Exfoliëring, het verwijderen van dode huidcellen, of simpelweg gezichtspeeling is één van de belangrijke rituelen die je gezicht verjongen en doen stralen. Als een schoonheidssalon niets voor jou is, probeer dan eens thuis een gezichtspeeling, de resultaten zijn even goed. Er bestaan 3 soorten gezichtspeeling – mechanische, chemische en enzymatische. Welke is geschikt voor jouw huidtype en hoe vaak mag je een peeling gebruiken?
Waarom een gezichtspeeling
- Reinigt doeltreffend de huid, verwijdert overtollige talg en voorkomt verstopte poriën en acnevorming.
- Verwijdert de dode huidcellen die zich ophopen op je huidoppervlak, zodat huidschilfers voorkomen worden.
- Versnelt het regeneratieproces van de huid en de vorming van nieuwe cellen, maakt de huid glad en helder.
- Laat de huid ademen en vergemakkelijkt de opname van gezichtsserums, -maskers en -crèmes.
- Verbetert de bloeddoorstroming in de huid, stimuleert de collageenproductie, maakt de huid jonger en gaat het ontstaan van rimpels tegen.
Enzymatische gezichtspeeling
Als je op zoek bent naar een milde gezichtspeeling, ga dan voor een enzymatische peeling. Het is de beste exfoliant voor een gevoelige huid en is ook uitermate geschikt voor een droge huid. Hij bevat natuurlijke enzymen van fruitzuren (bijv. papaja of ananas) die de natuurlijke exfoliëring bevorderen. De enzymen slokken de dode huidcellen op en hydrateren en reinigen de huid. Het effect is vaak al te zien na het eerste gebruik.
Geschikte huidtypes voor een enzymatische peeling
Een enzymatische peeling is meestal geschikt voor elk huidtype – maar volg steeds de instructies van de producent. Hij is in het bijzonder geschikt bij roodheid, adertjes, mee-eters, en voor het verwijderen van verhoornde huid. Het is ook de beste soort peeling voor een rijpe huid na de menopauze.
Hoe gebruik je een enzymatische gezichtspeeling
- Gebruik een enzymatische peeling maximaal 2×per week (of volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking) op een schoon, make-upvrij en droog gezicht.
- Doe een kleine hoeveelheid in je handpalm, smeer met je vingertoppen uit over je gezicht en laat inwerken volgens de gebruiksaanwijzing van de producent.
- Was de peeling daarna af met lauw water en verzorg je gezicht verder met de gebruikelijke schoonheidsproducten.
Chemische gezichtspeeling
Het principe van een chemische peeling is het verwijderen van lagen oude huidcellen. Hij bevat AHA- en BHA-fruitzuren, die een proces van diepgaande regeneratie en verjongen in gang zetten. Een chemische peeling voor thuis is meestal milder dan een in een schoonheidssalon. De effecten van de exfoliëring komen maar geleidelijk aan tot uiting, waardoor een te intense afschilfering van de huid, roodheid of korsten vermeden worden.
Geschikte huidtypes voor een chemische peeling
Een chemische peeling is goed voor een vette huid en bij acne, maar is meestal niet zo geschikt voor een droge en gevoelige huid. Hij weet goed raad met kleine rimpels, een verslapte huid, grove poriën, pigmentatie en acnelittekentjes.
Hoe gebruik je een chemische gezichtspeeling
Gebruik een chemische exfoliant altijd volgens de gebruiksaanwijzing van de producent op een schone, make-upvrije en droge huid. Doe een kleine hoeveelheid op je gezicht, laat enkele minuten inwerken en spoel daarna af. Vergeet nooit om je huid na een chemische peeling te verzorgen met kwaliteitsvolle producten en te beschermen tegen de zon.
Mechanische gezichtspeeling
Een mechanische peeling of gezichtsscrub heeft een gel- of crèmeachtige consistentie en bevat kleine deeltjes (bijv. koffie, suiker of zout) die dode huidcellen mechanisch verwijderen. Een scrub is niet alleen heerlijk op je gezicht, maar ook op je hals of om de verhoornde huid op je hielen of je ellebogen te exfoliëren.
Geschikte huidtypes voor een mechanische peeling
Richt je bij de keuze van een scrub naar het huidtype vermeld op de verpakking. Een scrub wordt warm aanbevolen voor een gemengde, vette en rijpe huid. Hij is heel geschikt voor verhoornde huid, schilfers en verstopte poriën, maar wordt niet aangeraden als peeling voor een droge huid. Gebruik op een gevoelige huid alleen een extra milde gezichtsscrub met de allerfijnste deeltjes. En wees ook extra voorzichtig als je een scrub gebruikt bij acne.
Hoe gebruik je een mechanische gezichtspeeling
Gebruik een mechanische peeling één of twee keer per week. Doe hem op een vochtig gezicht en masseer het met heel zachte, cirkelvormige bewegingen, waarbij je het gevoelige gebied rond de ogen best vermijdt. Concentreer je vooral op de T-zone of ander problematische plekken. Oefen niet te veel druk uit.
Gezichtsverzorging na een peeling
Een gezichtspeeling verwijdert de bovenste huidlaag en je huid is dus meteen na het gebruik extra gevoelig voor invloeden van buitenaf. Om ongewenste bijwerkingen te vermijden mag je niet vergeten om je huid na de peeling correct te verzorgen:
- Was je gezicht met eerder koud water.
- Hydrateer je huid met een voedende, hydraterende crème.
- Drink voldoende.
- Bescherm je huid tegen de zon! Gebruik een crème met SPF 30 of hoger.
- Vermijd de sauna of het stoombad.
- Houd je aan de aanbevolen intervallen tussen twee peelings.