Ga naar hoofdcontent

Krijg je stilaan inhammen en een kale kruin? Voor haarverlies bij mannen is er gelukkig een oplossing!

3-1-2023

Jana Potuznik

Leestijd 4 minuten

Zolang er geen haarverlies optreedt, zal geen enkele man het toegeven, maar mannen zijn even trots op hun haar als vrouwen. Alleen hebben mannen door hun genen, hormonen of levenswijze veel vaker last van haarverlies. Wat te doen om die inhammen of kalende kruin zo lang mogelijk uit te stellen?

Natuurlijk haarverlies telt niet.

Een feit is dat elk van ons – man en vrouw – elke dag tientallen haren verliest. Sommigen spreken zelfs van honderden haren per dag. Dat zijn haren die het einde van hun groeicyclus hebben bereikt en zich in de zogenaamde telogene of rustfase bevinden: ze zijn gestopt met groeien en zullen vroeg of laat uit hun haarfollikel vallen. Je hoeft dus absoluut niet in paniek te raken van een beetje haar in je borstel of in de douche na het wassen. 

Opgelet, bovenmatige haaruitval!

Maar wat als er echt veel van die haren te vinden zijn? Wat als het al een hele tijd duurt en er duidelijk een probleem is met bovenmatig haarverlies? Dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak. Maak een afspraak met je dermatoloog, of liever nog met een zogenaamde tricholoog, een specialist op het gebied van haar en hoofdhuid. 

Teveel is teveel...

Ook overdreven zorg voor je haar kan bijdragen tot haaruitval. Voortdurende styling, ongepaste warmtestyling, vaak een muts, helm of ander hoofddeksel dragen,... Schijnbaar banale dingen die jouw haar het leven zuur kunnen maken. 

Erfelijkheid? Hormonen? Beide kunnen schuld treffen!

Wat ‘klassieke kaalheid’ betreft, die gaat hand in hand met erfelijkheid en toenemende leeftijd (ouder haar wordt zwakker en valt sneller uit). Maar dat hoeven niet de enige oorzaken van haaruitval bij mannen te zijn. Geslachtshormonen dragen er ook toe bij. 

Bij mannen is alopecia androgenetica een vaak voorkomende vorm van haaruitval die vaak al vanaf ongeveer 30 jaar begint (soms zelfs al voor de 20ste verjaardag). Een proces dat testosteron verandert in dihydrotestosteron is hier verantwoordelijk voor. De haarfollikels verzwakken erdoor, waardoor de haren uitvallen. 

Er bestaan ook andere soorten alopecia

Er bestaan meerdere soorten van deze aandoening met verschillende oorzaken (er wordt vaak gesproken over auto-immune oorzaken) en een verschillend verloop van het haarverlies. Terwijl alopecia androgenetica typisch begint met ‘inhammen’ en een terugtrekkende haarlijn, kun je bij andere soorten ook last hebben van kale plekken op je hoofd of lichaam. 

Preventiemaatregelen voor gezond haar

  1. Hou je stressniveau in het oog. Rust en slaap goed, en als je werkgerelateerde stress teveel wordt, overweeg dan bijvoorbeeld coaching.
  2. Zorg voor een evenwichtige, hoogwaardige voeding. Je haar heeft magnesium nodig, biotine (vitamine H), vitaminen uit de B-groep, zink, koper, seleen, silicium... En dat betekent dat er geregeld peulvruchten en volkoren graan op je bord moeten verschijnen, omega-vetzuren uit noten en zaden, zeevis, rijst, en uiteraard verse groenten en fruit.
  3. Zorg dat je voldoende drinkt. Geen zoete dranken, maar gewoon water.
Probeer cosmetische verzorging tegen haaruitval

Probleemhaar heeft optimale verzorging nodig

En vergeet niet om tijdens het wassen en andere haarverzorging producten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld om de gezondheid van de hoofdhuid te stabiliseren en bij te dragen aan de groei van nieuw, gezond haar. Als je de strijd tegen haaruitval aangaat, zorg dan dat je haarverzorging naast een speciale shampoo ter bevordering van de haargroei (typisch met opwekkende cafeïne) ook een tonic of serum tegen haaruitval bevat. Ook lange termijn haarkuren werken goed. 

Weet je nu alles wat je wilde weten over haaruitval bij (niet alleen) mannen? Super!