Haaruitval

21 november 2017Notino
Haarverlies is een fenomeen, waar niemand bang voor hoeft te zijn. Leer de oorzaak van je ellende kennen en kies de juiste methode om weer rijk en mooi haar te krijgen. Maar eerst laten we eens goed kijken naar de oorzaak van dit complexe probleem.

 

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

• Hormonale onevenwichtigheid (hiertoe behoort haaruitval na de bevalling)

• Genetische aanleg

• Verandering van seizoen

• Stress

• Onevenwichtige voeding

Bevalling en haaruitval

Een veel voorkomende oorzaak van haarverlies is hormonale onevenwichtigheid die bij vrouwen tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of na de overgangsperiode ontstaat, waarbij het niveau van het hormoon oestrogeen aanzienlijk daalt. Maar toch kunnen we er ook door verrast worden in het geval van opvallende gewichtsschommelingen. Daar hoef je niet van te schrikken – er sprake van verlies van die haren die zich in de verlengde groeifase bevonden. Dit verschijnsel is volkomen natuurlijk en gelukkig slechts tijdelijk.

Stress, verandering van het seizoen, onevenwichtige voeding

Als je haar uitvalt, is dat te wijten aan een onvoldoende verankering van het haarfollikel in een beschadigde hoofdhuid. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om de tegenwoordig helaas onvermijdelijke stress. Daar moeten we dus zodanig mee leren leven dat noch onze geest, noch ons lichaam erdoor beschadigd raken. De effectiefste manier om stress te bestrijden is de juiste combinatie van ontspanning, beweging en goede voeding. Trouwens, ook alleen ongezonde voeding kan al haaruitval veroorzaken. Haar, net zo als je hele lichaam, waardeert een dieet dat rijk is aan eiwitten. Een goede conditie van je hoofdhuid wordt ook ondersteund door de inname van zink, vitamine B en silicium. Seizoensgebonden haaruitval komt vaak voor in de lente en de herfst en duurt meestal zo‘n zes weken. In dat geval moet je weten dat de haardichtheid geleidelijk wordt hersteld.

Zorg goed voor je haar

De eerste stap bij het voorkomen van haaruitval is de verzorging van de hoofdhuid. Je haar valt sneller uit als het slecht "verankerd" is in de hoofdhuid. De basis van de behandeling van haaruitval bestaat uit een intensieve haarkuur met een hoog gehalte aan actieve bestanddelen, die gewoonlijk drie weken duurt. Onze tip is Vichy Dercos Aminexil Clinical 5, een haarkuur die onder andere de verankering van de haarwortels in de huid versterkt en zacht is voor de gevoelige huid. De kuur is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen, voor vrouwen en voor mannen.

Omdat verzwakt haar zorg nodig heeft, bevelen we altijd aan om een compleet assortiment aan producten te gebruiken die je haar vanaf de wortels verzorgen en ze sterk maken. Dat betekent een shampoo, conditioner of masker voor de bescherming van je haar in dagelijkse omstandigheden. De producten mogen uiteraard geen siliconen en sulfaten bevatten die de hoofdhuid onnodig belasten. Probeer de versterkende shampoo Vichy Dercos Dermo Energising eens, die de soepelheid en elasticiteit van het weefsel bij de haarwortels in stand houdt. Andere geschikte shampoos voor dagelijks gebruik zijn bijvoorbeeld Ducray Anaphase, Klorane Quinine met kina-extracten en La Roche-Posay Kerium, dat niet alleen de haarknopjes voedt, maar ook de vorming van micro-ontstekingen tegengaat.

Behandel je haar met zorg. Pas op voor te heet föhnen, voor kleuren, stijlen en bind je haar niet samen in een staart. Deze activiteiten hebben weliswaar geen direct effect op je haar, maar zorgen er wel voor dat het broos wordt en gemakkelijk breekt. Een van de manieren om de haargroei te bevorderen, is het masseren van je hoofdhuid Mis deze aangename procedure niet en besteed daar tijd genoeg aan, niet alleen bij de kapper, maar ook in je eigen badkamer. Je haar zal deze zorg waarderen en je spoedig belonen met een gezonde glans!

Meer lezen