zichtbaarheid van rimpels toeneemt.

Ceramiden vormen een natuurlijk onderdeel van de huid en zijn daarom geschikt voor alle huidtypen, inclusief een heel gevoelige huid met neiging tot acne. Probeer eens een oogcrème met ceramiden voor verzorging van de broze huid rond de ogen en preventie van donkere kringen, of een hydraterend serum of crème met ceramiden voor een droge huid.

Ceramiden voor het haar in de vorm van intensieve maskers, haarkuren en conditioners dragen bij tot snelle regeneratie van beschadigde haarvezels en beschermen tegelijk de kwaliteit van het haar bij veelvuldig kleuren en warmtestyling.

Een onaangenaam gevoel van spanning in de huid, jeuk en zichtbare rimpels, evenals futloos haar zijn teken dat je lichaam te weinig ceramiden heeft. Op notino.nl vind je schoonheidsproducten met ceramiden voor het gezicht en de oogcontouren, hydraterende producten voor het hele lichaam en de voeten. Probeer ze eens uit en geniet zo lang mogelijk van een prachtige huid zonder tekenen van veroudering.

volledige text text verbergen