Ga naar hoofdcontent

Maskne: Hoe kom je van acne onder je mondmasker af

Vochtig, warm, met te weinig zuurstof en irriterend voor de huid. De omgeving onder je mondmasker is een broeiplaats voor de meest uiteenlopende huidproblemen. Een symbool van het huidige tijdperk is niet alleen het mondmasker, maar helaas ook maskne – oftewel mondmasker-acne. Hoe bestrijd je het en hoe voorkom je het?

Wat is maskne en hoe ontstaat het?

Maskne is een huidconditie door het langdurig dragen van bescherming van mond en neus, ofwel mondmaskers en respirators. Het is de meest voorkomende vorm van de zgn. acne mechanica.

De combinatie van mechanische wrijving, warmte, slechte luchttoevoer en vocht door het ademen, zweten en spreken maakt van de omgeving onder je mondmasker een ideale broeiplaats voor micro-organismen en verstopte poriën. De door wrijving veroorzaakte scheurtjes in je huid maken het voor onzuiverheden en bacteriën gemakkelijk om in je huid binnen te dringen. Je poriën geraken verstopt en er ontstaan verschillende vormen van acne op je gezicht, van onopvallende puistjes en mee-eters tot ernstigere vormen van acne conglobata.

volledige text text verbergen

Hoe voorkom je maskne?

Preventie is de eerste stap naar het succes. Door te beginnen met het correct gebruik van een mondmasker verlaag je het risico op maskne tot het minimum:

 • Draag je mondmasker alleen daar waar het nodig is. Doe het in de buitenlucht, waar je niet in contact komt met andere mensen, af en laat je huid ademen.
 • Voorkom de vermenigvuldiging van bacteriën onder je mondmasker door je masker geregeld te vervangen – indien nodig meermaals per dag. Een papieren masker wordt al na ongeveer 20 minuten vochtig en dan is het tijd om het weg te gooien en een nieuwe te nemen. Als je kan, laat je huid even ‘luchten’ voordat je een nieuw masker opzet.
 • Als je een stoffen masker draagt, was of kook het dan na elk gebruik en strijk het daarna. Gebruik milde wasmiddelen en gebruik geen wasverzachter, die kan de huid namelijk irriteren en het verstoppen van poriën in de hand werken.
 • Zorg dat je stoffen masker van een aangenaam materiaal gemaakt is – best van 100% katoen. Het moet perfect passen, mag nergens te strak zitten, teveel wrijving veroorzaken of de huid irriteren. Was en strijk een mondmasker altijd vóór het eerste gebruik.

volledige text text verbergen

Hoe maak kom je van maskne af?

Zijn de eerste puistjes onder je mondmasker al verschenen? Dan is het tijd om je gebruikelijke gezichtsverzorging in te ruilen voor in maskne gespecialiseerde cosmetica en een nieuwe verzorgingsroutine te creëren.

Verzorging van de huid onder je mondmasker

Voordat je ‘s ochtends je masker aandoet, moet je huid schoon en tegen wrijving beschermd zijn. Hou je tijdens je dagelijkse routine aan de volgende regels:

 • Was je gezicht met water en een schuim, emulsie of gel bedoeld voor acne. Je kan nog nareinigen met een milde tonic.
 • Breng na het reinigen een hydraterende crème aan – die zorgt voor een dunne beschermende laag tussen je huid en je masker en beperkt zo de mechanische wrijving.
 • Kies voor een niet-comedogene gezichtscrème met een zachte textuur, die je poriën niet verstopt en je huid niet belast. Hiervoor is bijvoorbeeld een gel-crème perfect, of een ultralicht gezichtsserum.
 • Kies voor verzorging die antioxidanten bevat – die beschermen je huid tegen negatieve omgevingsfactoren.
 • Vermijd dikke, voedende crèmes, vaseline, te vette producten of producten die de talgproductie bevorderen.
 • Laat overdag ook producten met retinol of andere potentieel irriterende stoffen achterwege. Het mondmasker verhoogt door de occlusie de werkzaamheid van actieve stoffen, wat op de huid een negatieve invloed zou kunnen hebben.
 • Gebruik een maskne-crème minstens 15 minuten voor het aandoen van je masker, zodat het voldoende tijd heeft om in te trekken en er geen resten van aan je masker komen hangen.

volledige text text verbergen

Anti-maskne avondroutine

‘s Avonds moet je je huid opnieuw diepgaand reinigen en een speciaal maskneproduct gebruiken dat bijdraagt tot de regeneratie van je door het masker belaste huid.

 • Reinig je huid zodra je thuiskomt. In de loop van de dag heeft er zich onder je masker zweet, talg en onzuiverheden opgehoopt die je zo snel mogelijk moet verwijderen om het verstoppen van de poriën te voorkomen.
 • Voeg aan je avondroutine ook producten toe die actieve stoffen voor een probleemhuid bevatten – benzoyl peroxide, salicylzuur en andere AHA-zuren. Maar wees er voorzichtig mee, vooral als je huid heel geïrriteerd is door het dragen van het masker. Kies in zo’n geval voor een lagere concentratie, of vervang ze, op zijn minst tijdelijk, door mildere, kalmerende en hydraterende producten.
 • Gebruik om irritatie te voorkomen niet meerdere maskneproducten met actieve stoffen tegelijkertijd. Doe intensieve lokale acneverzorging altijd alleen op de puistjes zelf, niet op je hele gezicht. Als je gewend bent aan producten met retinol, gebruik dan één avond retinol en de volgende avond lokale verzorging, maar niet allebei tegelijk.
 • Gun jezelf minstens eenmaal per week een kalmerend gezichtsmasker dat je huid verfrist en regenereert.

volledige text text verbergen

Hou voor het beste resultaat ook de volgende aanbevelingen in je achterhoofd om snel van acne af te komen: knijp puistjes niet uit, raak je gezicht niet aan met vuile handen, drink genoeg, eet gezond en blijf vooral kalm.

Make-up onder je mondmasker en maskne

Het dragen van make-up onder je mondmasker wordt door dermatologen afgeraden. Het kan leiden tot verstopte poriën en de maskne nog verergeren. Daarom zou je het gebruik van make-up tijdens het dragen van een mondmasker moeten beperken tot een minimum. Maar als je je maskne toch wil camoufleren met een foundation, onthoud dan dat minder vaak meer is, en hou je aan de basisregels om het negatieve effect op je huid te minimaliseren:

 • Breng foundation altijd aan op een gereinigd en gehydrateerd gezicht en lang genoeg voor het aandoen van je mondmasker.
 • Was je handen voor het aanbrengen van je foundation. Als je een make-upsponsje of -penseel gebruikt, was die dan geregeld.
 • Ga voor niet-comedogene foundation met een samenstelling die de poriën niet verstopt. Kies een speciale foundation voor een probleemhuid, van producenten van dermocosmetica, want die hebben een samenstelling die de acnegevoelige huid tegelijkertijd verzorgt.
 • Fixeer je foundation met een poeder om zo het risico te verminderen dat je foundation aan je mondmasker wordt afgeveegd.
 • Als je alleen milde symptomen van maskne wil camoufleren, is een lichte BB-crème, die de huid minder belast, een betere keuze.
 • Verwijder je make-up zo snel mogelijk, zodat je huid opnieuw kan ademen. Reinig je gezicht daarna grondig.

volledige text text verbergen