Verschoningsmatjes

Hoe vind je je weg tussen de verschoningsmatjes

Maak dat dagelijkse verschonen wat makkelijker. Verschoningsmatjes voor je baby zorgen dat het allemaal wat aangenamer wordt. Je baby zal zich comfortabel voelen en jij hoeft niet bang te zijn dat de ondergrond vuil wordt.

Waarvoor dient een verschoningsmat?

Een verschoningsmatje is een onderdeel van je baby-uitrusting dat je het beste niet van je lijstje schrapt. Hier zijn enkele redenen waarom een verschoningsmatje nodig is:

  • Comfort van de baby. Dat het comfort van je baby belangrijk is, hoeven we niet meer uit te leggen. Een zachte, aangename ondergrond tijdens het verschonen geeft hem niet alleen een gevoel van comfort maar ook van veiligheid.
  • Comfort van de mama. Vooral wanneer je met je baby buitenshuis bent, maakt het juiste type verschoningsmatje het hele verschoningsproces een stuk eenvoudiger.
  • Reinheid. Een verschoningsmatje beschermt je baby tegen vuil en voorkomt tegelijk vlekken op het oppervlak waarop hij ligt.

Hoe kies je verschoningsmatjes

… dat is een vraag die vele toekomstige moeders zich stellen. Maar het antwoord is niet moeilijk. We zetten even op een rijtje waar elk type voor dient en de beslissing wordt al meteen wat makkelijker:

Wegwerpverschoningsmatjes

  • Zoals de naam al verraadt, gooi je dit verschoningsmatje na gebruik gewoon weg. Je stelt dit type het meest op prijs wanneer je met je baby buitenshuis bent, op uitstap, wandeling, bezoek, bij de dokter, enz.
  • Een wegwerpmatje kan ook handig zijn om je baby op reis te verschonen. Het wordt gemaakt van fijne vezels met een zachte laag aan de bovenkant en een waterdichte laag aan de onderkant. De meest voorkomende afmetingen zijn 60x60 en 90x60.

Onze tip: Ook een wegwerpverschoningsmatje hoef je niet meteen weg te gooien als het niet vuil is geworden tijdens het gebruik. Bovendien kan het ook dienen als matras- of bedbeschermer – bijv. meteen na het baden van je baby.

Wasbare verschoningsmatjes

  • Als je om een of andere reden ook tijdens het reizen geen wegwerpmatjes wilt gebruiken, of als je een langere tijd onderweg bent, zijn er ook wasbare verschoningsmatjes, die heel compact zijn en geschikt voor herhaaldelijk gebruik.
  • Dit zachte en tegelijk waterdichte verschoningsmatje biedt voldoende ruimte om te verschonen en is zoals alle andere types verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Aankleedkussen

  • Als je voor je baby een verschoningstafel hebt – dus met een harde plank als ondergrond, dan heb je nog een aankleedkussen of verschoningskussen nodig. Dat kan ook dienen als om te verschonen op de wasmachine of op een verschoningscommode.
  • De voornaamste functie is om te zorgen voor een zachte ondergrond zodat je baby comfortabel kan liggen. Een (af)wasbare aankleedkussen heeft soms een schattige print en is verkrijgbaar in verschillende maten.

Aankleedkussen met harde bodem

  • Dit verschoningskussen zorgt er met zijn harde bodem voor dat je op om het even welke ondergrond kunt verschonen. Het kussen zelf heeft 2 of 3 schuine kanten zodat je baby niet kan wegrollen.

Denk er voor je aankoop even over na waar je je baby gaat verschonen en kies op basis daarvan een verschoningsmatje. Of meer dan één. Een stoffen verschoningsmatje kan nuttig zijn thuis, maar wegwerpmatjes zijn onmisbaar als je erop uit trekt. En nu maar een kiezen met een print die jij leuk vindt.

Tip: Koop samen met je verschoningsmatje ook een voorraad aan wasbare luiers of vochtige doekjes voor baby’s!