De beste cosmetica-ingrediënten: Probeer het wonderbaarlijke retinol of slakkenslijm!

20 augustus 2019Notino
Als je een crème, serum of gezichtsmasker kiest, moet je de werkzame bestanddelen ervan kennen. Wat zijn nu eigenlijk de beste cosmetica-ingrediënten?

 

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is eigen aan de huid, maar eens de dertig voorbij doe je er goed aan om het ook van buitenaf aan te vullen. Hyaluronzuur kan namelijk hydrateren (elke molecule bindt zich aan een veelvoud van haar eigen gewicht aan water), het liquideert ook vrije radicalen, draagt bij aan regeneratie door de natuurlijke productie van collageen en elastine te stimuleren en kan niet alleen fijne, maar ook opvallendere rimpels reduceren. Probeer bijvoorbeeld eens Mixa Hyaluronzuur Rich, met een extra-hydraterende werking die perfect is tegen het einde van het uitdrogende zomerweer.

Retinol

Retinol, een vitamine A-derivaat, is al 40 jaar onmisbaar in cosmetica. Het werkt tegen pigmentvlekken, heeft een verbazingwekkend effect op fijne en zichtbare rimpels, versterkt de huid en stimuleert de vorming van collageen, keratine en elastine. Als resultaat gaat retinol, en cosmetica met retinol, dus niet alleen pigmentvlekken en veroudering tegen, maar ook uitdroging, verslapping of verschilfering van de huid. Retinol is vooral goed in nachtverzorging (bijv. Elisabeth Arden Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum), omdat het in daglicht, of beter gezegd zonlicht, niet stabiel is.

Vitamine C

De werking van vitamine C op de huid beschrijven is eenvoudig – het is voor de huid een stortvloed aan energie, het verheldert, verwijdert tekenen van zelfs de grootste vermoeidheid, reduceert kringen onder de ogen... Daarnaast is het ook een onverslaanbare antioxidant die aanvallen van vrije radicalen afweert en een jeugdige uitstraling en de effen teint van het gezicht beschermt. Meer geconcentreerde sera bewaar je best op een koele, donkere plaats en worden net als retinol vooral aangeraden om ‘s nachts te gebruiken. Maar lagere concentraties vitamine C vind je ook in dagcrèmes, zoals bijvoorbeeld in het nieuwtje Payot My Payot met de verfrissende geur van fruit.

Arganolie

...oftewel het vloeibare, Marokkaanse goud. Arganolie heeft een breed gebruiksspectrum: het kan de huid zowel voeden als gladmaken, en splitsend haar versterken. Het verzacht littekens en is geweldig voor eczeem, acne of na brandwonden (want het heelt). Dat allemaal dankzij de vitamine E, essentiële vetzuren en fytosterol die erin vervat zijn. Arganolie zelf heeft een licht nootachtige geur en is naast gebruik in de keuken ook een ingrediënt in tal van cosmetische producten, zoals bijvoorbeeld in het haarmasker Eveline Cosmetics Argan + Keratin, dat zelfs het meest pluizige haar zijdezacht maakt!

Slakkenextract

Slakkenextract, of in het Engels “snail secretion filtrate“, bevat het geliefde hyaluronzuur, peptiden met antimicrobiële werking, enzymen voor de inwendige vernieuwing van cellen en andere bestanddelen. Tezamen maakt dit een unieke cocktail met anti-ageing en hydraterende effecten! Je kan bijvoorbeeld eens de slakkencreme Mizon Multi Function Formula proberen, of iets ander kiezen uit onze sectie cosmetica met slakkenextract!

Collageen

Collageenvezels zijn als het ware de natuurlijke ‘draagstenen‘ van de huid, ze verstevigen en houden niet alleen de huid strak, maar ook de gewrichten en bindweefsels. Met toenemende leeftijd neemt collageen af, dus na je dertig cosmetica met collageen beginnen gebruiken is een goed idee. Een perfect werking heeft bijvoorbeeld Delia Cosmetics Gold & Collagen Rich Care, een geconcentreerd antirimpelserum.

AHA-zuren

Een gevoede of gehydrateerde huid moet ook gereinigd worden. En precies daarom zijn AHA-zuren, en BHA-zuren, zo‘n geliefd cosmetica-ingrediënt, dat in hoge concentraties, onder toezicht van een arts, wordt gebruikt in zogenaamde chemische peelings, en dat je zelf, thuis, in lagere concentraties ook in mildere chemische peelings kan gebruiken in het kader van je gewone gezichtsverzorging. Beide zuren doen in wederzijdse samenwerking de verbindingen tussen cellen “smelten“ en maken zo de exfoliatie van de dode huidcellen mogelijk. Het volstaat om ze tweemaal per week te gebruiken, bijvoorbeeld met het serum Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution.

Auteur: Lotte N.

Meer lezen