Ga naar hoofdcontent

Mineraal of chemisch, daar draait het allemaal om. Weet je iets van SPF-filters af?

13 mei 2022Notino
We zijn allemaal dol op de verwarmende zonnestralen. Ze zijn een heilzame bron van heerlijke warmte, je krijgt er een goed humeur van en ze stimuleren de aanmaak van vitamine D. Maar we mogen niet de negatieve invloeden van de zonnestralen negeren. Voor een effectieve preventie van huidziekten, rimpels en pigmentvlekken raad ik je aan om zonnebrandproducten in je dagelijkse routine op te nemen. En niet alleen in de zomer!

Wanneer we de SPF-wereld wat nauwkeuriger bekijken, dan krijgen we te maken met termen als chemisch, mineraal of fysisch filter. Wat zijn de verschillen? En is het ene beter dan het andere?

Laten we eens verduidelijken wat de exacte aanduidingen van de bruiningsfilters eigenlijk betekenen.

Een filter op minerale basis, ook wel een fysisch filter genoemd, zou ook een anorganisch filter kunnen worden genoemd vanwege het aandeel zinkoxide of titaniumdioxide. De tweede groep beschermende filters, gebaseerd op koolstofketens en andere chemische verbindingen, zijn organische filters en worden ook wel chemische filters genoemd.

Hoe fungeert zo'n SPF in onze huid eigenlijk?

Een zonnebrandcrème voorkomt dat de uv-stralen van de zon diep in onze huid doordringen en onze huidcellen beschadigen. SPF-componenten absorberen de straling en zetten deze om in een kleine hoeveelheid energie, meestal warmte. Maar dit is geen dramatische hoeveelheid die de algehele lichaamstemperatuur beïnvloedt. Er is een veel groter risico op oververhitting van het organisme als we langere tijd aan directe zonnestraling blootgesteld blijven. Vergeet daarom niet om 's zomers zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.

Chemische uv-filters absorberen en converteren dus 100% van de straling, terwijl fysische filters op de huid ongeveer 5-10% van de uv-stralen terug kunnen kaatsen (zoals een spiegel). De resterende straling komt voor rekening van een zonnebrandcrème met een filter op minerale basis, net zoals een chemisch zonnebrandmiddel.

Hoe weet ik hoeveel SPF's ik nodig heb?

De vereiste mate van bescherming tegen de zonnestraling (d.w.z. SPF 20, 30, 50, enz.) wordt alleen bereikt als je genoeg van het product gebruikt. En wees er maar van overtuigd dat dit meer is dan je denkt. Het gaat namelijk om 2 mg product per cm2  huid. Stel je bijvoorbeeld de gemiddelde hoeveelheid hydratatiecrème voor die je normaal gesproken op je huid aanbrengt. Zoveel is echt niet genoeg. :)

Om het eenvoudig te houden, gebruik ik als meethulpmiddel mijn wijs- en middelvinger. Ik breng SPF-crème aan over de gehele lengte en gebruik deze hoeveelheid voor mijn hele gezicht, inclusief ogen en oren. En als ik mijn nek ook tegen de stralen moet beschermen, dan doe ik er nog "één vinger" van de crème bij. Bij het aanbrengen van SPF op het hele lichaam ben ik dus nooit zuinig met de crème.

Wat zijn de eigenschappen van uv-filters en aan welk moet je de voorkeur geven?

Chemisch (organisch) uv-filter

 • Werkt preventief tegen pigmentvlekken.
 • Wordt sneller opgenomen.
 • Laat weinig of geen witte film op de huid achter.
 • De textuur kan wat kleverig aanvoelen, maar de crème hydrateert beter.
 • Het voldoet vaak op de huid met een meer uitgesproken textuur (maar het hoeft geen aandoening te zijn, het is geschikt voor alle huidtypen).
 • Het filter wordt uitstekend verdragen, ook in combinatie met make-up.
 • Het kan meerdere cosmetische ingrediënten bevatten, dus je moet het vóór gebruik testen op ongewenste reacties op de afzonderlijke stoffen.

Notino tips voor chemische SPF: 

 • Als je een uv-bescherming zoekt die probleemloos te combineren valt met je make-up, dan zal je enthousiast zijn over de vloeibare, snel absorberende textuur van La Roche-Posay Anthelios SHAKA!
 • Vichy Capital Soleil UV-Age Daily is niet alleen geweldig voor je huid als bescherming tegen de zon, maar helpt door de verrijkte samenstelling ook om effectief rimpels en pigmentvlekken te voorkomen. 
 • Is je huid vetter en dus gevoeliger voor acne? Kies dan voor Sun Oil Control van Eucerin. De geltextuur beschermt tegen zonnestralen en geeft je huid een lichte mattering.
 • Nuxe Sun biedt bescherming tegen de zon, hydrateert en ontspant tegelijkertijd.

Producten

Fysisch (mineraal/anorganisch) uv-filter

 • Zo'n filter kan al op het oppervlak van je huid een bepaalde hoeveelheid straling reflecteren.
 • Het belangrijkste bestanddeel (zinkoxide of titaniumdioxide) laat een wit laagje achter en is dus waarschijnlijk minder geschikt voor mensen met een donkerder tint. 
 • Dit witte laagje kan je ertoe verleiden om minder beschermende crème te gebruiken dan echt nodig is.
 • De textuur is vaak wat steviger en dat komt een droge huid ten goede.
 • Het filter heeft een matterend effect op de huid.
 • Vanwege de textuur en de subtiele kleur valt de crème slecht te combineren met make-up en kan gaan korrelen.
 • Door de eenvoudigere samenstelling is het geschikt voor de eczematische, acneuze of gevoelige huid en voor de huid van kinderen.

Notino Tips voor SPF op basis van mineralen:

 • De minerale lotion Clinique Sun SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion For Body is ideaal als bescherming van de huid van je hele lichaam.
 • Voor een gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt, rade we de ongeparfumeerde SPF-lotion Avène Sun Minéral aan. 
 • NeoStrata Defend is door z'n ultralichte, vloeibare en niet-irriterendconsistentie vol antioxidanten geschikt als een dagelijkse minerale zonnebrandcrème voor je gezicht.
 • Ben je op zoek naar een minerale zonnebrandcrème voor kinderen? Kies dan Heliocare 360°.
 • De beschermende bodylotion COCOSOLIS Natural Sunscreen Lotion zal door z'n samenstelling liefhebbers van natuurlijke cosmetica in verrukking brengen. De lotion bevat 99% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Producten

Wat is het oordeel?

Het is niet mogelijk om objectief vast te stellen welk type SPF-filters beter of slechter is. Laat je bij het kiezen van een zonnebrandcrème vooral leiden door je behoeften, je voorkeuren en je huidtype. Het enige juiste uv-filter is namelijk het filter dat je bevalt en daarom graag en vaak zult gebruiken.

TOP 5 VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN OVER SPF

Wanneer begint het chemische en minerale filter te werken, nadat je het op je huid hebt aangebracht?

Wat de snelheid van werken betreft, is er tussen de verschillende filters geen verschil van betekenis. Ze werken alle vanaf het moment waarop ze in de huid worden opgenomen, en die tijd is bij alle producten anders en kan bijvoorbeeld 20 minuten bedragen. Als je make-up opdoet, dan kun je de betrouwbaarheid van de bescherming tegen de zon verbeteren door te wachten tot de zonnebrandcrème volledig is geabsorbeerd en daarna pas je make-up opbrengen.

Is het voldoende om een SPF aan te brengen tijdens je ochtendroutine om de hele dag beschermd te zijn?

Herhaalde toepassing van een bescherming tegen de zonnestraling is de sleutel tot een goede uv-bescherming gedurende de hele dag. En dit geldt voor beide factortypes. Beide types verdampen geleidelijk van je gezicht, worden weggeveegd of afgespoeld. Als je de hele dag bent blootgesteld aan zonnestraling, breng dan idealiter elke 2 uur een SPF aan en steeds vóórdat je in de zon gaat. Als je al opgemaakt bent, breng dan tenminste de SPF aan over je make-up of gebruik een poeder/make-up cushion met SPF-bescherming in een dikkere laag. 

Kunnen nanodeeltjes zink in de fysische filters ons lichaam binnendringen?

Vanwege de grootte ervan kunnen de nanodeeltjes van de genoemde elementen niet tot in de diepere lagen van je huid doordringen, tenzij je ze gewonde huid aanbrengt (brandwonden, schaafwonden).

Hoe weet ik hoeveel SPF's ik nodig heb?

De vereiste mate van bescherming tegen de zonnestraling (d.w.z. SPF 20, 30, 50, enz.) wordt alleen bereikt als je genoeg van het product gebruikt. En wees er maar van overtuigd dat dit meer is dan je denkt. Het gaat namelijk om 2 mg product per cm2  huid. Stel je bijvoorbeeld de gemiddelde hoeveelheid hydratatiecrème voor die je normaal gesproken op je huid aanbrengt. Zoveel is echt niet genoeg. :)

Om het eenvoudig te houden, gebruik ik als meethulpmiddel mijn wijs- en middelvinger. Ik breng SPF-crème aan over de gehele lengte en gebruik deze hoeveelheid voor mijn hele gezicht, inclusief ogen en oren. En als ik mijn nek ook tegen de stralen moet beschermen, dan doe ik er nog "één vinger" van de crème bij. Bij het aanbrengen van SPF op het hele lichaam ben ik dus nooit zuinig met de crème.

Beschadigen zonnebrandmiddelen koraalriffen?

We wachten nog steeds op een uitgebreide wetenschappelijke studie waarin wordt bevestigd dat zonnebrandmiddelen op grote schaal permanente schade aan koraalriffen veroorzaken. Klimaatverandering, stijgende temperaturen van het zeewater, wereldwijde watervervuiling en massale visserij behoren tot de grootste risicofactoren. 

Hoe dan ook, als je van plan bent om je SPF-crème op chemische basis in te gebruiken voor je vakantie van dit jaar, ga dan even na of je bestemming op de lijst staat van landen die het gebruik van deze producten (of van de stoffen die erin zitten) in hun zeeën uit voorzorg hebben verboden. Als je natuurbescherming belangrijk vindt, kies dan een beschermingsfilter op minerale basis.

Meer lezen