Een verbrande huid veroorzaakt roodheid, vervelende jeuk en soms ook blaren. Natuurlijk wil je dit het liefst vermijden, maar het overkomt ons bijna allemaal wel eens. Of je nu een verbrande huid hebt opgelopen in de tuin, op het strand of in de bergen, wij weten wat helpt tegen een verbrande huid en hoe je zonverbranding in de toekomst kunt voorkomen.
Zonverbranding in 3 gradaties
- Lichte verbranding: je huid is lichtrood, jeukt en voelt pijnlijk. Ook is je huid gevoelig en voelt hij warm aan.
- Gemiddelde verbranding: naast roodheid en pijn kunnen er ook blaren ontstaan. De huid kan barsten en vervellen.
- Zware verbranding: de meest ernstige zonverbranding komt met hevige pijn, blaren over grote delen van je huid en symptomen als misselijkheid, hoofdpijn, koorts en koude rillingen.
De huid houdt alle zonneschade bij en dit kan leiden tot blijvende schade. Herhaaldelijk verbranden leidt niet alleen tot vroegtijdige veroudering van de huid, maar verhoogt ook het risico op huidkanker.
Je verbrande huid verzorgen
Hoe behandel je je door de zon verbrande huid? Bekijk onze handige tips die kunnen helpen tegen warmte, pijn en jeuk.
- Verkoeling: het is belangrijk om als eerste je huid direct te koelen. Leg een koud kompres op de verbrande plek of neem een lauwe douche. Je kunt je huid ook besprenkelen met thermaal water. Vermijd ijswater of te koud water om ergere irritaties te voorkomen.
- Hydratatie: zorg dat je voldoende drinkt om uitdroging van de verbrande huid te voorkomen. Drink minstens twee liter water per dag.
- Vermijd krabben: zelfs als je huid jeukt en begint te vervellen, moet je er zo min mogelijk aan zitten. Door te krabben is de kans op meer irritatie groter en kan het herstelproces verstoord worden.
- Prik of scheur de blaren niet open na een zonverbranding: blaren beschermen namelijk de gevoelige nieuwe huid eronder en helpen infectie te voorkomen. Zodra de nieuwe huidlaag voldoende is ontwikkeld, schilfert de oude huid er vanzelf af.
- Smeer je huid in: een goede crème helpt bij het verlichten van huidirritaties en jeuk na een zonverbranding. Bij ernstige verbrandingen kan een lichte bodymilk, gel of mousse met een hoog vochtgehalte ondersteuning bieden. Een te zware of vette crème kan namelijk het koelen en ademen van de huid blokkeren.
- Hoofdhuid behandelen: ook een verbrande hoofdhuid kan behoorlijk vervelend zijn. Gebruik een koud kompres of een verkoelende gel. Vermijd warmtestyling zolang je hoofdhuid nog niet is genezen. Dus geen föhn, krultang of stijltang. Gebruik geen antiroosshampoo maar was je haar met een milde babyshampoo.
- Ga niet met je huid in de zon: bescherm de huid tegen zonlicht totdat je verbrande huid volledig is genezen. Als het niet anders kan, draag dan een brede hoed, lange mouwen en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor.
- Eet meer eiwitten: volg bij het herstel van de verbrande huid een eiwitrijk dieet, omdat eiwitten de celvernieuwing bevorderen.
- Geef jezelf voldoende slaap: slaap is erg belangrijk voor de regeneratieprocessen in je lichaam, dus ook voor het herstel van je huid. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt.
- Sta niet te lang onder de douche, zit niet te lang in bad en vermijd heet water, anders heb je kans dat je huid uitdroogt. Breng direct na het douchen of baden een crème aan op de verbrande huid om de kans op vervellen te verminderen.
Hoe voorkom je het vervellen van je huid nadat je verbrand bent?
Zodra je verbrand bent, is er een grote kans dat je gaat vervellen. Dit is een natuurlijk onderdeel van het huidvernieuwingsproces. Als je de bovenstaande tips opvolgt, kun je de schade aan je huid echter minimaliseren.
Wat zijn de beste verzorgingsproducten die helpen bij zonverbranding?
Het herstel van de huid verloopt beter met de juiste middelen. Die zorgen namelijk voor de verlichting die je huid zo hard nodig heeft. Probeer eens:
- Zonnebrandgels en -balsems: kalmerende gels werken fantastisch bij insectenbeten, netelroos en zonverbranding. Ze koelen de huid en voorkomen jeuk.
- Zonnebrandcrèmes: deze crèmes desinfecteren doorgaans de verbrande plek en versnellen het genezingsproces.
- Herstellende crèmes: zachte, kalmerende en herstellende crèmes helpen bij verschillende huidproblemen en een zonverbrande huid. De crèmes kalmeren, regenereren en helpen tegen jeuk.
- Aftersuns: deze middelen zijn geschikt bij een milde zonverbranding. Ze regenereren, hydrateren en kalmeren. Sommige producten bevatten ingrediënten die de bruining van de huid bevorderen.
- Hennepzalf voor een verbrande huid: deze zalf is rijk aan voedingsstoffen die de huid intensief hydrateren en kalmeren.
Gebruik producten die het beste werken bij een verbrande huid:
- Aloë vera voor een verbrande huid: gebruik een veelgebruikte aloë vera-gel die de huid kalmeert, koelt en verfrist. Mocht je de plant thuis hebben staan, dan kun je gerust een paar bladeren afsnijden en over je huid wrijven. Je kunt ook het transparante vruchtvlees tot een pasta mengen en als een kalmerend huidmasker aanbrengen.
- Panthenol voor een verbrande huid: panthenol, ook bekend als vitamine B5, is een stof die bekend staat om zijn herstellende eigenschappen. Panthenol kalmeert direct je huid en vermindert het branderige gevoel en de vervelende jeuk.
- Hyaluronzuur: deze stof hydrateert intensief en houdt vocht vast, wat het regeneratieproces bevordert.
- Goudsbloem: kalmeert zwellingen en helpt bij het herstel van het huidweefsel.
Je verbrande huid verzorgen: oma weet raad
Soms kan het advies van oma goed van pas komen als eerste hulp bij zonverbranding. Als je geen speciale middelen bij de hand hebt, dan gebruik je toch gewoon wat je in je voorraadkast of koelkast hebt? Probeer dit maar eens:
- Witte yoghurt: kun je als een masker aanbrengen op de verbrande huid. Laat 15 minuten inwerken. De lactobacillen in de yoghurt kalmeren de geïrriteerde huid en ondersteunen de hydratatie. Zure room of kwark hebben vergelijkbare eigenschappen.
- Theezakjes: verlicht een verbrande plek op je gezicht door er een paar minuten een koud vochtig theezakje op te leggen. De tannines in de thee hebben het vermogen roodheid te verminderen en irritatie te kalmeren.
- Havermoutbad: verwen je verbrande huid met een havermoutbad. Doe wat fijngemalen havermout in een stoffen zakje en voeg toe aan een met lauw water gevuld bad. Je huid wordt heerlijk gekalmeerd.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Raadpleeg een arts als je ernstige pijn hebt, grote blaren, koorts, moet overgeven of als er andere ernstige symptomen zijn. De arts kan je een gespecialiseerde behandeling geven en medicatie aanbevelen.
Hoe voorkom je een verbrande huid?
Preventie en nog eens preventie. Als zonliefhebber moet je nooit vergeten je huid goed te beschermen. Volg onze tips om een verbrande huid te voorkomen en geniet veilig van de zonnestralen.
- Gebruik zonnebrandcrème: of je nu op het strand ligt of gewoon even kort buiten bent, het is belangrijk om zonnebrand met een hoge factor te gebruiken (minimaal SPF 30). Breng de crème minstens 30 minuten voordat je de zon ingaat aan en vergeet niet elke twee tot drie uur opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of intensief zweten.
- Draag een hoed en beschermende kleding: een hoed met een brede rand beschermt je tegen verbranding van gezicht en hoofdhuid. Ademende kleding met lange mouwen en broeken van lichte materialen bieden ook extra bescherming.
- Vermijd de zon als ze op haar hoogste punt staat: zonnestraling is het meest intens tussen 11.00 en 15.00 uur. Probeer als het kan deze tijd in de schaduw door te brengen.
- Draag een zonnebril: vergeet je ogen en de gevoelige oogcontouren niet. Een zonnebril met uv-bescherming beschermt je ogen tegen schadelijke uv-straling.
- Hydratatie: een goede vochtinname is ook belangrijk voor een gezonde huid. Vocht helpt de huid elastisch te houden en bestand tegen zonneschade.
- Wees voorzichtig bij water en sneeuw: water en sneeuw weerkaatsen zonnestralen en verhogen het risico op verbranding. Vergeet dus niet om jezelf in te smeren als je ‘s winters in de bergen bent.
- Bescherm gevoelige plekken tegen de zon: je oren, neus, lippen, schouders en hoofdhuid zijn bijzonder gevoelig. Besteed daarom extra zorg aan deze zones. En natuurlijk moet je ook je lippen niet vergeten, door een lippenbalsem met SPF aan te brengen.
Bescherm je huid en vermijd ongemak. Maar mocht je toch nog je rug, schouders of gezicht verbranden, dan weet je nu wat je eraan kunt doen.