Ga naar hoofdcontent

Steil haar in de hoofdrol: stijltang, föhnen, Braziliaanse keratine of het YUKO-systeem. Wat kies jij?

7-3-2025

Andrea Machajdik

Leestijd 7 minuten

We hebben steil haar en willen krullen. We hebben krullen en proberen ze steil te maken. Je kent het vast wel, je droomt altijd van wat je niet hebt. Wil weten hoe je je haar steil kunt maken? Lees dan snel verder. We hebben een heleboel tips om je golven of krullen eenmalig (en op milde wijze) of langdurig steil te maken.

Tijdelijk steil haar

Met een stijltang

Het is niet moeilijk om een stijltang te gebruiken, maar er zijn wel een paar regels om je aan te houden. Anders wordt je haar niet superstijl en kan het ook beschadigd raken. En dat wil je natuurlijk niet. Dus, hoe gebruik je een stijltang om je haar steil te maken?

Voor je aan de slag gaat met een steiltang, moet je eerst een hittebeschermend haarproduct gebruiken. Kam of borstel je haar goed en breng de spray of crème aan. Kam je haar dan nog een keer door om te zorgen dat de stijltang soepel over je haar kan glijden. Deel je haar op in secties en splits die weer op in 3-5 cm brede lokken. Begin onderaan en werk geleidelijk omhoog.

Kies de juiste temperatuur! Voor fijn haar is 120–150 °C de beste temperatuur, voor normaal haar 150–180 °C en voor dik en stug haar 180–230 °C.

Ga nu langzaam met de stijltang over je haren, van de aanzet richting de punten. Probeer om niet vaker dan één keer over elke lok te gaan om hittebeschadiging te voorkomen. Breng tot slot een kleine hoeveelheid haarolie of haarserum aan voor extra gladheid en glans.

Hoe krijg je steil haar zonder stijltang te gebruiken? Bijvoorbeeld met een warmteborstel. Het gaat sneller, is zachter voor je haar dan een stijltang en geeft je haar een natuurlijke gladheid. Er is één maar. Een warmteborstel werkt alleen om fijn tot medium dik golvend haar steil te maken. Voor dik en krullend haar kun je beter een stijltang gebruiken.

Een stijltang kiezen

  • Type stijlplaat: keramisch (geschikt voor alle haartypes), titanium (voor dik en ruw haar) of toermalijn (voor droog en fijn haar).
  • Temperatuur: check of je de stijltang kunt instellen op de juiste temperatuur voor je haar.
  • Breedte van de stijlplaat: smalle stijlplaten (tot 2,5 cm) zijn ideaal voor kort haar en je pony, brede stijlplaten (meer dan 3 cm) zijn geschikt voor lang en dik haar.
  • Extra's: ioniserende steiltangen (beperken statische elektriciteit), stoomstijltangen (hydrateren het haar en voorkomen beschadiging), stijltangen die automatisch uitschakelen voor de veiligheid en stijltangen die extra snel opwarmen of bijvoorbeeld een meedraaiend snoer hebben voor meer gebruiksgemak.

De beste stijltangen en warmteborstels voor mooi steil haar

Tips voor het gebruik van een stijltang van kapster Kateřina Hamplová

  • Gebruik een stijltang alleen op schoon haar zonder haarlak, gel en mousse. Stylingproducten kunnen oververhit raken en je haar beschadigen.
  • Gebruik de stijltang niet te dicht bij je hoofdhuid om te voorkomen dat je haar snel vet wordt.
  • Bij gebruik van een stijltang moet het haar volledig droog zijn. Föhn je haar daarom eerst lichtjes droog.
  • Maak bij je haarpunten een kleine draaiende beweging met de stijltang om ze een natuurlijke ronding te geven.

Met een föhn en een borstel

Hoe krijg je steil haar zonder stijltang? Je hebt alleen maar een föhn, een ronde borstel en wat oefening nodig. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, is het zeker de moeite waard. Met deze methode maak je je haar prachtig steil en als bonus krijg je eindeloos veel volume. Deze methode is bovendien zachter voor je haar dan een stijltang. Gebruik ook hier eerst een hittebeschermer. "Gebruik een goede ronde borstel. Kies bij voorkeur voor een keramische of ioniserende borstel die de warmte gelijkmatig verdeelt en je haar laat glanzen," adviseert Kateřina Hamplová van kapsalon Klier.

Hoe föhn je je haar steil? Droog het eerst een beetje tot het nog licht vochtig is. Plaats dan een opzetstuk op je föhn om de warme lucht beter te richten. Verdeel je haar in drie secties (boven, midden en onder) en begin bij het onderste gedeelte. Plaats de borstel onder je lokken tegen de hoofdhuid en beweeg de borstel en de föhn richting de haarpunten. Zet de föhn niet loodrecht op je haar, maar volg de groeirichting van het haar. Neem de tijd. Werk langzaam en precies. Föhn je haar tot slot met koude lucht om de vorm en glans te fixeren. En voilà, je kapsel is klaar!

Föhntips van de kapper

  • Gebruik voordat je je haar steil gaat föhnen een klein beetje verstevigende haarmousse om je haar steil te maken, extra volume te geven en de hele dag in model te houden.
  • Wil je extra veel volume? Buig je hoofd voorover tijdens het föhnen. Zodra je haar steil genoeg is, kun je het stylen. Gebruik daarna koude lucht om je look af te maken.
  • Verdeel tot slot een druppel haarolie in je handpalmen en kam je haar voorzichtig door met je vingers voor een extra dosis hydratatie.

Must-haves om je haar steil te föhnen

Extra tip: Gebruik een spray, serum of crème voor steil haar voor een langdurig perfect resultaat. Deze stylingproducten bieden meestal ook hittebescherming. Ze helpen zelfs om beschadigd of ruw haar steil te maken, voorkomen pluis en verminderen haarbreuk tijdens het stylen.

Langdurig steil haar

Braziliaanse keratinebehandeling

Het hoofdbestanddeel van deze behandeling is natuurlijk keratine. Dit natuurlijke eiwit is een belangrijke bouwsteen voor je haar, nagels en huid. Als je je voor een keratinebehandeling naar de dameskapper gaat, wordt je haar eerst gewassen met een speciale shampoo. De shampoo verwijdert vuil en restjes stylingproducten grondig en opent de haarschubben om te zorgen dat de keratine dieper kan doordringen in je haar.

Daarna brengt de kapper de keratine lok voor lok aan, zonder ook maar een haartje te missen. Tot slot wordt je haar geföhnd en glad gemaakt met een zeer warme stijltang (meestal ongeveer 200–230 °C). Daardoor kan de keratinecocktail goed doordringen in de haarstructuur en worden de haarschubben gesloten. Het resultaat? Glad, zacht en steil haar dat goed is beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Voordelen: tot wel 4 maanden lang steil haar, langdurige glans en zachtheid, pluisvrij, haarherstel

Nadelen: prijzig, niet geschikt voor fijn en zeer beschadigd haar, je moet speciale sulfaatvrije shampoo gebruiken

Japanse straightening (YUKO-systeem)

Bij deze methode worden chemicaliën gebruikt om de binnenste structuur van het haar te veranderen. Na het aanbrengen moet de emulsie een tijdje inwerken. Daarna wordt het haar zorgvuldig gewassen en steil gemaakt met een stijltang.

Voordelen: geschikt voor krullen en kroeshaar, perfect glad en steil haar, werkt 6-9 maanden

Nadelen: duurt lang (tot wel 6 uur), kan het haar uitdrogen en verzwakken, niet geschikt voor beschadigd en gebleekt haar

Nog meer handige producten voor steil haar

Relaxers voor permanent steil haar

Relaxende crèmes met natriumhydroxide of guanidine verstoren de haarstructuur langdurig om het haar steil te maken. Heb je weerbarstig kroeshaar of een zeer sterke krul, dan krijg je zachte golven die makkelijk zijn te stylen.

Voordelen: langdurig effect (zelf tot het haar is uitgegroeid), werkt goed bij kroeshaar

Nadelen: chemische steilbehandeling, kan het haar verzwakken en beschadigen

Voor welke steilmethode ga jij? Vergeet niet om vóór een behandeling met een langdurig effect eerst advies te vragen aan een ervaren kapper. Die kan je vertellen of de behandeling geschikt en veilig is voor je haartype.