Nog nooit gehoord van adenosine in schoonheidsproducten? Dat komt dan waarschijnlijk omdat het in de wereld van de gezichtsverzorging redelijk nieuw is. Maar de stof wint razendsnel aan populariteit dankzij de heilzame werking ervan. Adenosine werkt tegen rimpels en huidverslapping, kalmeert een geïrriteerde huid en laadt je huidcellen op met energie. Ontdek ook jij de regenererende en verfraaiende werking van adenosine!
Wat is adenosine en welke functie vervult het?
De stof adenosine is een van de basiscomponenten van cellen in alle levende organismen. In de cellen fungeert het als een bouwsteen voor nucleïnezuren en speelt een belangrijke rol in veel fundamentele lichaamsprocessen. Adenosine is ook onderdeel van adenosinetrifosfaat (ATP), een stof die energie levert aan alle lichaamscellen en daarmee zorgt voor hun juiste werking.
Effecten van adenosine op de huid
- Verhoogt de productie van collageen en elastine in de huid. Hierdoor wordt de vorming van rimpels voorkomen, bestaande rimpels worden verzacht en de huid wordt steviger en soepeler.
- Stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Hierdoor voelt de huid zacht en glad aan.
- Helpt de huid gehydrateerd te houden.
- Versterkt de natuurlijke huidbarrière die de huid beschermt tegen omgevingsfactoren.
- Draagt bij aan de regeneratie bij kleine huidwondjes.
- Draagt bij aan vermindering van huidirritatie en ontstekingen.
- Bevordert de microcirculatie van het bloed in de huid. Hierdoor krijgt de huid voldoende zuurstof en voedingsstoffen.
- Maakt een vermoeide huid weer fris en stralend.
- Reguleert de productie van melanine, vermindert dus pigmentvlekken en egaliseert de teint.
Cosmetica met adenosine
In huidverzorgingsproducten wordt ofwel volledig synthetische adenosine gebruikt, of adenosine geëxtraheerd uit gist. In zijn zuivere vorm is het een wit, geurloos, kristallijn poeder. Een concentratie van amper 1 % is al voldoende om werkzaam te zijn.
Bij toepassing op de huid richt adenosine zich rechtstreeks op de celreceptoren in de huid. Het geeft huidcellen energie en bevordert hun regeneratie. Adenosine wordt heel goed verdragen door alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid. Huidverzorgingsproducten met adenosine mag je 1–2× per dag gebruiken.
Tip: Combineer adenosine niet met retinol. Retinol breekt de adenosinemoleculen namelijk af en vermindert zo de werkzaamheid ervan.
Als je rimpels en irritatie wil aanpakken, is een gezichts- en oogcrème met adenosine je beste vriend. Die maakt je huid bovendien lekker zacht en glad. Adenosine vind je ook in barrièrecrèmes, die perfect zijn om zelfs de meest gevoelige en droge huid te laten regenereren.
Een serum met adenosine geeft je gezicht een verfrissende en hydraterende boost. Bij regelmatig gebruik helpt het ook preventief tegen rimpels. Een oogserum en hydrogel oogmasker met adenosine kalmeren en verstevigen de huid rondom de ogen.
Als je huid moe, geïrriteerd en futloos is, ga dan voor een gezichtsmasker met adenosine om je huid in een oogwenk te verfrissen, kalmeren en verzachten. Adenosine vind je ook in gezichtstoners en hydraterende gezichtsmists en het is een populair ingrediënt in de befaamde Koreaanse cosmetica.
Heeft adenosine je interesse gewekt? Lees ook over de werking van melkzuur of CBD in cosmetica.
volledige text