Ga naar hoofdcontent

Rustgevende geuren voor in de slaapkamer. Kruidige geuren om beter in slaap te vallen, katoengeuren voor een gevoel van veiligheid

22-5-2023

Jana Potuznik

Lezen voor 3 minuten

Stel je je slaapkamer voor als een oase van rust waar je zodra je binnenkomt, gewaarwordt hoe je hartslag vertraagt, hoe je automatisch dieper gaat ademen, hoe je je helemaal ontspant... en je onmiddellijk in slaap zou kunnen vallen. Een onmogelijke droom? Helemaal niet. Vaak volstaat het om gewoon de juiste geur je slaapkamer binnen te halen!

Antistress aromatherapie

Het is elke avond hetzelfde liedje. Een lichaam vol spanning na een hele dag stress, je brein overspannen van alle afgewerkte en onafgewerkte taken. En daarbij het vooruitzicht op de volgende dag! Vergaderingen. Examens. Een hoop verplichtingen thuis... En in plaats van te ontspannen draaien je hersenen op volle toeren.

Het is tijd om te slapen maar het gaat gewoon niet. En je hebt die nachtrust zo broodnodig! Maar hoe meer stress, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Wat hier zou kunnen helpen, is een ontspannende geur. Welke zoal?

Kruidige relaxatie

Als het kan, ga dan voor kruiden. Drink ‘s avonds een lekkere kruidenthee voor een goede nachtrust. Kamille, lavendel, citroenmelisse en valeriaan stellen sowieso nooit teleur, en aan slaapbevorderende kruidenmengelingen worden bijvoorbeeld ook hennep en klaproos toegevoegd. 

En nodig daarna ook een kruidige geur uit in je slaapkamer. Het allergemakkelijkste is een lavendelspray op je hoofdkussen. Gewoon even spuiten en je laten wegdrijven op de zoetige geur van lavendel. Ook een makkelijke oplossing trouwens om mee op reis te nemen. Net als een ontspannende huisspray.

Spray voor je hoofdkussen of interieur?

Ultrasone diffusers om originele geuren mee te mengen

Nog nooit een ultrasone diffuser geprobeerd? Daar kun je zelf een mengeling van geuren in doen naargelang je actuele stemming. En als je je afvraagt wat ideaal is voor ‘s avonds in je slaapkamer, dan mag er onder je essentiële oliën beslist die lavendel niet ontbreken. De harmoniserende eigenschappen ervan zijn bijna magisch!

Verder is qua essentiële olie ook subtiele citroenmelisse prima, om je zenuwen te kalmeren werkt marjoleinolie (die bevordert bovendien een rustige ademhaling), en als je niet kan stoppen met denken, druppel dan een beetje vanille of benzoïne in je diffuser. 

Als het kan, koop dan liefst zuivere, natuurlijke essentiële oliën. Die werken het beste en je bent zeker van wat ze gemaakt zijn – van pure natuur.

Kies een diffuser en essentiële oliën

De geur van katoen, schone was en berglucht

Probeer je eens te herinneren waar en wanneer je het beste slaapt... In de bergen, in het bos, omringd door die specifieke geur van de frisse lucht? En heb je ook niet het gevoel dat je veel beter zou kunnen inslapen én doorslapen met vers gewassen beddengoed?

Dat is ook gewoon zo. Onder de meest ontspannende geuren hoort namelijk ook de geur van de frisse lucht, van het bos, van de zee, én die van katoen en pas gewassen was. Die helpen allemaal voor een betere nachtrust. En het leuke is dat je ze in je slaapkamer kunt binnenbrengen met behulp van een geurkaars, een spray of een reed diffuser.

Geurkaarsen & co. voor een goede nachtrust

Gesofisticeerde geuren voor slechte slapers

Als je niet zo’n fan bent van eenvoud maar meer houdt van gesofisticeerde geuren met een verfijnde compositie van verschillende componenten, ook dan kun je een rustgevende geur voor je slaapkamer vinden. Of bijvoorbeeld een geur om een intieme sfeer op te roepen...

Geraffineerde geuren voor in de slaapkamer

Trouwens, veel van deze ontspannende geuren zouden een prima cadeautje kunnen zijn, denk je niet? Voor iedereen die jou na aan het hart ligt...