Ga naar hoofdcontent

Wat helpt er bij gevoelige tanden

Eén van de weinige tandproblemen die je zelf thuis kunt behandelen, is overgevoeligheid. Maar je moet natuurlijk weten hoe en waarmee. Wees overgevoeligheid te slim af met de juiste verzorging! Wij hebben enkele goede tips over wat te doen bij gevoelige tanden en welke producten te gebruiken om ze te verzorgen.

Iedereen heeft al wel eens dat afschuwelijke gevoel meegemaakt wanneer een tand gevoelig is bij aanraking. Of voor koude, warmte of zoetigheden. Er met je tandenborstel overgaan is gewoon horror. Soms is het een neveneffect van een dentale hygiënebehandeling of bleking van je tanden, of van te hard te poetsen. Meestal is er bij overgevoeligheid sprake van een blootliggende tandhals (het deel van de tand dat normaal gezien bedekt is door het tandvlees) maar soms kan het ook het tandvlees zelf zijn.

Dit probleem wordt door de specialisten dentine hypersensiviteit genoemd. Het beste bespreek je het met je tandarts, maar we snappen dat daar niet altijd de tijd voor is. En dan heb ik het niet eens over de wachttijden, die meestal ook niet bijdragen tot een snelle oplossing van het probleem.

 

Gevoeligheid van je tanden is een veel voorkomend probleem. Het ontstaat wanneer je tandvlees zich terugtrekt en het glazuur verslijt, waardoor het zachtere, gevoeligere deel van de tand (dentine genoemd) bloot komt te liggen. Dat zit dus onder het glazuur en onder het tandvlees en is doorspekt met gevoelige zenuwen. Een externe impuls, zoals bijvoorbeeld een koude drank, volstaat om die zenuwen te prikkelen en jij wordt dat gewaar door middel van een korte maar heel hevige pijn.

volledige text text verbergen

Eerste hulp bij gevoelige tanden

Het allerbeste is om gevoelige tanden te voorkomen door te zorgen voor een regelmatige, zorgvuldige hygiëne van je mondholte met gebruik van een geschikte tandenborstel, interdentale borsteltje(s), tandzijde en mondwater. Zijn je tanden desondanks toch gevoelig?

Wie de juiste dingen in huis heeft, komt niet snel voor verrassingen te staan. Iedereen zou moeten weten hoe je verlichting kunt brengen bij acute gevoeligheid van je tanden, en wat je het best altijd bij de hand hebt. Bij ons vind je snelle hulp in de vorm van gespecialiseerde hulpmiddelen.

Gevoelige tanden behandelen

1. Ruil je tandenborstel in voor de zachtste – en dus ook de mildste – die er is. Hetzelfde geldt voor je elektrische tandenborstel – in ons aanbod vind je speciale opzetborstels voor gevoelige tanden. Bijvoorbeeld van de opzetborstel Sonicare Sensitive zijn de borstelhaartjes in het midden ultra zacht en zó mild voor gevoelige tanden en tandvlees, dat ook personen met ontblote, overgevoelige tandhalzen er vol lof over zijn.

2. Tandpasta voor gevoelige tanden en tandpasta bedoeld voor gevoelige tandhalzen werken echt en brengen onmiddellijke  verlichting van de pijn. Bovendien herstellen en versterken ze het tandglazuur, beschermen ze je tanden tegen tandbederf en bevatten ze de benodigde mineralen om je tanden gezond te houden. Bij ons heb je echt een ruime keuze.

3. Bevorder de werking van je tandpasta voor gevoelige tanden nog met een speciale gel met een extra hoog gehalte aan calcium of fluoride.

4. Verlaag de intensiteit en poets je overgevoelige tanden niet te hard. Als je bij de minderheid hoort die haar tanden meer dan tweemaal per dag poetst, poets ze dan een tijdje wat minder vaak.

5. Poets samen met je tanden ook altijd je tandvlees met tandpasta voor gevoelige tanden. Het tandvlees is namelijk een broeihaard voor bacteriën.

6. Vermijd te koude, warme en zoete dranken. En hetzelfde geldt voor eten. Een ijsje eten en daarna een hete espresso drinken is voor je gevoelige tanden niet echt je van het.

Als je al deze aanbevelingen volgt en je tanden toch gevoelig blijven, dan is het tijd voor een afspraak bij de tandarts. De overgevoeligheid zou een symptoom van cariës kunnen zijn, en daar weet alleen een tandarts je mee te helpen.