Maak voor eens en voor altijd komaf met roos

3 februari 2021Notino

Wat is roos?

Om je vijand te verslaan, moet je hem eerst zo goed mogelijk leren kennen. Dat wat je ziet tussen je haren, zijn dode cellen van je hoofdhuid. Met deze kleine schilfertjes wil je huid je laten weten dat ze ergens last van heeft. Roos ontstaat namelijk nooit zomaar, maar wijst vaak op een onjuiste verzorging of levensstijl. Eerst en vooral moet je te weten komen of je te maken hebt met vette of droge schilfers. Droge schilfers zijn kleine, witte velletjes die van de huid afschilferen en ook tussen je haar zitten. Vette schilfers zijn meestal groter en eerder geelachtig, en je vindt ze op je hoofdhuid. Ze hangen meestal samen met haar dat snel vet wordt en met een bovenmatige talgproductie in het algemeen.

Hoe ontstaat roos?

Roos ontstaat als de gisten in je huid zich te veel vermenigvuldigen. De huid reageert hierop door zichzelf sneller te gaan vernieuwen, en plots heb je last van roos. Een wildgroei van gisten kan ook bovenmatige talgproductie veroorzaken, maar er zijn nog veel meer factoren om op te letten. Het is dus jouw taak om uit te zoeken wat deze kettingreactie in gang heeft gezet en wat in jouw specifieke geval de oorzaak is van roos.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

  • Ongepaste haarproducten •
  • Overdreven verzorging van het haar – te vaak kammen, of het gebruik van te veel haarproduct(en)
  • Onevenwichtige voeding – te veel vet en zoet eten, gebrek aan vitaminen en mineralen
  • Vaak je haar föhnen met hete lucht

Roos en een verhoogde talgproductie in de hoofdhuid kunnen ook samenhangen met een huidaandoening die seborroïsch eczeem heet. De symptomen van deze aandoening zijn vaak niet alleen op de hoofdhuid te zien, maar ook in het gezicht. Als je reden hebt om te vermoeden dat je aan deze aandoening lijdt, raadpleeg dan een huidarts.

TOP producten tegen roos

Ook op deze vraag is het antwoord niet zo eenduidig. Net zoals er verschillende oorzaken kunnen zijn, kan ook de oplossing verschillen. Dus bereid je er vast op voor dat het probleem niet zal verdwijnen na één keer je haar wassen. Maar geschikte haarproducten gebruiken is wel één van de belangrijkste stappen, en het voornaamste is om de beste antiroos shampoo te vinden.

Tegen vette schilfers is er de speciale shampoo Vichy Dercos Anti-Dandruff – die reguleert het ontstaan van schilfers, maakt je haar glanzend en zacht en helpt ook tegen die onaangename jeuk.

Als je op zoek bent naar een shampoo tegen droge schilfers, probeer dan eens Goldwell Dualsenses Scalp Specialist, waarvan je het effect nog kan versterken door andere producten uit dezelfde reeks te gebruiken.

De Alpecin Hair Energizer Aktiv Shampoo A3 gaat niet alleen roos tegen, maar zorgt ook voor versterking van de haarwortels en dus voor de groei van nieuw, gezond haar.

Maar dit is niet de enige manier om van roos af te geraken. Je kan je antiroos shampoo nog aanvullen met andere trucs om sneller en gemakkelijker opnieuw prachtig haar te krijgen.

Wat tegen roos behalve een shampoo?

Het idee om die lelijke schilfers kwijt te raken is al aantrekkelijk, maar wat zou je wel niet geven om van die jeukende hoofdhuid af te raken? Neem de conditioner Bioderma Nodé K ter hulp – die versterkt de werking van de shampoo om de schilfers te verwijderen en brengt onmiddellijke verlichting voor je gevoelige hoofdhuid.

En als je niets aan het toeval wil overlaten, geef dan de haartonic Eucerin DermoCapillaire een kans, of de haarpeeling Kérastase Fusio Apaisant die dode huidcellen en opgehoopte stylingproducten verwijdert.

De vierdaagse, intensieve kuur Kérastase Specifique krijgt zowel droge als vette schilfers doeltreffend onder controle, en de speciale formule herstelt bovendien de gezondheid en soepelheid van de hoofdhuid.

Andere mogelijkheden om iets aan roos te doen

Zoals we al zeiden, kan je tegen roos méér doen dan enkel van producten veranderen. Hoe verantwoordelijker en complexer je het probleem aanpakt, des te sneller zal je haar opnieuw stralen en kan je eindelijk weer dat zwarte T-shirt dragen.

Wat helpt tegen roos?

  • Probeer je haar minder vaak te wassen.
  • Zorg dat je je hoofdhuid tijdens het wassen niet irriteert, maar masseer ze eerder zachtjes.
  • Spoel alle producten grondig uit je haar, best met lauw of koud water.
  • Probeer je haar zo weinig mogelijk te föhnen en vermijd te hete lucht.
  • Let op een gevarieerde, evenwichtige voeding met voldoende vitaminen en mineralen.
  • Vermijd heel vette voeding en zoetigheden – dergelijk voedsel zou maar af en toe op het menu mogen staan.

En nu aan de slag! Hopelijk heb je wat aan onze tips, en we wensen je goede moed in de strijd tegen roos!

Meer lezen