Last van zonneallergie? Dit jaar zal die jouw zomer niet bederven!

24 juni 2020Notino

Zonnige dagen linken we meestal aan een goed humeur, uitjes in het park, barbecues en buitensport. Maar alleen als je geen last hebt van overgevoeligheid of allergie voor de zon natuurlijk. Dat kan zich uiten als uitslag, netelroos of pijnlijke blaasjes op de huid en de zomermaanden flink verpesten. Hoe kan je zonne-uitslag vermijden, zelfs op de heetste zomerdag?

Helaas moeten we je al meteen een beetje teleurstellen. Er bestaat namelijk geen medicijn voor zonneallergie en helemaal verdwijnen doet ze ook nooit. Maar kop op – als je de volgende preventieve maatregelen volgt, kan je onaangename huidreacties voor een groot stuk beperken!

Waardoor ontstaan allergische reacties op de zon?

Niemand weet waarom sommige mensen zonneallergie hebben en anderen niet. Behalve de UVA- en UVB-stralen die de huid binnendringen en een immuniteitsreactie oproepen waarmee de huid zich beschermt, bestaan er nog een aantal andere oorzaken:

 • Erfelijkheid: Als er iemand in je familie lijdt aan zonne-uitslag met de naam fotoallergische dermatitis, is er een grote kans dat jij er ook last van hebt.
 • Voeding: Onder de voedingsmiddelen die een sterke zonneallergie kunnen oproepen, horen selder, vijgen, limoen, pastinaak en sint-janskruid.
 • Cosmetica: Opgelet met de samenstelling van de schoonheidsproducten die je gebruikt. Sommige chemische bestanddelen kunnen in combinatie met zonlicht namelijk een heel onaangename allergische reactie oproepen. Enkele hiervan zijn AHA- en BHA-zuren, benzoylperoxide, essentiële oliën of bijvoorbeeld retinol.
 • Medicatie: Bepaalde medicijnen verhogen je gevoeligheid voor de zon. De meest voorkomende boosdoeners die in de zon netelroos veroorzaken, zijn hormonale anticonceptiva en tetracycline antibiotica. Lees daarom steeds aandachtig de bijsluiter van alle medicijnen die je gebruikt.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van zonne-uitslag?

Eén van de meest voorkomende vormen van zonneallergie is polymorfe lichteruptie, die vooral in de lente voorkomt wanneer de huid na de wintermaanden plots aan sterker zonlicht wordt blootgesteld. Iets minder vaak voorkomend is de erfelijke fotoallergische dermatitis. Die hoort bij de soorten zonne-uitslag die veroorzaakt worden door een combinatie van UV-straling en schoonheidsproducten, bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen. De derde meest voorkomende soort zonne-uitslag is Mallorca-acne, die er op het eerste zicht uitziet als ontstoken acne.

Hoe ziet zonneallergie eruit?

De meeste dermatologen herkennen zonneallergie in één aanblik. Soms moet er een bloedtest of fototest uitgevoerd worden om te zien met welk concreet type zonneallergie je te maken hebt. Als je na een verblijf in de zon één of meerdere van de volgende symptomen herkent, wend je dan tot een huidspecialist:

 • roodheid of jeuk
 • brandend gevoel, barsten of schilferen van de huid
 • zwerende blaasjes, puistjes of netelroos

Wat helpt er tegen zonneallergie?

Preventie, preventie en nogmaals preventie.

 • Blijf indien mogelijk uit de zon tussen 10:00 en 16:00 uur wanneer de zon het felst schijnt.
 • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw of onder een parasol.
 • Draag lange mouwen en lange broek, rok of jurk.
 • Smeer de onbedekte lichaamsdelen elke 2 uur in met een anti-allergieën zonnebrandcreme.
 • Verhoog je inname van vitamine D. Die vind je in avocado, paddenstoelen, lever, mango, vis en eieren.
 • Vergeet ook betacaroteen niet, die de weerstand van de huid versterkt. Die zit bijvoorbeeld in bataat, wortel, butternut squash pompoen en spinazie.
 • Het is ook heel belangrijk om je huid niet te laten uitdrogen. Drink voldoende en bied je huid extra bescherming met een vochtinbrengende creme voor zonne-allergie.

Wat met zonne-uitslag tijdens de zomer?

Tijdens de zomer kan je gewoon niet zonder een creme met een hoge beschermingsfactor. Kies er één die tegelijk jeuk en gevoelens van spanning in de huid vermindert.

Zonnebrandmiddel voor een gevoelige huid

Een rode en geirriteerde huid kan je doeltreffend kalmeren met de zonnebrandmelk Lancaster Sun Sensitive Soothing Milk. Dankzij de Full Light technologie beschermt die je huid bovendien tegen 100 % van de zonnestraling en voorkomt dus ook het ontstaan van rimpels en pigmentvlekken.

Anti-allergische zonnebrandcremes

De zoektocht naar de volmaakte anti-allergische zonnebrand hoeft geen nachtmerrie te zijn. Wij hebben er meteen twee die je vast kunnen bekoren. Heb je het liefst een klassieke zonnebrandcreme tegen zonne-allergie? Probeer dan eens de creme-gel Eucerin Sun Allergy Protect. Of als je liever een spray gebruikt, kies dan voor Ladival Alergická pokožka.

Onze TIP: Ook kinderen kunnen last hebben van zonneallergie, en dat is écht beroerd. Voor hen is er de milde, waterproof creme-gel Ladival Pro Děti.

Kalmerende aftersun

Het regelmatig aanbrengen van een zonnebrandcreme tijdens je verblijf in de zon is voor de verzorging van je allergische huid niet voldoende. Zodra je thuiskomt, gun je huid dan de nodige hydratatie in de vorm van de kalmerende mist Bioderma Photoderm After Sun SOS.

Zomerse primer voor je make-up

Ben je bang voor symptomen van zonneallergie in je gezicht? Met het kalmerende verzorgingsproduct Bioderma Cicabio met koper en zink, die de huidvernieuwing bevorderen, zal je van allergie geen last hebben. Bovendien is hij met zijn SPF 50+ ideaal als zomerse primer.

Heb jij ook last van zonneallergie? Wij hopen dat je die dankzij onze tips onder controle krijgt en met plezier kan genieten van een fantastische zomer in openlucht!

Meer lezen