Deodorant of antitranspirant: wat kies jij?
Beide producten staan op het web in dezelfde categorie en ook in de winkelschappen staan ze naast elkaar, zonder dat er duidelijk verschil wordt gemaakt. Ook in het dagelijks leven gebruiken we de termen vaak door elkaar.
Als je echter weet wat het verschil is tussen een deodorant en een antitranspirant, is het veel makkelijker om het juiste product te kiezen. Beide producten hebben namelijk hun eigen unieke eigenschappen.
Wat is een deodorant?
In het kort komt het er op neer dat een deodorant je beschermt tegen nare geurtjes en een antitranspirant je beschermt tegen nare geurtjes en zweet. Zweten is het natuurlijke thermoregulerende mechanisme van het lichaam en tijdens het zweten verlaten schadelijke stoffen je lichaam. Het zweet zelf stinkt echter niet. De nare geurtjes worden veroorzaakt door de aanwezige micro-organismen op je huid.
Een deodorant bevat antibacteriële stoffen en geurstoffen, die bacteriegroei voorkomen en je daarnaast een fris gevoel geven. De hoofdtaak van een deodorant is dan ook duidelijk: zorgen dat je zweet niet stinkt. Een deodorant voorkomt echter niet dat je gaat zweten. Wanneer kun je het beste een deodorant kiezen? Als je geen last hebt van overmatig zweten en niet flink gaat sporten, is een deodorant waarschijnlijk voldoende. Hij houdt je oksels tot wel 24 uur lang fris en laat ze lekker ruiken.
Wat is een antitranspirant?
In tegenstelling tot een deodorant zorgt een antitranspirant dat je niet gaat zweten. Door het vernauwen van de uitgang van de zweetklieren kan het zweet het lichaam bijna niet verlaten (of wordt zweten voorkomen) en daardoor zullen bacteriën zich niet vermenigvuldigen onder de oksels. Antitranspiranten bevatten vaak ook een geurtje voor een fris gevoel. Er zijn varianten die tot 48 uur of zelfs tot 72 uur bescherming bieden.
Sommige mensen vinden het een nadeel dat hiervoor aluminiumzouten worden gebruikt. Tegenstanders van aluminiumzouten geloven dat langdurig gebruik van een antitranspirant kan leiden tot celveranderingen en een verhoogd risico op kanker. Er is op dit moment echter nog geen duidelijk bewijs dat aluminiumzouten schadelijk of onschadelijk zijn of dat ze bijvoorbeeld borstkanker kunnen veroorzaken. Sommige mensen vermijden ze daarom, terwijl anderen gewoon liever genieten van de voordelen van droge oksels.
Als je last hebt van overmatig zweten en de geruchten over aluminiumzouten je koud laten, is een antitranspirant voor jou een goede keuze. Gebruik hem alleen wanneer nodig om de gevoelige huid van je oksels te beschermen. Overmatig zweten kan bovendien duiden op een gezondheidsprobleem, dus wees voorzichtig en onderschat het niet.
Je kunt er ook voor kiezen om beide producten te combineren en altijd het beschermingsproduct tegen zweet te kiezen dat past bij jouw dag. Heb je een rustige dag voor de boeg of een zware vergadering gevolgd door een avondje bowlen met collega's?
Hoe voorkom je vlekken op je kleding?
Lelijke vochtplekken op je kleding kunnen worden veroorzaakt door zweet of het gebruik van een antitranspirant of deodorant. Wacht na het aanbrengen altijd tot het product is opgedroogd en kleed je daarna pas aan. Gele vlekken in de oksels van je favoriete shirt worden waarschijnlijk veroorzaakt door zweet. Zweet is kleurloos, hoe kan het dan vlekken veroorzaken op je kleding? Gele vlekken op kleding zijn het resultaat van de reactie tussen zweet, bacteriën en stoffen uit cosmetische producten, zoals aluminiumzouten uit een antitranspirant en restjes wasmiddel in je kleding.
Hoe kun je gele vlekken op je kleding dan voorkomen? Het is een goed idee om te kiezen voor een deodorant of antitranspirant die geen witte en ook geen gele vlekken achterlaat. We hebben er een aantal in ons assortiment.