Ga naar hoofdcontent

Pigmentvlekken op je tanden – hoe ontstaan ze en wat helpt er goed tegen?

18-8-2023

Jana Uhlir

Lezen voor 5 minuten

Geniet je geregeld van koffie, braambessen of rode wijn, en is dat te zien aan je tanden? Een grijzige schijn, bruine of zwarte vlekjes, tandglazuur dat bij je tandvlees enkele tinten donkerder is... Veel voorkomend, maar toch doet het bij een blik in de spiegel geen plezier. Het goede nieuws is dat je pigmentvlekken op je tanden kunt voorkomen, én dat je ervanaf kunt komen. Het wil alleen de juiste verzorging!

 Ga op zoek naar de oorzaak

Vlekken zijn eigenlijk een donkere verkleuring van het tandglazuur. Dat kan ontstaan van binnenuit (bijvoorbeeld door fluoriden, bepaalde geneesmiddelen, dode tand e.d.), of langs buiten, aan het oppervlak. In het tweede geval is de oorzaak vaak makkelijker te vinden – meestal zijn bepaalde voedingswaren of dranken die rijk zijn aan pigment verantwoordelijk voor de verkleuring. Als dit dan hand in hand gaat met ontoereikende mondhygiëne kunnen je tanden een gele, geelbruine tot zelfs zwarte schijn krijgen – en van een stralende glimlach is er dan geen sprake meer.

Voor glanzende, witte tanden

Koffie en wijn hoef je niet op te geven

Er zijn een heleboel dranken en voedingswaren die voor pigmentatie van je tanden zorgen: koffie, thee, wijn, koolzuurhoudende dranken, zoete frisdranken... maar ook tomaten, curry, sojasaus, balsamico, zoetigheden of zelfs fruit als bos- en braambessen. kortom, alles waar je mond en tong een kleurtje van krijgen, zal ook op je tanden kleur afgeven. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we al die dingen niet meer mogen eten of drinken! Als ‘eerste hulp’ na de consumptie ervan helpt het om je mond gewoon te spoelen.

Zandstralen en zorgvuldige thuisverzorging

Verkleuring van je tanden kan worden geëlimineerd – of op zijn minst gereduceerd – op verschillende manieren. Regelmatig whitening tandpasta gebruiken die actieve stoffen bevat als actieve kool, enzymen, peroxiden, microbeads of abrasiva helpt om je gebit opnieuw zijn natuurlijke kleur te geven.

Poets je na het eten altijd je tanden? Wacht daar best een half uur mee. Wanneer je eet, vormt er zich namelijk een zuur in je mond dat aan het tandglazuur plakt, en door je tanden meteen te poetsen kan het glazuur daardoor beschadigd raken.

Kies tandpasta met een samenstelling volgens de mate van verkleuring van je tanden: bij een lichte pigmentatie van bijvoorbeeld koffie of limonade kunnen de meeste soorten whitening tandpasta helpen, bij middelmatige en sterke verkleuring ga je het best voor een whitening tandpasta met peroxiden. Hou je hierbij altijd aan de instructies op de verpakking! Zorg dat je tijdens het poetsen vooral goed elke film van het tandoppervlak verwijdert want het is hier dat de pigmenten zich opstapelen.

Bedenk ook eens wanneer je voor het laatst bij je mondhygiënist bent geweest. Die kan de verkleuring van je tanden namelijk reduceren met een speciale zandstraaltechniek. Geen angst, het is volledig pijnloos en het resultaat is meteen te zien.

Waarmee verkleuring van je tanden verminderen

Ook speciale whitening gels, poeders, tandenbleeksetstandenbleekpoeder of een bleekpen werken goed. En je kunt het geheel nog ondersteunen met een speciaal mondwater voor wittere tanden. In elk geval ga je voor om het even welke soort van thuisbleking van je tanden het best eerst even langs je tandarts. Die behandelt eventuele cariës en kan je aanbevelen welke manier van bleken voor jou het meest geschikt is. Ook kan hij of zij je helpen om een eventuele dieperliggende oorzaak van de verkleuring te onthullen.

Probeer eens een bleekset, whitening gel of poeder

5 tips om pigmentvlekken op je tanden te voorkomen

  1. Bezoek regelmatig je mondhygiënist. Sommige soorten verkleuring kunnen alleen door een expert worden verwijderd, en je tanden zullen daarna gezonder, glanzender en witter zijn.
  2. Poets zorgvuldig je tanden en gebruik elke dag behalve je tandenborstel ook interdentale borsteltjes en tandzijde.
  3. Spoel je mond met water na elke consumptie van drank of voedingswaren die verkleuring veroorzaken, of poets je tanden 30 minuten na het eten of drinken.
  4. Als je rookt, probeer dan van deze slechte gewoonte af te komen.
  5. Gebruik hoogwaardige whitening tandpasta, liefst het soort dat bij jouw type van gebit past (bijvoorbeeld tandpasta voor gevoelige tandentandpasta voor paradentose enz.).

Stralend witte tanden vragen tijd en energie voor de verzorging, maar die prachtige (en gezonde!) glimlach is beslist de moeite waard. Per slot van rekening is het een van de eerste dingen die we bij andere mensen opmerken.