Borstvoeding: hoe moet het?
Welke positie en techniek kies je het best, hoe lang en hoe vaak moet je voeden en wat eet je het beste in deze periode? Lees hier alles over borstvoeding en kom te weten wat je ervoor nodig hebt.
De meeste vrouwen die voor het eerst moeder worden, kijken naar het borstvoeden uit. Maar ze hebben vaak een vertekend (ideaal)beeld van borstvoeding en raken dan soms van slag als het niet helemaal op rolletjes loopt.
Het begin
Het is het beste om je pasgeboren baby onmiddellijk na de bevalling aan te leggen, aangezien op dat moment zijn zuigreflex erg sterk is en er dus een grote kans bestaat dat hij of zij zonder problemen aanhapt. Wees niet verrast als het aanleggen de eerste dagen (of soms weken) pijn doet, je borsten zijn nu eenmaal nog niet aan het voeden gewend en hebben wat tijd nodig om zich aan te passen. Schaf je daarom op voorhand vast helende tepelcrème aan; het goedkopere alternatief, zuivere lanoline, is te krijgen in elke apotheek.
In het begin produceren je melkklieren colostrum, een gewoonweg unieke vitaminecocktail precies op maat gemaakt van jouw baby. Na enkele dagen komt de melkproductie op gang. Moedermelk is tijdens de eerste levensmaanden voor je baby de meest natuurlijke voeding.
volledige text
En wat als je te weinig melk hebt?
Hoe stresserend het ook kan zijn als je niet genoeg melk aanmaakt, panikeer niet. Probeer om je baby heel veel te knuffelen en troetelen, want nauw contact tussen moeder en kind werkt vaak als trigger voor de melkproductie. Aarzel ook niet om een lactatiekundige in te schakelen; die zal jou ongetwijfeld graag helpen.
Ondanks alles gebeurt het soms dat de melkproductie niet op gang komt, of dat je gewoon te weinig melk hebt. In dergelijk geval is er vandaag de dag een ruim aanbod van kwaliteitsvolle flessenvoeding op de markt. Dus maak je niet teveel zorgen en probeer de situatie sportief op te nemen. Het belangrijkste is dat je baby geen honger lijdt.
Wat wel en niet te eten als je borstvoeding geeft
Probeer in het begin alle voedingsstoffen die winderigheid veroorzaken te vermijden. Misschien heeft jouw baby geen enkel probleem met broccolisoep en erwtenpap met vers gebakken brood, maar het is iets waarschijnlijker dat jou na een dergelijk menu een slapeloze nacht te wachten staat vol gehuil omwille van opgehoopte darmgassen.
Voeg gasvormende voedingsmiddelen geleidelijk aan toe; zo zal je al snel merken waar jouw kindje wel of niet tegen kan.
Denk er tijdens het eten aan dat wat door jou wordt gegeten, in feite ook door je baby wordt gegeten. Eet daarom liefst kwaliteitsvol wit en rood vlees, vis, fruit en groenten, rijst, aardappelen en bijvoorbeeld havermout. Drink borstvoedingsthee, water zonder prik of vers fruitsap.
Hoe lang borstvoeding geven?
Die vraag kan niemand voor jou beantwoorden. Eén mening is dat wanneer de eerste tandjes doorkomen, de natuur te kennen geeft dat het tijd is om over te gaan op vast voedsel en binnen een jaar de borstvoeding af te bouwen. Andere moeders geven drie of zelfs vijf jaar lang borstvoeding en zijn ook tevreden.
Daarnaast is het ook helemaal oké als jij geen borstvoeding wilt geven. Het is jouw beslissing, en niemand heeft het recht om jou daarnaar te beoordelen. Borstvoeding is weliswaar iets heel natuurlijks, maar het kan soms ook voor melancholische of zelfs depressieve buien zorgen. Volg dus je eigen buikgevoel en wees niet bang om achter je beslissing te blijven staan.
Hoe maak je het borstvoeden makkelijker
De eerste dagen en weken met een pasgeborene zijn meestal heel emotioneel intens. Dat kan onder andere tot uiting komen door het feit dat telkens als je babygehuil hoort (van je eigen of een andere baby), een ontroerend verhaal hoort of een idyllisch gezinnetje ziet in een reclame voor waspoeder, je melk vanzelf begint te stromen. Op zo’n moment is het handig om in je beha wasbare of wegwerp-zoogkompressen te hebben zitten om de melk op te vangen en te voorkomen dat je shirt nat wordt.
Een borstvoedingsbeha is nog zo’n ontzettend handig ding dat de borstvoeding aanzienlijk versnelt en vereenvoudigt. En tepelhoedjes kunnen dan weer helpen bij pijnlijke tepels of als je vlakke of ingetrokken tepels hebt.
volledige text