- innerlijke factoren (genetische aanleg, hormonale veranderingen, stress, gebruik van bepaalde geneesmiddelen)
- externe factoren (levenswijze, irriterende shampoo, stylingproducten, een foute manier van haar wassen en drogen)
Een droge hoofdhuid en eindeloze jeuk
Ja, een droge en geïrriteerde hoofdhuid is op het eerste zicht weliswaar niet te zien, maar dat maakt het niet minder onaangenaam, en bovendien kan het tot bijkomende problemen leiden. Door voortdurend te krabben raakt je hoofdhuid geïrriteerd, waardoor het probleem kan verergeren met haaruitval tot gevolg, of het kan juist tot een verhoogde talgproductie leiden.
Waarom gaat je hoofdhuid eigenlijk jeuken? Zodra je huid zijn natuurlijke vochtigheid verliest, kan die zich niet verdedigen tegen schadelijke stoffen en allergenen. In het haargedeelte ontstaan er dan micro-ontstekingen in de huid die kunnen leiden tot de vorming van roos of de reeds genoemde haaruitval. Daarom moet je je haar goed verzorgen en je hoofdhuid schoon en gehydrateerd houden. Vergeet de mythe dat je haar vaak wassen slecht is voor je haar. Integendeel zelfs. Door je haar correct te wassen gun je je hoofdhuid een massage, bevorder je de zuurstoftoevoer en verhoog je de bloedcirculatie. En daardoor bevorder je een gezonde, natuurlijke haargroei. Kies voor shampoo die bedoeld is voor de gevoelige en jeukende hoofdhuid. Die bevat namelijk kalmerende en hydraterende stoffen.
Roos of seborrea?
Zowel roos als seborroïsche dermatitis hangen nauw samen met een droge hoofdhuid. Wat is het verschil? Roos bestaat uit kleine, droge schilfertjes van een witte kleur die ontstaan doordat de hoofdhuid teveel vervelt en die helaas vaak op je schouders terecht komen. Seborrea daarentegen wordt gekenmerkt door gele, vette schilfers die in plekken aan je hoofdhuid blijven plakken. De voornaamste oorzaak van seborroïsche dermatitis is een overgroei van gisten. Zowel een te droge als een te vette hoofdhuid vormt een risicofactor.
Als je je situatie met schilfers tot nu toe gebagatelliseerd hebt, is het de hoogste tijd om er de nodige aandacht aan te besteden. In de meeste ongecompliceerde gevallen kan het correcte gebruik van geschikte haarproducten een oplossing bieden. Was je haar vaak genoeg (minstens 2–3× per week) en laat je shampoo 3–5 minuten inwerken. Let er bij het kiezen van een shampoo ook op of hij bedoeld is voor droge of vette schilfers. Knijp na het wassen het overtollige water uit je haar. Draag liever geen te strakke mutsen of petten, want die kunnen het probleem met schilfers verergeren. Tip! Als je de indruk hebt dat het ook na een langere tijd niet betert, raadpleeg dan een tricholoog. Die zal je hoofdhuid onderzoeken en je helpen met de juiste behandeling.
volledige text
Vet haar
Gaat je haar er amper een dag na het wassen alweer vettig en zwaar uitzien in plaats van fris? Dan heb je te maken met een overmatige talgproductie. Talg is weliswaar erg belangrijk voor je huid – het werkt antibacterieel en houdt je haar gezond – maar als er teveel talg wordt geproduceerd, krijg je een vette huid, acne en vet haar. Meestal is het de schuld van je hormonen of je genen, maar ook vaak je haar aanraken, de foute producten gebruiken of – paradoxaal genoeg – je hoofdhuid teveel uitdrogen kan aan de oorzaak liggen.
Co Wat nu? Was je haar zo vaak als je nodig acht. Gerust elke dag. Vaak je haar wassen zal het probleem niet verergeren, maar je moet wel de juiste shampoo kiezen. Principe nummer twee: Was nooit je haar met heet water – daardoor worden de talgklieren namelijk geactiveerd en dat wil je net niet. Als je er de moed toe hebt, spoel je haar op het eind dan uit met echt koud water. Je immuunsysteem krijgt een boost en je hoofdhuid zal je dankbaar zijn. Door het koude water trekken de poriën samen en zal je haar minder snel vet worden.
Overmatige haaruitval oftewel een terugtrekkende haarlijn
Als er iemand in je familie een kapsel à la Vin Diesel heeft, is het erg waarschijnlijk dat ook jouw haar je binnenkort in de steek begint te laten. Hoewel mannen met een dergelijke haarsnit vaak succes bij de vrouwen, is het voor de meeste mannen toch een frustrerende, onprettige aangelegenheid. Bij naar het schijnt ongeveer 95 % van de mannen die van overmatige haaruitval last hebben, is de oorzaak van het kaal worden androgene alopecia. Dat is een genetische aandoening waarbij de haarfollikels gevoelig zijn voor de mannelijke geslachtshormonen: hoe meer testosteron, hoe meer haar er uitvalt.
Bij de eerste symptomen horen inhammen of een kaal wordende kruin. Dit proces kan gelukkig worden vertraagd of een halt toegeroepen. Begin met de juiste shampoo en haarserums te gebruiken om de haarzakjes en de hoofdhuid te verzorgen en je haar tegelijk te voeden. Na ongeveer drie maanden gebruik zou je haar zodanig versterkt moeten zijn dat er nieuwe haren gaan groeien. Begin het probleem wel tijdig aan te pakken, nog voordat je haarzakjes helemaal afsterven. Afgestorven haarzakjes kunnen namelijk door geen enkel product of behandeling opnieuw tot leven worden gebracht. Door je hoofd tijdens het haarwassen regelmatig te masseren, zorg je voor een goede doorbloeding van de hoofdhuid waardoor de intensiteit van de haaruitval verlaagt.
volledige text
Grijs haar als modetrend
Als je alleen maar last hebt van grijs haar, dan hebben we goed nieuws. Grijs is momenteel namelijk in! Wat van vet haar of roos moeilijk te zeggen valt. Maar waarom wordt je haar eigenlijk grijs ook al heb je de pensioenleeftijd nog lang niet bereikt? Heel vaak ligt het aan stress, leeftijd en erfelijke aanleg. Stress veroorzaakt spanning en stijfheid van de spieren en het samentrekken van de bloedvaten op je hoofd waardoor de voeding van de haarwortels verslechtert. Met toenemende leeftijd neemt het pigment – melanine – in het haar af. Vroegtijdig grijs worden kan ook bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een stoornis in de pigmentvorming (bedankt, genen) of door een ongezonde levenswijze, roken en een tekort aan vitaminen. Vooral vitamine D en B12 aanvullen kan hier helpen.
Als je de indruk hebt dat je toch meer en meer grijs haar krijgt, maak er dan je trots van. Er zijn tal van producten op de markt om grijs haar glans te geven, om warme kleurtonen te neutraliseren en om lichtblonde, zilveren, grijze en witte kleuren te accentueren. Of kies daarentegen een zwart getinte shampoo voor donker haar om je haar een donker pigment te geven en de eerste grijze haren te camoufleren. Met zo’n product mag je je haar ook dagelijks wassen, aangezien het je haar niet alleen van kleur maar ook van de nodige voeding voorziet.
Bekijk ook onze andere schoonheidsproducten voor mannen