Ga naar hoofdcontent

Wat ben je je haar verschuldigd na de zomer?

16 september 2022Notino
Zee, zon, warmte. Wandelingen in de bergen, fietstochten... Chill out! Maar let op, al deze dingen zijn meestal niet zo goed voor je haar. Het is nu de tijd om wat terug te doen en te zorgen dat je haar weer gezond wordt. Hoe moet je na de zomer je haar voeden en gezond maken?

De zomer is een uitdaging voor het haar
De zon, de zee, chloorzwembaden... allemaal niet zo best voor het haar. Hoeden, petten, fietshelmen? Ook dit zorgt voor schade aan je haar. Je zweet meer, staat vaker onder de douche en je wast vaker je haar. Maar onzorgvuldig wassen verstoort het natuurlijke microbioom van de hoofdhuid. En tenslotte, ook wat je eet heeft zo zijn invloed. IJsjes, smoothies, all inclusive... Niets waar vitaminen en mineralen in zitten om je haar te helpen voeden.

Inkorten of vechten voor mooi haar?
Is je haar grijs, glansloos, beschadigd, verzwakt, of heeft het gespleten haarpunten? Geen wonder dat je het liever opgeeft en meteen naar de kapper gaat. En ja, soms is het zelfs het verstandigste wat je kunt doen. “Sommige haren zijn na de zomer zo beschadigd dat ze de zogenaamde cuticula missen, de bovenste schilferige laag, die wordt gladgestreken en het haar glanzend maakt als je ze op juiste manier behandelt. Maar wat als de verzorging ontbreekt? Dan is de schaar is de enige oplossing!” zegt Ivana Pokorná van de Kliniek voor esthetische geneeskunde Formocitas.

Wat kun je nog meer doen?
Je wilt niet naar de kapper en je wilt redden wat er te redden valt? Laten we dan beginnen met een onderscheid te maken tussen haarvezelverzorging en hoofdhuidverzorging. Omdat het elke keer iets anders betekent. 

De hoofdhuid moet van binnenuit gevoed worden
"De hoofdhuid is als een bloembed waaruit het haar groeit. En daarom moet de huid gevoed worden," legt Ivana Pokorná uit. Daarom zijn groenten, fruit, zuivelproducten, vis, noten en granen zo belangrijk. Evenwichtige voeding Belangrijk voor de huid. Als je het lichaam niet voorziet van een van deze stoffen, zal het zich tot de hoofdhuid wenden voor mineralen, die daar een gulle bron van is.

"Het lichaam zou ze uit de beenderen, de pezen kunnen gaan halen, maar dat zou levensbedreigend zijn. De hoofdhuid loopt dus het grootste risico. Daarom is haaruitval vaak een signaal dat je je voeding moet aanpassen, en niet alleen na de zomer," waarschuwt de deskundige. 

Voedingssupplementen voor je haar helpen ook. “Magnesium, calcium, selenium, zink, silicium, biotine en de vitamines A, B, C, D en E zijn essentieel. Wij vergeten ook dat sommige vitamines in vet oplosbaar zijn - A, D, E, K - en om ze op te nemen moet je ze ondersteunen met omega-3 vetzuren. Vergeet naast de omega-3 vetzuren ook niet de zogenaamde polyfenolen die bijvoorbeeld in olijfolie zitten. Een lepel per dag is voldoende. Polyfenolen zijn ook aanzienlijk vertegenwoordigd in walnoten, bessen of vruchtenschillen” aldus Ivana Pokorná. Met de perfecte voeding en verzorging duurt het ongeveer twee maanden totdat je resultaat ziet.

De hoofdhuid verdient ook de uitwendige verzorging
Tot uitwendige hoofdhuidverzorging behoort ook de juiste shampoo! Het moet alleen op de juiste manier gebruikt worden. “Shampoo hoort nooit in de volle lengte van je haar, en dat geldt vooral voor lang haar dat beschadigd is door de zon of door verven. Het doel van de shampoo is de hoofdhuid en de wortels te reinigen van opgehoopte resten talg, zweet, zouten en onzuiverheden. Als je het in de volle lengte van beschadigd en gedroogd haar aanbrengt, maak je de vernietiging alleen maar compleet, want shampoo ontvet,” legt Ivana Pokorná uit. 

DE JUISTE MANIER OM JE HAAR TE WASSEN
• maak je haar in de volle lengte nat
• wrijf aan de haarwortels een kleine hoeveelheid shampoo in de hoofdhuid en masseer het dan zachtjes maar krachtig met je vingertoppen (let op je nagels) 
• wanneer de shampoo niet schuimt: of je gebruikt te weinig shampoo of het bindt het vet van de hoofdhuid

• als je wilt dat het schuimt, spoel het dan uit en herhaal het proces
• zorg dat je je haar niet "schrobt", knijp het haar voorzichtig uit in een handdoek
 

De haarvezel geniet van een masker en een conditioner

“Een masker en een conditioner kan beschadigd haar snel en effectief repareren. Dit geldt ook voor beschadigd haar door verven of blootstelling aan de zon. Mechanische schade is vooral een probleem voor langharigen. Lang haar kan soms vijf of zes jaar oud zijn. En stel je eens voor hoe de vezels van je lievelingstrui er uit zouden zien als je ze elke dag zou dragen, wassen, verven...,” legt Ivana Pokorná uit.

Bovendien denken wij ten onrechte dat wij het haar kunnen voeden nadat het uitgegroeid is. “Maar een haar is een product van celdeling, een keratine-eiwit, er stroomt niets doorheen. Dat is ook de reden waarom haar geen pijn doet als je het knipt, net als nagels.“ 
 

Masker volgens je haartype

Hoe breng je het haarmasker op de juiste wijze aan? Na de shampoo neem je een haarmasker naargelang je haartype. Als je niet weet wat je moet doen, vraag er dan zeker naar bij je kapper. “Maar dat betekent niet dat hoe langer je het masker gebruikt, hoe beter het is. Vooral voor de eerste paar toepassingen is een minuut of twee genoeg. Laat je haar er voorzichtig aan wennen. Te lang gebruik van een masker kan leiden tot overbelasting met weinig volume als gevolg. Een masker geeft veel voeding aan het haar” zegt Ivana Pokorná. 

Haarserum!
Een haarserum is ook een welkome verzorging voor je hoofdhuid. Met een haarserum geef je je haar extra voeding. Aanbrengen zoals voorgeschreven en kies een serum naargelang de conditie van de hoofdhuid. Ook hier zal een kapper raad geven, beter nog een dermatoloog. 
 

Producten

En tenslotte, de conditioner. Niet spoelen!
Nu is de laatste stap echt de laatste stap. Wrijf de conditioner in de lengten van het haar. Gebruik bij voorkeur een spoelingloze conditioner, zodat de werkzame stoffen langer in het haar en de huid achterblijven. 

Producten

Dit kan je na de zomer doen voor je haar. Met een consequente verzorging van je haar, zorg je voor de kwaliteit en de gezondheid voor het volgende seizoen!

Meer lezen