Ga naar hoofdcontent

Retinol

Retinol of vitamine A wordt beschouwd als natuurwonder en is één van de meest effectieve middelen in de strijd tegen rimpels en tekenen van huidveroudering. Oorspronkelijk was retinol vooral bedoeld voor de behandeling van acne, maar dankzij zijn positieve en vooral ook snelle bijwerkingen, die het proces van huidveroudering afremmen, werd het al snel één van de meest populaire ingrediënten van anti-aging cosmetica.

Retinol is een sterke antioxidant en dankzij zijn exfoliërend (peeling) vermogen op de huid helpt het om dode huidcellen te verwijderen en de vorming van collageenvezels te bevorderen. Retinol kan van plantaardige of dierlijke oorsprong (visolie, eieren, vlees) zijn, maar wordt ook synthetisch aangemaakt en wordt veel gebruikt zowel in de cosmetische als in de farmaceutische industrie.

 

Eigenschappen van retinol

Retinol wordt soms beschouwd als een jeugdelixir. De exfoliërende werking strijkt de structuur van de huid glad zodat die er jonger en gezonder uit gaat zien. Het is geschikt voor alle huidtypen. De werking ervan is wel heel intensief, en daarom is het beter om schoonheidsproducten met retinol geleidelijk aan te beginnen gebruiken. Maar de resultaten zullen niet lang op zich laten wachten.

De effecten van retinol op het gezicht

  • Helpt de pH-waarde van de huid te balanceren en trekt de poriën samen, waardoor de huid weer fris en helder wordt.
  • Bevordert exfoliëring van de huid en dringt tot diep in de huidlagen door, waar het de vorming stimuleert van collageenvezels en elastine, die op hun beurt de tekenen van huidveroudering afremmen, rimpels gladstrijken en de huid opnieuw een soepelere en zachtere structuur geven.
  • Is een sterke antioxidant en bevordert de natuurlijke regeneratie en groei van huidcellen, waardoor de huid wordt gladgestreken en strakgetrokken.
  • Is een efficiënt hulpmiddel in de strijd tegen acne en maakt verstopte poriën vrij.
  • Vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken en bevordert bovendien de melanineproductie, waardoor pigmentvlekken voorkomen worden.

Cosmetica met retinol

Retinol is één van de meest populaire stoffen tegen rimpels en tekenen van huidveroudering. Het is geschikt voor alle huidtypen en heeft heel snel effect. Je moet wel de concentratie in het oog houden - die is in cosmetica meestal tussen de 0,1 % (oogcrèmes met retinol en retinol crèmes voor grove poriën) en 1 % (sterke retinolserums tegen rimpels, acne of pigmentvlekken).

Als je pas begint met cosmetica met retinol, doe je er best aan om een product te kiezen met een lagere concentratie. Bij het gebruik van retinol kan er in het begin namelijk lichte irritatie optreden. Begin met een crème en ga pas daarna over op een sterker retinolserum. Breng een crème met retinol in het begin maar om de drie dagen aan, na twee weken om de twee dagen en na een maand kan je de crème elke avond beginnen gebruiken. Al na ongeveer één maand gebruik zal je de eerste duidelijke resultaten zien.

Retinol bevordert de exfoliëring van de huid, dus gebruik het alleen ‘s nachts en bescherm je huid overdag altijd met een crème met hoge beschermingsfactor (SPF 30-50), zodat je huid niet beschadigd wordt.

 

Ontdek je jeugdelixir op notino.nl en vul je verzorgingsroutine voor een rijpe huid aan met een retinolserum, -crème, of ander anti-aging product met retinol. Ontdek de verfraaiende kracht van retinol in je eigen gezicht!

volledige text text verbergen