Ga naar hoofdcontent

Slakkenslijm en potvisuitwerpselen: wat bevatten de cosmetica in jouw badkamer?

31-5-2023

Jana Krajco

Leestijd 5 minuten

Extracten van rozenblaadjes, goudsbloem, aloë vera... Maar ook slakkenslijm, slangengif of potvisexcretie. Weet jij wat al deze dingen gemeen hebben? Het zijn allemaal cosmetica-ingrediënten, die ook jij misschien in je badkamerkastje hebt staan. Denk je van niet? Het zal je misschien verbazen achter wat voor ‘schuilnamen’ sommige ingrediënten zich verstoppen.

1. De mysterieuze geur van amber

Amber, of ook wel ambergris, is een gebruikelijk bestanddeel van parfum en is in feite een klomp secretie van de potvis die van jou een miljonair maakt als je er een op het strand vindt. Raar maar waar. Amber ontstaat echt in het darmstelsel van potvissen en heeft als doel om scherpe, onverteerbare delen (zoals de snavelachtige bek van inktvissen) makkelijker door de darmen te laten passeren. Om de zoveel tijd scheidt een potvis deze klomp af (soms samen met uitwerpselen, zoals sommige wetenschappers suggereren), die uit de zee aanspoelt en vervolgens ‘rijpt’ op het strand waardoor die een onmiskenbaar aroma krijgt. En dat is wat ambergris zo kostbaar maakt (denk daar maar aan wanneer je de volgende keer schelpen zoekt op het strand).   

Als je je lievelingsparfum nu ineens maar smerig vindt, geen paniek. Door de hoge prijs wordt amber tegenwoordig synthetisch vervaardigd – hoewel het resultaat niet honderd procent gelijk is.

 2. Slangengif met botoxeffect

Een botoxeffect maar dan zonder naalden? Probeer maar eens slangengif. “Dit ingrediënt heeft het vermogen om spieren te verdoven en helpt daardoor om expressierimpels glad te strijken, zoals bijvoorbeeld de neuslippenplooi, rimpels op het voorhoofd of tussen de wenkbrauwen,” vertelt Šárka Štefančíková, schoonheidsspecialiste met meer dan dertig jaar ervaring en een studie in de farmacologie. In tegenstelling tot bij botox kun je van het resultaat wel maar enkele uren genieten. “Het effect is enkel oppervlakkig en beperkt in de tijd. Het is geen oplossing voor diepe rimpels,” waarschuwt Šárka Štefančíková. 

Het slangengif in schoonheidsproducten is van synthetische oorsprong (soms te vinden onder de naam SYN-AKE), en is dus ook geschikt voor veganisten.

Durf je slangengif proberen?

3. Geitenmelk als redmiddel voor de gevoelige huid

Toegegeven, bij sommige ingrediënten in de cosmetica-industrie speelt marketing een grotere rol dan het wonderlijk effect van het product zelf. Maar geitenmelk hiervan beschuldigen zou niet eerlijk zijn. Want een droge, acnegevoelige of gevoelige huid zal jou er eeuwig dankbaar voor zijn. De vetzuren die in geitenmelk zitten hebben namelijk ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en verminderen daardoor roodheid en jeuk. Geitenmelk is bovendien heel voedend en hydraterend, en het melkzuur werkt als antioxidant. Een nieuwe must-have voor in jouw badkamer?

Probeer verzorging met geitenmelk

4. Slakkenslijm tegen rimpels

Hoor jij bij degenen die zweren bij Koreaanse cosmetica? Dan ken je slakkenslijm en het effect ervan vast al wel. Dat strijkt de huid glad, stimuleert de productie van collageen en heeft een gunstig effect op wondgenezing. Daarom vind je het terug in verstrakkende gezichtscrèmes en gezichtsserums. Maar ook in producten tegen acne, alleen moet je hier wel opletten voor het uitdrogende effect van deze stof. “Als je je acne gaat uitdrogen, gaat je huid als reactie daartegen nog vetter worden,” legt Šárka Štefančíková uit. 

Geef slakkenslijm een kans

5. Wonderbaarlijke placenta

Placenta zit boordevol eiwitten en heeft een uitzonderlijke hydraterende werking. Hij geneest ontstekingen en helpt in de strijd tegen rimpels. Placenta, een wondermiddel. Maar geen twee placenta’s zijn gelijk en ook de verwerking ervan speelt een belangrijke rol. “Als het placenta-extract wordt verwerkt tot nanoformaat en daardoor klein genoeg is om in de huid door te dringen, dan is het in principe een ‘wonderlijk’ cosmeticabestanddeel. Maar in gebruikelijke, commerciële schoonheidsproducten wordt dit quasi nooit aangeboden,” waarschuwt Šárka Štefančíková. 

En waar komt zo’n placenta eigenlijk vandaan? Menselijke placenta kom je in de cosmetica-industrie amper tegen (al wordt die in bepaalde landen wél gebruikt!) – gewoonlijk verwerkt men dierlijke placenta, vooral van schapen. “In de professionele cosmetica verschijnen er ook plantaardige alternatieven die gebruik maken van de stamcellen van bijvoorbeeld speciale soorten tomaat of appel,” vult onze deskundige aan. 

Wat denk je, hou je het bij hyaluronzuur, of haal je er tegen je rimpels slangengif of slakkenslijm bij?