Last van stress, vermoeide spieren of beschadigd haar? Gebruik dan epsomzout!
Epsomzout of magnesiumsulfaat is vernoemd naar de Engelse stad Epsom, waar het in de 17e eeuw voor het eerst werd ontdekt. Dit uitzonderlijke mineraal, ook wel bitterzout of epsomiet genoemd, is een natuurlijk product, en bevindt zich bijvoorbeeld in meren en kalksteengroeven.
Wat is epsomzout en waarom is het zo populair?
Epsomzout is een mineraal dat is samengesteld uit zuurstof, magnesium en sulfaat. De eigenschappen van dit mineraal worden toegeschreven aan de sulfaationen, die de werking van de huidcellen ondersteunen, en magnesiumionen, waar we vaak een tekort aan hebben. Magnesium heeft een heilzame werking op spieren en het cardiovasculaire systeem, vermindert stress en kan helpen bij een goede nachtrust.
Laat je niet misleiden door de naam. In tegenstelling tot keukenzout is epsomzout geen smaakmaker, het smaakt zelfs erg bitter. Je kunt het wel op vele manier gebruiken. Bitterzout is bijvoorbeeld ideaal als badzout, voor het haar, als bodyscrub en zelfs als meststof voor planten.
Epsomzout voor uitwendig gebruik
Bitterzout heeft volgens velen een zeer heilzame werking voor het menselijk lichaam. En waar kan epsomzout je allemaal bij helpen?
- Ontgifting van het organisme
- Ontspanning van pijnlijke spieren en gewrichten
- Regulatie van de hartslag en de bloeddruk
- Bij een droge huid en huidproblemen
- Vermindering van stress en bij een goede nachtrust
- Tegen migraine
Wetenschappers zijn het nog niet eens over de vraag of magnesium en andere heilzame stoffen in epsomiet door de huid worden opgenomen, maar dit weerhoudt mensen er niet van epsomzout te gebruiken.
De talloze mogelijkheden van epsomzout
Voor je lichaam
- Badzout: epsomzout in bad kan zwellingen verminderen en spieren ontspannen, bijvoorbeeld na het sporten. Het kan ook helpen stress te verminderen en geeft algemene ontspanning. Dosering voor in bad: voeg ongeveer een half kopje (100 ml) bitterzout toe aan heet water voor elke 25-30 kg van je gewicht. Epsomzout is uitstekend oplosbaar in water. Voor een maximale heilzame werking wordt aanbevolen om minstens 40 minuten in een bad met epsomzout te weken.
- Bodyscrub: bitterzout is ook perfect te gebruiken als scrub. Je huid wordt heerlijk zacht en helder. Zo maak je de scrub: meng epsomzout met olijfolie tot een dikke pasta en je hebt een geweldige, natuurlijke scrub! Masseer de pasta zachtjes met draaiende bewegingen in en spoel vervolgens af. Je huid wordt weer als nieuw: stralend schoon en zacht.
- Gezichtspeeling: werkt ook als scrub voor je gezicht. Vervang de olijfolie door je favoriete gezichtsreinigingsgel en je hebt een diep reinigende gezichtsscrub.
- Voetenbad: epsomzout is ook erg geschikt om te gebruiken voor een voetenbadje. Dosering voor het voetenbad: los een half kopje (100 ml) epsomzout op in een teiltje met warm water, dompel je voeten onder en je wordt heerlijk verlost van zware spieren, zwellingen en vermoeidheid. Bovendien neutraliseert en elimineert magnesiumzout geurtjes, dus perfect voor je voeten.
Voor het haar
- Tegen vet haar: je kunt epsomzout ook voor je haar gebruiken. Voeg het toe aan je shampoo en gebruik deze zoals je gewend bent. Je voorkomt zo bovenmatig vettig haar.
- Voor meer volume: voeg wat bitterzout toe aan je conditioner en je slappe haar krijgt weer volume.
Voor huis en tuin
- Als schoonmaakmiddel: magnesiumsulfaat werkt uitstekend als reiniger in de keuken en badkamer. Als je het mengt met zeep wordt het een dikke pasta waarmee je vuil efficiënt van oppervlakten verwijdert.
- Als natuurlijke meststof: magnesiumsulfaat is ook erg geschikt voor planten en bomen. Deze meststof is vaak te vinden onder de naam bitterzout en kan worden opgelost in irrigatiewater, of worden gebruikt als spray, of zelfs als strooimiddel. Het is bovendien een volledig natuurlijk mineraal, dus perfect voor de milieubewuste tuiniers. En het is ook nog eens een goede slakkenverjager.
Inwendig gebruik als laxeermiddel
- Tegen verstopping: let op! Voor inwendig gebruik moet je epsomzout kiezen dat geschikt is voor consumptie. Voor verlichting van constipatie: drink een groot glas water waarin je 2-6 theelepels epsomzout dat geschikt is voor consumptie hebt opgelost. De laxerende werking begint binnen 30 minuten tot enkele uren. Als je meer dan de voorgeschreven dosis inneemt of onvoldoende drinkt, kunnen er bijwerkingen optreden. Raadpleeg dus altijd je huisarts voordat je epsomzout inneemt.
Maak een heerlijk ontspannen bad met epsomzout en kruiden
Badzout kun je uitstekend combineren met kruiden, essentiële oliën of vitamines. Maak van tevoren een mix en geniet van een geurig ontspannend bad. Bijvoorbeeld:
- Een bad van epsomzout met lavendel ruikt niet alleen heerlijk, de lavendel vermindert stress en bevordert een goede nachtrust.
- Epsomzout met munt is goed voor de luchtwegen.
- Epsomzout met vitamine C ondersteunt de regeneratie van de huid en heeft verjongende eigenschappen.
- Epsomzout met kamille biedt verlichting bij verkoudheid en maakt tegelijkertijd je huid lekker zacht.
Of je epsomzout nu gebruikt voor een bad, als scrub of voor je haar, het is echt een veelzijdig en natuurlijk wonder. Ontdek nu zelf de heilzame werking van epsomzout!