Hoe raak je die acne kwijt?

24 juli 2018Notino
Eerlijk gezegd: als je op een wondermiddel wacht waarmee je je acne meteen kwijt bent... dan zal dit stukje je teleurstellen. Het kost tijd om acne kwijt te raken. In het beste geval zie je pas na weken verbetering. Als je daarvoor je leven ietsje anders wilt inrichten, lees dan verder.

De meestvoorkomende oorzaken van acne zijn erfelijkheid, hormonale veranderingen, ziekte en stress, gecombineerd met een slechte levensstijl.

Alleen de laatste twee factoren kun je meteen beïnvloeden. Daarom bevelen we als eerste stap een verandering van je levensstijl aan. Er wordt al lang gesproken van de schadelijkheid van gebraden vlees, alcohol, cafeïne, zoetigheid (vooral chocola). Ook al zijn dit niet de echte oorzaken van acne en kun je gewoon chocolade snoepen, toch zijn de andere „boosdoeners“ vaak de begeleidende elementen van een slechte levensstijl waar een problematische huid echt mee te maken heeft. Dus dit is dan verandering nummer één.

Je menu is de basis

Leg de nadruk op verse groenten en fruit, want die geven je lichaam enzymen, bouwstenen voor elke cel en helpen bij de regeneratie van je huid. En ook antioxidanten (vitamine A, C en E) die de huid tegen antioxidatiestress beschermen. Als je stopt met mierzoete limonades en in plaats daarvan gewoon water drinkt (drink per kilo lichaamsgewicht 30 ml. water), dan is dat geweldig. Water spoelt je acne wel niet weg, maar stimuleert wel de stofwisseling in je lichaam: de verwerking van afvalstoffen en ontstekingen waar acne mee te maken heeft. Suiker stimuleert acne juist (gisting), dus stop met dat gesnoep (maar kwaliteitschocolade is echt geen probleem).

Vitaminen en mineralen

Wat andere levensmiddelen betreft: je lichaam heeft bijvoorbeeld vitamine uit de B-groep nodig (bananen, havermout, grutten, quinoa, rood kwaliteitsvlees, zaden), zink, dat de huid droog helpt houden en genezend werkt, (zaden, zeevruchten en vis, peulvruchten, bladgroenten) en onverzadigde vetzuren (vooral noten en vis). Ook reinigende thee van brandnetels, paardenbloemen is goed. Verder betekent de behandeling van acne vaak ook dat je minder klassieke zuivelproducten gebruikt en ze vervangt door zure producten, waarmee de microflora in de darmen verbetert en daarmee weer je immuniteit.

Zelfgemaakte schoonheidsverzorging

Hoe gek het ook klinkt, de basis voor de cosmetische verzorging bij de behandeling van acne is slaap – in het kader van de strijd tegen stress, maar ook omdat ‘s nachts je huid het best regenereert. En natuurlijk moet je je huid goed insmeren, bijvoorbeeld met een concealer als je je mooi moet opmaken. Wat zijn de beste make-ups en crèmes tegen acne?

¦ De creme Affaclar van La Roche Posay kan helpen. Deze creme kan achterblijvende littekens corrigeren en de vorming ervan vertragen.

¦ Om je mooi op te kunnen maken en om zonder wankel ego naar buiten te kunnen gaan heb je een make-up nodig die dekt en matteert en toch je huid laat ademen, zodat de poriën niet verstopt raken. En precies dat kan Vichy Dermablend of Vichy Dermablend 3D Correction met SPF 25. De eerste creme behandelt lichte onvolkomenheden, de tweede kan ook lelijkere gevolgen van acne de baas.

¦ Nu, in de zomer, moet je erg voorzichtig zijn in de zon en kies daarom zonnebrandmiddelen met de hoogste beschermingsfactor!

Meer lezen