Poets jij je tanden correct? En denk je ook aan de ruimtes tussen je tanden, aan je tong en je tandvlees? Laten we eerlijk zijn, een bezoek aan de tandarts is voor de meesten geen favoriete activiteit. En een goede preventie is de eenvoudigste manier om tandartsbezoeken tot een minimum te herleiden. De meeste mensen hebben wel ervaring met tandbederf. De reden is niet dat ze hun tanden niet poetsen, maar dat ze ze niet poetsen zoals het hoort. Laten we eens stap voor stap bekijken hoe het wél moet.
Hoe vaak je tanden poetsen
In het ideale geval poets je je tanden na elke maaltijd. Maar eerlijk, wie heeft daar tijd voor? Twee keer per dag – 's ochtends en 's avonds – is wel het absolute minimum! Want alleen een perfect gepoetste tand gaat namelijk niet rotten. 's Ochtends doe je het beter vóór het ontbijt, omdat sommige voedingsmiddelen, vooral de zuurdere (zoals fruit, vruchtensap, maar ook yoghurt) het glazuur verzachten en je dat dan samen met tandplak wegpoetst.
Tip! In je handtas een kleine tandpasta, tandenborstel en flosdraad voor de interdentale ruimtes bij je hebben, is een geweldige truc voor iedereen die onder alle omstandigheden een stralende glimlach wil hebben.
Hoe lang je tanden poetsen
Besteed ten minste 3 minuten aan het poetsen, of zelfs langer. In het begin kun je een stopwatch instellen, of je kunt een eenvoudige zandloper aanschaffen. Het gevoel van goed gereinigde, gladde tanden is onbetaalbaar.
Tip! Zet tijdens het tandenpoetsen je favoriete liedje op. Dat is een goede manier om je tandhygiëne aangenamer te maken en de poetstijd op een leuke manier af te meten.
Hoe kies je een tandenborstel
Het is allang niet meer waar dat hoe harder je tandenborstel is, hoe beter. Integendeel, soft tandenborstels zijn milder, voor je volledige mondholte. Een tandenborstel moet gelijkmatig afgesneden haren hebben en een steel die goed in de hand ligt. Twijfel je of een klassieke of een elektrische tandenborstel beter is? Beide hebben hun voor- en nadelen. Klassieke, manuele tandenborstels zijn milder voor zowel tanden als tandvlees. En zelfs als je de techniek van het correct poetsen niet 100 % beheerst, zal je er geen significante schade mee veroorzaken.
Als je echter niet zo goed bent in het tandenpoetsen en als je weet dat zorgvuldigheid niet je sterkste punt is, ga dan liever voor een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels doen het meeste werk in jouw plaats en ze zwoegen als een paard – in één minuut maken ze tot wel tienduizenden bewegingen! Bij verkeerd gebruik bestaat er wel een risico op afslijten van het tandglazuur, irritatie en zelfs beschadiging van het tandvlees. Kies liefst een sonische tandenborstel, die zachtjes vibreert. Die poets je tanden mild en effectief.
Tip! Vervang je tandenborstel of opzetborstel idealiter elke 3 maanden. Om het goed te onthouden, kun je hem telkens vervangen met de komst van het nieuwe seizoen.
De juiste tandenpoetstechniek
Of je nu een manuele of een elektrische tandenborstel hebt, begin altijd met het poetsen van je bovenste tanden. Plaats de tandenborstel op de grens van de tanden en het tandvlees, want daar blijven de meeste etensresten achter. Maak elke tand grondig schoon met zachte, cirkelvormige bewegingen. Eerst aan de buitenkant, dan aan de binnenkant en ten slotte ook de kauwvlakken. Herhaal dit met je ondertanden. Voor een grondige reiniging van de lijn die het tandvlees van de tanden scheidt, zijn single-tufted borstels met een langere steel heel geschikt, waarmee je ook kleinere tanden, je achterste kiezen en beugels goed kunt schoonmaken.
Tip! Als je tandenborstel eruitziet als een bezem, betekent dat dat je te hard drukt. Ook na maanden gebruik zou hij nog steeds zijn oorspronkelijke vorm moeten hebben.
Hoe een interdentaal borsteltje gebruiken
Met geen enkele grote borstel krijg je de ruimtes tussen je tanden perfect schoon. Daarvoor moet je interdentale borstels met kleine borstelhaartjes gebruiken, die elke spleetje tussen je tanden perfect schoon krijgen. Je zult waarschijnlijk meerdere maten nodig hebben, want bijna niemand heeft tanden die allemaal even ver uit elkaar staan. Als je tandvlees bloedt bij het gebruik van een interdentale borstel, betekent dit dat het ontstoken is.
Laat het reinigen van de interdentale ruimtes zeker niet verslappen, het bloeden zal na een tijdje stoppen. Maar dat is nog steeds niet genoeg! Voor de smalste interdentale ruimtes gebruik je het best flosdraad, tandenstokers met draad of een waterflosser, die met een krachtige waterstraal vastzittend vuil wegspoelt.
Hoe je tong reinigen
Een van de mogelijke oorzaken van een slechte adem zijn bacteriën op het oppervlak van je tong, die een voedingsbodem vormen voor tandplak. Je kunt ze snel en effectief aanpakken met een speciale tongreiniger. Je kunt je tong ook reinigen met je tandenborstel, maar spoel deze dan na elk gebruik grondig af onder heet water.
volledige text
Tip! Denk je dat je je tanden grondig poetst? Controleer het eens met indicatietabletten, die niet-verwijderde tandplak een kleur geven en zelfs oud van nieuw onderscheiden.
Lijkt het je allemaal wat veel? In werkelijkheid is het niets anders dan een goed geoefende routine. En het gevoel van perfect schone tanden is het ontegenzeggelijk waard. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je tijd en geld bespaart op tandartsbezoeken.