De beste föhns: welke zijn echt goed?

11 november 2020Notino
Wat is een onmisbaar hulpmiddel voor je lichaamsverzorging? Een föhn natuurlijk! Of je je haar nu elke dag föhnt of maar een keer per week, een goede bescherming van je haar is erg belangrijk.

En die begint bij het kiezen van een haardroger van goede kwaliteit. Wat moet je weten voor je tot aankoop overgaat? Wij helpen je stap voor stap bij het kiezen van de beste föhn!

Hoe kies je een föhn?

Wanneer je het woord föhn intypt in een zoekmachine, zul je je ogen niet geloven. Op je beeldscherm verschijnt een oneindige hoeveelheid resultaten, vormen, maten, kleuren en onbegrijpelijke cijfers. Bedenk daarom eerst wat je van een föhn verwacht. Dan kun je specifieker zoeken en heb je meer kans op succes! Om te beginnen kun je een basisindeling qua gebruiksdoel maken: voor thuis, professioneel of op reis.

Nog een belangrijke keuzefactor is het vermogen. Hoe hoger dat is, hoe sneller de luchtcirculatie en hoe korter de tijd waarin je haar droog is. Kies daarom een föhn met een zodanig vermogen dat je haar niet onnodig lang wordt blootgesteld aan bovenmatige hitte. Een vermogen van 1400 tot 1800 W is normaal gesproken voldoende, maar bij erg dik haar is een vermogen van meer dan 1800 W mogelijk. Als het apparaat een vermogen van 2000 W of meer heeft, is het hoogstwaarschijnlijk een professionele haardroger.

Belangrijk is ook de mogelijkheid om de temperatuur te regelen. Waarom? Als je dik, lang haar hebt, is een hoge temperatuur handig, zodat het föhnen geen uren in beslag neemt. Bij fijn, broos haar zijn lage temperaturen ideaal, omdat de kans op beschadiging dan zo klein mogelijk is. Simpel gezegd: hoe fijner je haar, hoe lager de temperatuur.

Het materiaal is belangrijk

Ook al hoef je een föhn niet zo dicht op je haar te plaatsen als bijvoorbeeld een stijltang, toch doe je je haar een plezier als je beter materiaal uitkiest.

De verwarmingselementen van een föhn kunnen van metaal zijn, dat goedkoop is en de warmte ongelijk verspreidt. Milder voor je haar is toermalijn, en als je een nog veiliger materiaal wilt dat je haarstructuur niet beschadigt, kies dan voor keramiek. Ben je op zoek naar een professioneel product, dan is de beste föhn waarschijnlijk van titaan. Dat is een licht materiaal dat je dagelijkse werk gemakkelijker zal maken.

TOP 5: De beste föhns!

Ben je er al achter wat je wil en ben je er klaar voor om je nieuwe hulpmiddel voor een mooi kapsel aan te schaffen? Prima! Bekijk onze topselectie, die je zal helpen om de beste föhn te kiezen.

Een goede basis is de BaByliss Rose Blush 2200 5337PRE, die niet alleen prachtig roze is, maar ook mild voor je haar. Ook kun je er de snelheid en temperatuur goed mee regelen, zodat je haar in een oogwenk goed zit!

Zijn je ochtenden vaak hectisch, dan komt de Rowenta Beauty Powerline CV5090F0 goed van pas. Je zal versteld staan van zijn vermogen van 2300 W, waarmee je haar in een mum van tijd droog is. Dankzij het keramische rooster wordt je haar bovendien niet te zwaar belast en gaat het mooi glanzen.

Nog een föhn van hoge kwaliteit is de Bellissima My Pro Ceramic P5 3800. Die niet alleen een rooster met keramisch oppervlak, maar ook een ionisatiefunctie heeft. Als ioniserende föhn geeft hij dus negatief geladen ionen af, waardoor het oppervlak van de haren wordt gesloten. Daardoor is je haar beter beschermd tegen de warmte en dus beter gehydrateerd en glanzender. En het laatste pluspunt? Dankzij de betere hydratatie pluist je haar niet langer!

Van de professionele haardrogers met ionisator is ook de Valera Swiss Metal Master 2000 Ionic aan te bevelen. Belangrijke pluspunten zijn de extra krachtige motor, de snelle luchtstroming en de veiligheidsthermostaat, die het apparaat bij oververhitting automatisch uitschakelt. Bij het stylen van je haar komt ook het smalle mondstuk erg goed van pas.

Ook de ultralichte en stille Parlux Alyon Ceramic & Ionic beschikt over een ioniserende functie. En hoewel hij tot de professionele föhns gerekend mag worden, durven we te wedden dat hij je vooral zal aanspreken door de grote keuze aan kleuren. Welke zal het mooist staan in jouw badkamer?

Je haar op de juiste manier föhnen

Hoewel de keuze van de juiste föhn de basis voor succes is, houdt het daarmee niet op. Je kunt je haar ook door allerlei andere handigheidjes beschermen tijdens regelmatig föhnen. Hoe?

  • Droog je haar na het wassen licht af met een handdoek, maar wrijf niet te hard, om te voorkomen dat het gaat klitten of breken.
  • Als je je haar direct wil föhnen, breng dan na verzorging die niet uitgespoeld hoeft te worden een thermische bescherming aan.
  • Zet je föhn in de eerste droogfase in de gemiddelde of hoogste temperatuurstand om het vocht uit je haar te verwijderen.
  • Pak er pas een borstel bij als je haar al bijna droog is en begin het dan pas door te kammen.
  • Verdeel je haar en föhn het lok voor lok, afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Werk van onder naar boven toe.

Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de beste manier van föhnen verschilt per haartype. Bij het föhnen van krullend haar is de werkwijze bijvoorbeeld een beetje anders: een föhn met diffuser is in dit geval sterk aan te bevelen.

Meer lezen