Ga naar hoofdcontent

Vitamine C in cosmetica

Zuivere vitamine C oftewel ascorbinezuur is het belangrijkste vitamine C-derivaat dat in de schoonheidsindustrie gebruikt wordt. Het gaat om een werkzame stof die snel in de huid wordt opgenomen en als het ware een schild vormt tegen vrije radicalen, gifstoffen en zonnestraling. Natuurlijke vitamine C vind je terug in veel vruchten (o.a. citrusvruchten, rozenbottel of broccoli) en voor cosmetische doeleinden wordt het ook synthetisch vervaardigd. Ascorbinezuur is een instabiele stof en enkel dankzij moderne technologieën kan deze stof actief gehouden worden; daarom wordt vitamine C tegenwoordig beschouwd als een heruitgevonden natuurwonder.

 

Eigenschappen van vitamine C

Vrije radicalen, die ontstaan onder invloed van schadelijke UV-straling, milieuverontreiniging en gifstoffen, zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering en vermindering van de haarkwaliteit. Vitamine C werkt als sterke antioxidant en dankzij het snelle effect is het bij regelmatige verzorging in staat om het gezicht opnieuw een stralend, rimpelvrij uiterlijk te geven en het haar zijn gezonde vitaliteit.

De effecten van vitamine C op het gezicht

 • Werkt als sterke antioxidant en beschermt de cellen tegen beschadiging door vrije radicalen.
 • Elimineert pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, en egaliseert de teint.
 • Biedt bescherming tegen beschadiging van de huid door de zon.
 • Heeft een sterke ontstekingsremmende werking en versnelt het proces van genezing van kleine wondjes en littekens van acne.
 • Voorkomt de destructie van collageenvezels in de huid en bevordert de vorming ervan, waardoor het proces van huidveroudering afgeremd wordt en rimpels gereduceerd worden.
 • Geeft het gezicht een gezondere, heldere uitstraling, en bovendien is de huid bij regelmatig gebruik steviger en soepeler.
 • Bevordert exfoliëring (peeling) van de huid en verzacht de huidstructuur.
 • Zorgt voor oxidatie van het gezicht.

De effecten van vitamine C op het haar

 • Verzorgt droog en beschadigd haar en beschermt het tegen schadelijke zonnestraling en vrije radicalen.
 • Revitaliseert de haarvezel over de volledige lengte en beschermt het haar tegen breken en splijten.
 • Stimuleert de collageenproductie en verbetert de haargroei en -kwaliteit.
 • Werkt preventief tegen haaruitval.
 • Draagt bij tot verlaging van de pH-waarde, waardoor het haaroppervlak beter gesloten en glad blijft. Het haar krijgt zo een stralende glans.

Cosmetica met vitamine C

Net zoals vitamine C de immuniteit van het hele lichaam versterkt en het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden, zo vormt het ook een beschermend schild in onze huid en haar. Dankzij de sterke antioxiderende effecten die vroegtijdige huidveroudering tegengaan wordt de stof beschouwd als een klein wonder. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken en daarom is het belangrijk om ze door middel van de juiste voeding en verzorging van gezicht en haar aan te vullen. Cosmetica met vitamine C is geschikt voor alle huidtypen, zelfs voor een heel droge of gevoelige huid.

Gezichtscrèmes met vitamine C zijn een prima keuze voor een rijpe huid, maar je kan er gerust al veel vroeger mee beginnen aangezien ze ook een preventieve werking hebben tegen huidveroudering en pigmentvlekken. Ascorbinezuur vinden we in gezichtsverzorgingsproducten in verschillende concentraties terug - idealiter tussen 10 à 15 %. Gebruik producten met vitamine C in het begin maar 1 x per dag en voeg geleidelijk aan andere verzorgingsproducten toe.

Serums met vitamine C kan je op regelmatige basis gebruiken onder je dagcrème. Laat het voor je de crème aanbrengt even intrekken. Het heeft een snelle werking en je gezicht zal een gezondere en helderdere indruk geven. Bewaar serums met vitamine C op een donkere, koele plek, eventueel zelfs in de koelkast.

Haarverzorgingsproducten met vitamine C geven je haar weer vitaliteit en stimuleren de haargroei. Voeg aan je routine een shampoo, conditioner en masker met vitamine C toe. Tijdens de zomer is je haar zo beschermd tegen beschadiging door chloor en zonnestraling en in de winter doet vitamine C dienst als preventie tegen splijten en breken onder invloed van de weersomstandigheden.

 

Ontdek kwaliteitsvolle shampoos, serums of gezichtscrèmes met vitamine C en voeg ze toe aan je dagelijkse ochtend- of avondroutine! Als beloning krijg je een huid die blaakt van gezondheid en sterk, glanzend haar.

volledige text text verbergen