Make-up guide: Hoe kies je de juiste kleur foundation?

22 maart 2019Notino
Het vinden van de juiste foundation is een van de moeilijkste dingen bij het uitkiezen van make-up. Het moet met je huid samensmelten zodat het onzichtbaar is, zodat je wordt geprezen voor je onberispelijke huid en niet voor je make-up. Hoe vind je de juiste kleur? En kan het ook online?

 

In deze tijd van smartphones zou er logischerwijs een eenvoudige oplossing moeten zijn: je downloadt een app die helpt je de make-up te kiezen met bijvoorbeeld hulp van foto's gepubliceerd op sociale netwerken of je eigen foto. Zulke applicaties waren beschikbaar, maar nu niet meer.

Als je er ééntje tegenkomt, dan is het een applicatie van een bepaald merk (Oriflame, L´Oréal…) die eigen producten aanbevelen. Hoewel dit geweldig lijkt, het analyseresultaat moet je slechts als leidraad nemen. Elke telefoon, camera of tablet heeft een andere optiek en kalibratie. Bovendien is je belichting ook steeds anders. En we moeten niet vergeten dat je voor de definitieve selectie de make-up-textuur, de dekking of de slijtvastheid op je eigen huid wilt uitproberen.

Het enige waarop je echt kunt vertrouwen, zijn je ogen, het daglicht, de juiste plek om de foundation te testen en vooral de zogenaamde ondertoon van je huid die mogelijk de grootste rol hierin speelt. Neem je tijd en volg tijdens de zoektocht de volgende drie stappen.

Hoe kies je de juiste kleur foundation – basisregels:

1. Test de foundation in het daglicht

Winkelverlichting geeft de foundation een andere kleur. Loop geen risico op kleurvervorming en test de producten altijd in natuurlijk licht.

2. Test de foundation op de juiste plek

Niet je pols of het bovenkant van je hand, test de foundation altijd op je kaaklijn. Maak drie lijnen vanaf de onderkant van je gezicht, over je kaak tot je hals. Gebruik eerst de kleur die volgens jou het beste bij je past, daarna één tint lichter en één tint donkerder. Vergelijk de kleuren in het daglicht. Het resultaat zal je verrassen!

3. Bepaal de ondertoon van je huid

Voordat je de producten gaat testen moet je eerst bij daglicht de zogenaamde ondertoon van je huid bepalen. Die blijft het hele jaar door hetzelfde en hangt niet af van de actuele kleur van je huid. De ondertoon schijnt er als het ware doorheen. In het kiezen van de juiste tint is dit essentieel: het kan het teveel aan oranje of roze gloed camoufleren, het kan de juiste kleur foundation bepalen.

Je huid heeft een koele ondertoon, wanneer deze in het daglicht porselein, rozig of blauwig is. Zilveren juwelen staan je goed en als je het binnenste gedeelte van je pols bekijkt zijn je aders paars, groenig of blauwig. Foundations voor de huid met koele ondertoon worden aangegeven met een C (Cold) en ze zien er eigenlijk … “porseleinachtig“ uit.

De warme ondertoon gaat goed samen met goud en gele metalen, de huid met deze ondertoon heeft in het daglicht een gele, perzik of licht oranje gloed. Je aders zijn groen tot olijfgroen. De ideale foundation voor deze ondertoon is aangegeven met een W (Warm) en heeft meestal een oranje tint. De neutrale ondertoon gaat goed samen met goud en zilver. Heeft in het daglicht de huid eerder olijfgroen en groenblauwe aders… Ga dan voor een foundation aangegeven met een N (Neutral).

YSL Encre de Peau All Hours Foundation long-lasting make-up gebruikt uitstekende de eerder genoemde aanduiding. Tussen deze producten vind je bijvoorbeeld de kleur Ivory, Cool Ivory en Warm Ivory… Deze letters zijn ook toegevoegd aan de L’Oréal Paris True Match, en Esteé Lauder ( Double Wear Maximum Cover die je zowel op je gezicht als op je lichaam kunt gebruiken heeft ook de long-lasting Double Wear Stay-In-Place).

Ook bij MAC kun je heel eenvoudig volgens de huid ondertoon kiezen. De foundations Studio zijn extreem licht en geschikt voor het hele lichaam. En mocht je nog steeds de juiste kleur niet vinden, bekijk dan ons gehele make-up aanbod! Maar wacht nog even met je bestelling. In de volgende aflevering van de make-up Guide gaan we je vertellen hoe je de juiste make-up-textuur kiest en welke dekking je moet kiezen met betrekking tot je leeftijd of huidtype!

Meer lezen